RTL Wonen

Urinesteen in het toilet: zo ontstaat het en zó verwijder je het

Door RTL Wonen··Aangepast:
Urinesteen in het toilet: zo ontstaat het en zó verwijder je het
RTL

Al maak je je toilet nog zo vaak schoon, met toiletreiniger, anti-kalk of je andere favoriete schoonmaakmiddel, op den duur verschijnt er in de meeste toiletpotten een bruin laagje. Oftewel: urinesteen. Een hardnekkig laagje dat je toilet een smoezelig uitstraling geeft en wat niet zomaar weg te poetsen is.

Je kunt schrobben wat je wil, maar die smoezelige aanslag gaat echt niet zomaar weg met een flinke boensessie. Hier heb je toch echt de juiste middelen voor nodig. We leggen uit wat urinesteen eigenlijk is én hoe je het verwijdert. 

Zo ontstaat urinesteen in het toilet

Maar voor we uitleggen hoe je die urinesteen wél kunt verwijderen, is het eerst handig om te weten wat urinesteen precies is en hoe het ontstaat. In feite is urinesteen vergelijkbaar met kalkaanslag, wat eveneens een zichtbare aanslag achterlaat, maar dan wit in plaats van bruin. Het verschil zit ‘m vooral in de samenstelling. Waar kalk een mineraal is, bevat urinesteen meerdere minerale zouten. Deze minerale zouten zitten van nature in het menselijk lichaam en worden als urine afgevoerd. Je urine bestaat onder andere uit de afvalstoffen fosfor, calcium, kalium, natrium en magnesium. En die afvalstoffen kunnen er voor zorgen dat de binnenkant van je hagelwitte toiletpot op den duur geel of bruin kleurt. 

© iStock

3 manieren om urinesteen te verwijderen 

1. Urinesteen verwijderen met cola

Het klinkt misschien vreemd, maar cola blijkt voor bepaalde doeleinden een perfect schoonmaakmiddel te zijn. Eerder zetten we hier al op een rij wat je allemaal kunt schoonmaken met behulp van cola, waaronder kalkaanslag verwijderen. Maar ook urinesteen kun je hiermee doen oplossen, simpelweg door het in de toiletpot te gieten en het een poosje in te laten trekken voor je gaat boenen. Let wel, mocht je last hebben van extreem veel urinesteen in de toiletpot, dan zijn de methodes hieronder wellicht een betere oplossing.

2. Urinesteen verwijderen met schoonmaakazijn 

Een nog goedkoper én effectiever alternatief is schoonmaakazijn. Wel moet je hiervoor aardig wat geduld hebben. Het moet behoorlijk lang intrekken voordat de urinesteen oplost of los komt. Tip: giet voor je gaat slapen flink wat schoonmaakazijn in de toiletpot, laat het de hele nacht weken en boen de volgende ochtend schoon met de toiletborstel of een schuurspons. Heeft het aanzienlijk geholpen, maar is nog niet alles verdwenen? Herhaal de stap dan nog eens. 

3. Urinesteen verwijderen met urinesteenverwijderaar

Houd je van direct resultaat? Dan kun je urinesteenverwijderaar gebruiken. Deze kost wat meer dan de eerder genoemde middelen, maar maakt je toilet wel in no time weer blinkend schoon. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: