Veganistisch

Barbecueën zonder vlees doe je zo: 'Weinig werk, geweldig resultaat'

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© Lenna OmraniBarbecueën zonder vlees doe je zo: 'Weinig werk, geweldig resultaat'
RTL

Vlees. Veel vlees. Bij barbecueën denken we al snel aan worstjes, hamburgers, spiesjes en soms zelfs aan grote stukken ribeye. Maar wist je dat je daarnaast – of in plaats van dat alles – ook allerlei diervrij lekkers op de barbecue kunt gooien? Lenna Omrani, auteur van het boek 'Every Day Vegan', geeft tips en uitleg.

"Mensen denken bij barbecueën al snel aan vlees. Dat is helemaal niet nodig, want er zijn nog zoveel andere opties. Denk maar eens aan gemarineerde tofu. Of voedzame salades en spiesjes, met verschillende groentes zoals aubergine, courgette of paprika. Die zijn echt heerlijk als je ze grilt op de barbecue", zegt Lenna Omrani, die jaren geleden zelf begon met het schrappen van dierlijke producten uit haar voedingspatroon.

Twee jaar geleden ging Omrani volledig veganistisch eten. "Wil je veganistisch en gezond eten, dan moet je daar best even wat tijd in stoppen. Gelukkig wordt het je de laatste tijd steeds makkelijker gemaakt. In bijna elke supermarkt heb je wel een groot schap met vegan producten."

Geen spiesje, maar ribeye op de barbecue: 'Grote stukken vlees zijn in trek'
Lees ook

Geen spiesje, maar ribeye op de barbecue: 'Grote stukken vlees zijn in trek'

Tempeh, maïs en zoete aardappel doen het ook altijd heel goed op de barbecue, zegt Omrani. "Vooral zoete aardappel is erg voedzaam en ook makkelijk te bereiden. Doe een zoete aardappel in aluminiumfolie, samen met je favoriete kruiden. Leg het pakketje op de barbecue en wacht tot hij zacht wordt. Je bent de aardappel dan als het ware aan het poffen. Het is weinig werk, met een geweldig resultaat."

Enige veganist van de bbq

Omrani snapt dat het lastig kan zijn als je als enige veganist naar een barbecue toe gaat. "Het is daarom altijd handig om vooraf even te inventariseren wat er is ingekocht. Zijn er geen of weinig vegan opties? Dan neem ik zelf iets mee. Indien er een salade wordt gemaakt met kaas erin, is het handig om te vragen of ze de kaas apart kunnen doen. Dan kunnen mensen zelf kiezen of ze deze willen toevoegen of niet."

Natuurlijk komt het wel eens voor dat ook Omrani even geen zin heeft om al die groentes te snijden – of ingewikkelde salades te maken. "Ik pak ook heus wel eens een kant-en-klare vegan burger uit de schappen, hoor. Of ik maak zelf een veganistische burger, dat is ook in een handomdraai gedaan. Het enige wat je nodig hebt zijn bonen, een uitje, knoflook en wat verse kruiden als peterselie of koriander. Doe alles in de keukenmachine en maak er vervolgens burgers van. Makkelijk, lekker en snel."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Bang dat je iets tekortkomt als veganistisch barbecuer, hoef je in ieder geval niet te zijn. "Op de meeste barbecues serveren ze stokbrood. Dat is sowieso veganistisch. Kruidenboter is dat vaak niet, maar die kun je zelf vegan maken. Bijna alle supermarkten hebben tegenwoordig wel plantaardige opties voor boter. In plaats van kruidenboter kun je ook hummus op je brood doen, of vegan tonijn- of eiersalade. Er is zoveel te verkrijgen: over de smeersels hoef je je écht geen zorgen meer te maken. Wat ook nog leuk is én gezond: zelfgemaakte tzatziki van plantaardige yoghurt."

Omrani merkte de laatste jaren dat eigenlijk alles wat ze normaal gesproken at, eenvoudig te vervangen is door een plantaardige variant. "Let hierbij wel op, want veel vleesvervangers zijn bewerkte producten. Ga je liever voor een vers en onbewerkt product? Kies dan voor tofu of peulvruchten: daar zitten goede voedingsstoffen in. Of quinoa, dat bevat veel eiwitten. Een rijkgevulde quinoasalade met peulvruchten is altijd een juiste keuze."

Hoewel je veel kunt vervangen door een veganistische optie, blijkt dit bij een product als kaas nog wat lastig. Omrani krijgt hier dan ook vaak vragen over. "Ik zeg dan altijd: 'Het ligt er een beetje aan wat voor kaas je wilt'. De vegan roomkaas en zuivelspread zijn bijna niet te onderscheiden van de normale, maar een gewone plak jonge kaas wordt al lastiger. Die smaak is zó specifiek en lastig na te bootsen. Als ik graag iets kazigs wil eten, dan maak ik een roomsaus met edelgistvlokken."

"Deze vlokken geven echt een kaassmaak aan je eten, net als cashewnoten. Door cashewnoten te laten weken en deze vervolgens met plantaardige melk, edelgistvlokken, mosterd, knoflook en wat kruiden te mengen in de blender, krijg je een mooie romige saus. Je kunt dan nog wat kurkuma aan toevoegen voor een extra dimensie. Heerlijk door bijvoorbeeld pasta’s."

Plantaardige recepten voor de barbecue

Wil je zelf ook eens experimenteren met het bereiden van veganistische barbecuegerechten? Lenna Omrani heeft een aantal recepten uitgekozen, die je eenvoudig kunt bereiden.

Frisse watermeloensalade met vegan feta en munt

Bereidingstijd: 10 minuten

Allergenen: glutenvrij, sojavrij, vegan

Hoeveelheid: 4-6 personen

Ingrediënten:

  • 1 grote watermeloen
  • 1 komkommer
  • 1 kleine rode ui
  • 1 rode peper
  • 100 g vegan feta van Violife
  • 2 handjes verse munt
  • Sap van 1 citroen
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: 40 g pijnboompitten

Bereiding:

Laat de watermeloen eerst goed koelen in de ijskast voordat je de salade gaat maken. Snijd de watermeloen in stukken en verwijder de pitjes (als je dit storend vindt). Snijd de watermeloen vervolgens in kleinere blokjes.

Was en snijd de komkommer in plakjes. Snipper de rode ui en rode peper fijn en doe alles in een kom. Hak eventueel de verse munt ook fijn en voeg deze toe.

Voeg de watermeloen toe en verdeel er citroensap overheen. Kruimel als laatste de vegan feta over de salade en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog extra munt toe. Enjoy!

Frisse watermeloensalade met vegan feta en munt© Lenna Omrani
Frisse watermeloensalade met vegan feta en munt

Tofuspiesjes met groenten en sesamsaus

Bereidingstijd: 35 minuten

Allergenen: glutenvrij mogelijk, vegan

Hoeveelheid: 8-10 spiesjes

Ingrediënten:

Voor de spiesjes:

  • 1 blok tofu (van 500g)
  • 2 courgettes
  • 2 rode uien 

Voor de saus:

  • 4 el sesamolie
  • Sap van 1 citroen
  • 2 el sojasaus (of tamari voor glutenvrij)
  • 2 el agavesiroop
  • 3 el sesamzaadjes
  • 2 el tahin
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

Laat de tofu uitlekken en snijd er blokken of driehoeken van. Was en snijd de courgette in plakken van 1,5 cm. Snijd als laatste de rode ui in stukjes.

Maak 8-10 spiesjes door de tofu, rode ui en courgette om en om aan een (grote) satéprikker te rijgen.

Leg de spiesjes op de BBQ en grill ze ongeveer 5-10 minuten, tot de tofu zacht is en de groenten donkerder van kleur. Draai de spiesjes regelmatig om.

Maak in de tussentijd de saus. Mix alle ingrediënten voor de saus in een kommetje.

Verdeel de saus over de spiesjes. Eet smakelijk!

Tofuspiesjes met groenten en sesamsaus© Lenna Omrani
Tofuspiesjes met groenten en sesamsaus

Het boek 'Every Day Vegan' ligt vanaf 7 september in de winkels. Daarnaast is Lenna Omrani dit jaar te vinden op Healthy Fest Weekend, waar zij een interactieve kookworkshop zal geven. Tickets zijn nog beschikbaar, je kunt ze hier kopen.

Lees meer over
VeganismeZomer