Piek in tekenbeetseizoen

Kunnen honden en katten ook de ziekte van Lyme krijgen door een teek?

Door Emma van Wichen··Aangepast:
Kunnen honden en katten ook de ziekte van Lyme krijgen door een teek?
RTL

"Het tekenseizoen is de komende weken op zijn hoogtepunt", dat melden wetenschappers van het RIVM. En daarom waarschuwen ze om jezelf regelmatig te controleren op teken: na een wandeling in het park maar ook na een klusje in de tuin. Dit is belangrijk omdat teken de bacterie Borrelia Burgdorferi kan bevatten, wat de ziekte van Lyme veroorzaakt. Maar hoe zit dit eigenlijk bij honden en katten? Zijn zij net zo vatbaar voor de ziekte van Lyme? We vroegen het dierenarts Piet Hellemans.

Het korte antwoord daarop is: "Ja." Al hoeft dat niet meteen gevaarlijk te zijn.

Zonder symptomen

Je hoeft volgens Piet namelijk niet per se bang te zijn dat je hond of kat er heel erg ziek van wordt. "Er worden wel eens antilichamen tegen Lyme gevonden bij honden en katten, maar het gaat eigenlijk nooit gepaard met ziekte of ziekteverschijnselen. Ze kunnen er wel ziek van worden, maar meestal verloopt een infectie zonder symptomen." 

Desondanks wil Piet één ding benadrukken: "Mijn uitdrukkelijke advies is om honden en katten altijd preventief te behandelen en je dieren degelijk op teken te checken." Hoe je dat op de juiste manier doet? Dierenarts Piet legt het je graag uit. 

Tekenbeet? Dit moet je zo snel mogelijk doen
Lees ook

Tekenbeet? Dit moet je zo snel mogelijk doen

Preventief behandelen doe je zo

"Er zijn drie manieren om je huisdier preventief te beschermen tegen teken. Dat kan door middel van een anti-tekenband, die je om de hals plaatst. Of door regelmatig je huisdier te druppelen met een pipetje met een teekwerend middel van de dierenarts. Maar let op: het teekwerend middel van je hond mag je absoluut niet aan je kat geven! Deze zijn namelijk erg giftig voor katten." De derde optie die Piet noemt is het geven van tabletjes. Vaak werken die voor twaalf weken lang. 

Daarnaast is het volgens Piet belangrijk om dagelijks je viervoeter te controleren op teken. Want ondanks dat de kans klein is dat ze er écht ziek van worden, wil je natuurlijk alle ziektes zoveel mogelijk voorkomen. "Het is van belang de volledige vacht te controleren, want in principe kunnen ze overal zitten. Maar teken zitten het allerliefst op plekken waar de huid dun is: achter de oortjes, oksels, liezen, onder hun kin en tussen de pootjes. Controleren doe je door op alle plekken de vacht opzij te doen, zodat je goed de huid kunt bekijken."

Teek gevonden?

Mocht je toch een teek vinden, dan is het essentieel deze meteen te verwijderen. Hoe je dat doet? Piet laat het je in de onderstaande video zien. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Piet HellemansZiekte van LymeHondKatHuisdieren