Huisdieren

Zo help je je hond de warme zomerdagen door

Door Lana Schut··Aangepast:
Zo help je je hond de warme zomerdagen door
RTL

Tijdens de warmste zomerdagen zijn niet alleen mensen aan het uitpuffen, ook honden hebben moeite met de hitte. Wandelen gaat moeizamer, de tong hangt uit de bek en koele plekken zijn favoriet. Om het zo comfortabel mogelijk voor jou en je huisdier te maken, hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet om rekening mee te houden.

Symptomen 

Honden kunnen het natuurlijk lastig aangeven als ze het warm hebben, daarom is het belangrijk om als baasje hier goed op te letten. Symptomen waar jij aan kunt herkennen dat je hond het warm heeft zijn: 

  • Hard hijgen of kwijlen
  • Traag bewegen 
  • Weinig of geen honger
  • Je hond voelt heet aan
  • Braken

Trimmen

De vacht van je hond zorgt ook voor extra warmte. Daarom geeft dierenarts Piet als tip: "Het maakt niet uit om welk ras hond het gaat, je kunt je hond het beste nog even laten trimmen voor de zomer. Hierdoor kunnen ze beter hun warmte kwijt." Maar let er wel op, dat je hond niet te kort geschoren wordt. Want als de huid wordt blootgesteld aan de zon, kan de huid ook verbranden. 

Verkoelende tips

Om de zomer zo comfortabel mogelijk te maken voor je hond zijn er een aantal tips die goed helpen. 

  • Houd op hele warme dagen je hond zoveel mogelijk binnen. Het is daar vaak koeler dan buiten. 
  • Maak het uitlaatrondje niet al te lang. 
  • Houd in de gaten dat je hond genoeg water drinkt, dus ververs zijn bakje water regelmatig. Er zijn natuurlijk honden die slecht water drinken. Om er toch voor te zorgen dat deze honden ook genoeg vocht binnen krijgen kun je natvoer, hondenijsjes of af en toe een ijsblokje geven. 

Ben je wel vaak buiten met je hond? Zorg dan daar voor voldoende verkoeling. Laat ze bijvoorbeeld zwemmen in een plas of zet een hondenzwembadje op in de tuin. Je kunt ook een koelmat aanschaffen. Dit is een koude, verkoelende mat, waar je hond op kunt liggen. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: