Tuigje voor je kat? Dierenarts Piet legt uit waarom het wél (of geen) goed idee is

Je hebt ze vast wel eens gezien: katten die aan een tuigje wandelen of daar zelfs mee naar de stad worden genomen. Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, vooral als je bedenkt dat katten normaal gesproken vrij rondlopen. Wat vindt dierenarts Piet Hellemans eigenlijk van deze trend? Is een tuigje voor je kat een slimme en leuke keuze of een beetje zielig?
Hoe jonger hoe beter
Volgens dierenarts Piet Hellemans, bekend van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven, is het wandelen met een tuigje voor een kat zeker mogelijk, maar het vraagt wel om geduld en de juiste aanpak. "Het aanleren gaat veel makkelijker bij een jonge kat. Hoe eerder je begint, hoe beter", legt Piet uit. "En als je het goed aanleert, kan het echt een geweldige ervaring zijn voor je kat. Ze kunnen nieuwe plekken ontdekken, meer geuren en geluiden ervaren, en het is gewoon gezellig om samen buiten te zijn."
Maar Piet waarschuwt ook dat niet iedere kat geschikt is voor deze avontuurlijke activiteit. "Bij jonge katten is de kans groter dat het goed gaat, omdat ze speelser zijn en meer openstaan voor nieuwe ervaringen. Maar als je kat uit het asiel komt of je probeert het op latere leeftijd, kan het een stuk lastiger zijn."
Kat met een hoedje op?
Volgens Piet speelt het type kat ook een grote rol. "Sommige rassen zijn van nature beter in het aanleren van het tuigje, zoals bijvoorbeeld de Britse Korthaar. Deze katten zijn over het algemeen wat relaxter en staan meer open voor het meegesjouw en -gesleep. Maar het allerbelangrijkste is het karakter van je kat. Dat maakt écht het verschil. Katten die makkelijk alles prima vinden — zelfs als je ze een hoedje opzet — zullen sneller wennen aan het tuigje."
Dierenarts Piet vertelt dat hij zelf ook een poging heeft gedaan bij zijn eigen kat. Alleen kijkt hij daar minder positief op terug. "Het aanleren moet echt in fases en dat lukte bij mijn kat gewoon niet. Ze was ook al wat ouder toen ik de poging deed: het ging al fout bij het aantrekken van het tuigje. Dat kunnen ze ook echt als vervelend ervaren."
In fases aanleren
Droom jij er ook van om je kat aan een tuigje uit te laten of wil je je pluizenbol eens meenemen voor een lange wandeling? Dierenarts Piet heeft een stappenplan om het 'leven aan een lijntje' op de juiste manier aan te leren. Belangrijk om te onthouden: neem de tijd en voer het in fases uit — niet allemaal op één dag!
Stap 1: Leg het tuigje gewoon ergens in de woonkamer neer en kijk of je kat nieuwsgierig wordt. Misschien snuffelt hij er even aan. Laat het tuigje gerust een dag liggen, zodat je kat rustig aan het idee kan wennen.
Stap 2: Dan is het tijd voor de allesbepalende stap: het tuigje aandoen. Doe dit binnen in huis en let goed op de reactie van je kat. Vindt hij het spannend of juist leuk? Als hij zich meteen gaat verzetten, is het belangrijk om even te stoppen. Dit gaat om het welzijn van je kat, dus forceer het niet.
Stap 3: Als je kat het tuigje draagt, kun je met korte wandelingen in huis beginnen. Kijk opnieuw goed naar zijn reactie. Is hij nieuwsgierig? Heeft hij er geen problemen mee? Dan ben je al een stapje verder.
Stap 4: Gaat het goed in huis? Dan kun je de eerste stapjes buiten gaan zetten: neem je kat mee naar de tuin of het balkon. Laat hem daar even de tijd nemen om alles te verkennen en rustig aan het idee van buiten aan een tuigje te wennen.
Stap 5: Is je kat nog steeds relaxed? Dan kun je overwegen om met hem de buurt in te gaan. Begin in de vertrouwde omgeving, bijvoorbeeld vlakbij je huis, en ga later pas verder naar onbekendere plekken.
Extra tip van Piet: "Het belangrijkste hierbij is het welzijn van de kat. Als je dat in de gaten houdt, is er niets mis met wandelen aan een tuigje. Maar doe dat ook echt; het moment dat je kat het niet wil, moet je meteen stoppen."