Voorkom ongewenst bezoek

Gooi deze dingen vooral niet in de kliko om maden te voorkomen

Door RTL Wonen··Aangepast:
© iStock - PictoriusGooi deze dingen vooral niet in de kliko om maden te voorkomen
RTL

Nu de zomer na een aantal mooie dagen eindelijk écht begonnen lijkt te zijn, betekent dit ook dat we de komende tijd extra op moeten passen met wat we in de kliko gooien. Als je even niet oplet zorgen die heerlijke zonnestralen binnen de kortste keren voor een hoop gekrioel in jouw afvalcontainer. Het is in de zomer dan ook aan te raden om de volgende items vooral NIET zomaar in de container voor restafval, GFT of PMD te gooien.

Plastic vlees- en visverpakkingen

Je zou misschien denken dat de PMD-bak (plastic verpakkingen, metaal en drankenkartons) minder risico loopt om vliegen en maden aan te trekken, maar toch moet je ook daarmee goed opletten. Zeker als het gaat om plastic verpakkingen waar vlees of vis in heeft gezeten. Er blijft namelijk altijd wel wat vocht, vlees, visresten of vet achter in de verpakkingen en daar hebben vliegen nou net een scherpe neus voor. 

Het beste kun je de verpakking eerst goed afspoelen of overgieten met kokend water, azijn of een desinfecterend middel. Daarna kun je ze met een gerust hart in de PMD-bak gooien. 

Vlees- of visresten

Wanneer je restanten van vlees of vis weg wilt gooien kun je deze het beste in een krant wikkelen of in een afgesloten (biologisch afbreekbaar) zakje doen. Op die manier kunnen de vliegen er niet bij om er eitjes op te leggen. 

Botjes en visgraten

Al heb je nog zo je best gedaan om de botjes van je spareribs en kippenvleugels kaal te kluiven, er blijven altijd wel restanten vlees aan zitten. Hetzelfde geldt voor vissengraten. Daarom kun je de botjes en vissengraten net als bij bovenstaande tip het beste in een biologisch afbreekbaar zakje dichtknopen, zodat er geen vliegen bij kunnen komen. 

Natvoer van de kat

Heeft de kat z’n natvoer niet meteen volledig opgegeten? Dan kun je het beter maar meteen weggooien, want ook hier komen vliegen snel op af. Omdat je niet met het blote oog kunt zien of er al eitjes op gelegd zijn – die al binnen 24 uur kunnen uitkomen tot maden – wil je liever geen risico nemen. Gooi het natvoer echter niet zomaar in de prullenbak, restcontainer of GFT-bak, want zowel binnenshuis als buitenshuis kan het natvoer al snel ‘tot leven’ komen. Het beste kun je dit wederom in een afgesloten zakje of dichtgevouwen krant weggooien. 

Zorg dat de afvalzakken goed dicht zitten. Zelfs via de kleinste gaatjes weten de vliegen hun 'snacks' te vinden. © iStock - PTG PRO
Zorg dat de afvalzakken goed dicht zitten. Zelfs via de kleinste gaatjes weten de vliegen hun 'snacks' te vinden.

Honden- en kattenpoep

Vliegen zijn niet alleen dol op vlees, maar ook op ontlasting. Pas daarom goed op met het weggooien van hondendrollen en kattenpoep. Zorg ervoor dat de hondendrollen in een afgesloten zakje worden weggegooid. Met het legen van de kattenbak is dat iets lastiger. Je kunt de hele inhoud in een speciale kattenbakzak of een andere afgesloten zak weggooien in de restcontainer (niet in de GFT-bak!), maar veelal wordt het ook direct in de restcontainer gegooid. In dat geval kun je er wat zand overheen gooien. Daarvan drogen maden namelijk uit, waardoor ze het niet overleven. 

Poepluiers en stomazakjes 

Maar ook mensenpoep vinden vliegen heerlijk. Pas in de zomer dus goed op met het weggooien van poepluiers en volle stomazakjes. Deze kun je daarom ook het beste in afgesloten zakjes weggooien. 

Groente- en fruitafval

Hoewel het bij groente en fruit een ander soort vliegen gaat dan de blauwgroene bromvliegen, kunnen hier ook wel degelijk larven op ontstaanin je container. Larven van fruitvliegjes welteverstaan. Vooral binnenshuis kunnen deze vliegjes ontzettend vervelend zijn en je fruit razendsnel laten bederven, maar ook in de GFT-bak kan het voor veel overlast zorgen. Je kunt je GFT-afval daarom in composteerbare afvalzakjes weggooien. Heb je die niet, dan kun je ook preventief wat takjes hedera (klimop) in de GFT-bak gooien. Dit is giftig voor maden, dus ideaal om maden te bestrijden en te voorkomen. 

Wat je nog meer beter NIET kunt doen 

Buiten het feit dat je moet opletten met wat je in de afvalcontainer gooit, zijn er nog enkele handelingen die je vooral NIET moet doen om maden te voorkomen. Zo kun je de container het beste niet in de zon zetten, zodat maden minder snel uitkomen tot vliegen. Ook kun je de container beter niet dichtlaten, maar juist af en toe laten luchten door een steentje of een stokje tussen de klep te leggen. Doe je dit niet, dan gaat het enorm broeien en komen de maden alleen maar sneller uit. Tot slot kun je gemaaid gras beter niet direct in de GFT-bak gooien, maar eerst even een dagje drogen. Ook dat voorkomt een hoop vocht in de container, iets waar vliegen en maden juist zo dol op zijn. 

Te laat? Zo bestrijd je de maden 

Is het kwaad al geschied en hebben de maden zich inmiddels al gevestigd in jouw afvalbak? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Lees hier hoe je de maden effectief en snel kunt bestrijden en hier hoe je de container nadien schoonmaakt en vieze geuren verwijdert

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Ongedierte