Plukseizoen van start

Bramen vol beestjes of vossenlintwormeitjes: veilig plukken doe je zo

Door Joëlle de Niet··Aangepast:
Bramen vol beestjes of vossenlintwormeitjes: veilig plukken doe je zo
RTL

Het bramen(pluk)seizoen is van start gegaan. De eerste bramen kleuren momenteel al paars en zwart en ze zijn vaak nog tot september/oktober te plukken. Maar wat niet iedereen weet is dat de bramen vaak vol kleine beestjes zitten. Niet dat je dat proeft, maar het idee is toch niet zo lekker... We vertellen je hoe je de wormpjes uit de bramen verwijdert en wat je moet doen om besmetting van vossenlintworm te voorkomen.

Bramen plukken

Het bramenseizoen loopt van eind juli tot en met september of soms zelfs oktober. Wanneer ze rijp zijn hangt volledig af van de natuur. Als je dus bramen wil plukken, is het goed om af en toe eens te kijken of het al kan. Ze zijn rijp wanneer ze donkerpaars of zwart gekleurd zijn en ze makkelijk loslaten van de steel. Hoe groter en hoe donkerder ze zijn, des te beter ze smaken. Als ze niet makkelijk loslaten, zijn ze dus nog niet rijp en kun je ze beter nog even laten zitten.

Wild plukken

Als je bramen gaat plukken in het wild, is het belangrijk om rekening te houden met een paar regels die daarbij horen. Eigenlijk is wildplukken niet geoorloofd, maar wordt nog wel door de vingers gezien, mits je niet te veel plukt, en dit alleen voor eigen gebruik doet. Pluk alleen bramen van bovenaan de struik en laat de struik en de natuur daaromheen heel. Zorg er ook altijd voor dat je niet een hele struik leegplukt. Op die manier kunnen vogeltjes en andere beestjes er ook nog van snoepen.

Bramen wassen

De bramen die je plukt, komen uiteraard uit de natuur. Daar groeien niet alleen plantjes, maar leven ook beestjes; ook in de bramenstruik. Het is daarom belangrijk dat je de bramen eerst goed wast voordat je ze gaat gebruiken of opeten. Hoe doe je dat nou het beste?

Om zoveel mogelijk van de smaak te behouden, kun je het beste de bramen wassen in koud water. Bessen zijn best kwetsbaar en kunnen snel kapotgaan, daarom is het beter om ze niet onder een stromende kraan te wassen. Doe het dus liever in een bak of emmer.

Zout tegen de beestjes

Voeg vervolgens wat zout toe aan de bak met bramen en water. De beestjes die je per ongeluk hebt meegenomen vinden het al niet fijn om onder water te zijn, maar houden ook niet van zout. Ze zullen dus loskomen van de bramen en naar boven drijven. Je zal zien dat je na een tijdje kleine, witte wormpjes ziet drijven in het water. 

Laat de bak met bramen en het zoute water een tijdje staan en haal vervolgens de naar boven gedreven beestjes en bramen weg. De bramen die zijn gaan drijven zijn namelijk nog niet helemaal rijp óf niet meer goed. Roer vervolgens voorzichtig met je hand door de bramen en laat het nog eens even staan. Herhaal dit zo vaak als dat je zelf fijn vindt om zoveel mogelijk beestjes uit je bramen te krijgen.

Zijn je bramen schoon? Dan kun je ze afgieten, even naspoelen zodat er geen zoute smaak blijft hangen en laten drogen op een keukenpapiertje. 

RIVM: "Pas op voor vossenlintworm in Zuid-Limburg en Oost-Groningen"

Los van de eerder genoemde wormpjes die gelukkig niet schadelijk, maar tegelijkertijd ook niet zo fris zijn, komt er wel een ander risico kijken bij het wildplukken van bramen. Het RIVM waarschuwt namelijk dat je vooral in Zuid-Limburg en Oost-Groningen moet opletten met het wildplukken van rauwe bessen (zoals bramen) of paddenstoelen en raadt het zelfs sterk af. Dit heeft alles te maken met het gevaar op besmetting van vossenlintworm. Met name in deze gebieden zijn steeds meer vossen besmet met deze parasiet, waardoor ze eitjes van de vossenlintworm in hun uitwerpselen achterlaten in de natuur, wat onder andere op bramenstruiken terecht kan komen. 

Ondanks dat ongeveer de helft van de vossen in Nederland is besmet met vossenlintworm, is de kans dat je als mens besmet raakt met deze parasiet vrij klein. Toch wil je hier liever geen risico mee lopen. Mensen kunnen namelijk zelfs zo'n vijf tot vijftien jaar na de besmetting nog een hevige infectie krijgen die ernstige leverschade veroorzaakt, zo schrijft het Voedingscentrum. Buikpijn, kortademigheid en geelzucht kunnen verschijnselen zijn, die zich vaak pas na jaren kunnen voordoen. 

Volgens het Voedingscentrum kun je zeker in Zuid-Limburg en Oost-Groningen het beste altijd je zelf geplukte fruit en groenten goed wassen en het liefst zelfs koken, zodat de eventuele eitjes niet overleven. 

Bramen bewaren

Bramen kun je helaas niet heel lang bewaren en gaan snel schimmelen. Zorg er daarom voor dat je na het plukken niet langer dan twee dagen wacht voor je ze verwerkt of opeet. Wil je ze toch langer bewaren? Dan kun je ze het beste invriezen. In de vriezer kun je ze namelijk tot wel twaalf maanden bewaren.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
WonenInspiratieTuinTuinieren