Zo ben je je buren niet tot last tijdens het barbecueën

Zodra de eerste zonnestralen weer tevoorschijn komen en het blijft droog, pakken veel Nederlanders de barbecue uit de schuur. Het is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezellig. Toch zit er ook een keerzijde aan: het kan geur- en stookoverlast veroorzaken. En een boze buur, dat wil niemand. Hier zijn een aantal tips om 'goed te stoken' en overlast te beperken.
Vervelend en ongezond
Ook al is het een persoonlijke keuze om te gaan barbecueën, het is toch van belang om rekening te houden met je omgeving. Je wilt liever niet dat het geïrriteerde of boze buren oplevert. De grote boosdoener tijdens het barbecuen is vaak de rook die ontstaat. Er zijn meerdere dingen van invloed op de grootte van de rook wat van de barbecue afkomt, namelijk: brandstof, het stookgedrag en de soort barbecue dat wordt gebruikt. Nu is een grote rookpluim niet alleen vervelend, het kan ook slecht voor je gezondheid zijn. Er zitten namelijk schadelijke stoffen in, zoals fijnstof. Deze stof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan je gezondheid richten. Het is dus belangrijk om de uitstoot te beperken.
Tips
Tuinbranche Nederland heeft onderzocht hoe je 'goed stookt'. Door goed te stoken verminder je geur- en stookoverlast en beperk je het vrijkomen van schadelijke stoffen.
Hier een aantal tips op een rijtje:
- De eerste manier is door alleen schoon hout te gebruiken, dat goed gedroogd is. Wist je dat vochtig hout niet volledig verbrandt? Hierdoor komen veel ongezonde stoffen vrij.
- De tweede tip is om geen geïmpregneerd of geverfd hout te branden. Ook hierbij komen schadelijke stoffen vrij, daarnaast is het ook verboden om bewerkt hout te verbranden.
- Wat je wél beter kunt gebruiken zijn brandbare blokken van geperst hout zonder toevoegingen, deze zijn het minst schadelijk. Door deze blokken losjes te stapelen, kan er zuurstof bij komen. Op deze manier kan het hout volledig verbranden en komen er minder schadelijke stoffen vrij.
- Ook is het belangrijk om de barbecue bij windstil of mistig weer uit te laten. Op zulke dagen kan namelijk veel rook blijven hangen wat voor veel luchtvervuiling zorgt. Stookalert is een handig hulpmiddel dat je in de gaten kunt houden. Geldt er een stookalert, dan adviseert het RIVM om die dag geen hout te stoken, om zo gezondheidsklachten te voorkomen.
- Tot slot kun je ook kiezen voor een elektrische barbecue. Het zal misschien niet volledig het barbecue gevoel geven zoals je gewend bent, misschien minder romantisch, maar het heeft wel veel voordelen. Het geeft namelijk veel minder rookoverlast voor de omgeving én je kunt veel sneller starten barbecueën. Je hebt namelijk geen gedoe met houtskool en met het vuurtje aanwakkeren.
Door deze tips te volgen, kun je verantwoord barbecueën en zorg je ervoor dat je buren geen rookoverlast hebben. Zo kun je optimaal genieten van je barbecue, en kan je jezelf een 'goede stoker' noemen!