Kunnen honden en katten ook de ziekte van Lyme krijgen door een teek?

Teken komen in het hele land voor en zitten voornamelijk in de buurt van bomen, struiken, hoog gras of dode bladeren. Ben je in het groen geweest, dan is het belangrijk om je lijf te controleren, meldt het RIVM. Dit is vooral belangrijk omdat teken de bacterie Borrelia Burgdorferi kan bevatten, wat de ziekte van Lyme veroorzaakt. Maar hoe zit dit eigenlijk bij honden en katten? Zijn zij net zo vatbaar voor de ziekte van Lyme? We vroegen het dierenarts Piet Hellemans.
Het korte antwoord daarop is: "Ja." Al hoeft dat niet meteen gevaarlijk te zijn.
Zonder symptomen
Je hoeft volgens Piet namelijk niet per se bang te zijn dat je hond of kat er heel erg ziek van wordt. "Er worden wel eens antilichamen tegen Lyme gevonden bij honden en katten, maar het gaat eigenlijk nooit gepaard met ziekte of ziekteverschijnselen. Ze kunnen er wel ziek van worden, maar meestal verloopt een infectie zonder symptomen."
Desondanks wil Piet één ding benadrukken: "Mijn uitdrukkelijke advies is om honden en katten altijd preventief te behandelen en je dieren degelijk op teken te checken." Hoe je dat op de juiste manier doet? Dierenarts Piet legt het je graag uit.
Preventief behandelen doe je zo
"Er zijn drie manieren om je huisdier preventief te beschermen tegen teken. Dat kan door middel van een anti-tekenband, die je om de hals plaatst. Of door regelmatig je huisdier te druppelen met een pipetje met een teekwerend middel van de dierenarts. Maar let op: het teekwerend middel van je hond mag je absoluut niet aan je kat geven! Deze zijn namelijk erg giftig voor katten." De derde optie die Piet noemt is het geven van tabletjes. Vaak werken die voor twaalf weken lang.
Daarnaast is het volgens Piet belangrijk om dagelijks je viervoeter te controleren op teken. Want ondanks dat de kans klein is dat ze er écht ziek van worden, wil je natuurlijk alle ziektes zoveel mogelijk voorkomen. "Het is van belang de volledige vacht te controleren, want in principe kunnen ze overal zitten. Maar teken zitten het allerliefst op plekken waar de huid dun is: achter de oortjes, oksels, liezen, onder hun kin en tussen de pootjes. Controleren doe je door op alle plekken de vacht opzij te doen, zodat je goed de huid kunt bekijken."
Teek gevonden?
Mocht je toch een teek vinden, dan is het essentieel deze meteen te verwijderen. Hoe je dat doet? Piet laat het je in de onderstaande video zien.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.