Plantentips van Tom

Het ultieme vakantiegevoel in je tuin met de kleurrijke bougainvillea

Door Lana Schut··Aangepast:
© iStockHet ultieme vakantiegevoel in je tuin met de kleurrijke bougainvillea
RTL

Wil je het ultieme vakantiegevoel naar je tuin halen? Kies dan voor planten die ook volop groeien in je favoriete vakantieland. Een voorbeeld van zo'n plant die bij veel mensen dat heerlijke vakantiegevoel oproept is de bougainvillea. Deze prachtige klimplant kleurt namelijk muren vol met zijn felgekleurde bladeren.

Deze vrolijk gekleurde plant komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika, maar groeit ook veel in warme mediterrane landen als Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland. Omdat dit populaire vakantiebestemmingen zijn associeren we deze plant al snel met de zomer en vakantie. De bougainvillea is te herkennen aan de felgekleurde schutbladeren – vaak roze, rood en paars, maar soms ook wit, geel of oranje – die wat weg hebben van papier. De daadwerkelijke bloemen zijn maar klein en wit en vallen nauwelijks op, maar zorgen wel voor een mooi contrast met de felle kleuren. 

De plant is een ster in klimmen en bedekt daarom soms complete gevels en schuttingen, wat een waanzinnig mooi effect geeft. Maar ook als hangplant komt de bougainvillea geweldig mooi tot z'n recht. Zet 'm in een hangende pot en laat de takken en bloemen lekker naar beneden bungelen en slingeren. 

© iStock

Het liefst in een pot

Heb je een fijn balkon of terras, waar niet al te veel wind staat? Dan doet de bougainvillea het hier prima. Maar in tegenstelling tot de landen van oorsprong, groeit hij in ons klimaat het beste in potten dicht bij gevels. ‘s Winters kun je hem het beste naar binnen halen om te overwinteren. Denk bijvoorbeeld aan een beschut plekje in de schuur of kas, op een plek waar het niet vriest maar waar wel voldoende daglicht komt. Vervolgens kun je hem in het voorjaar weer buiten zetten. 

© iStock

Verzorging 

De bougainvillea houdt echt van water, dus zorg dat hij niet uitdroogt. Gebeurt dat wel, dan verliest hij erg snel zijn gekleurde bladeren en mooie bloemen. Daarentegen houdt hij niet van natte voeten. Gebeurt dat wel, dan ontstaat er wortelrot en gaat de plant alsnog dood. Door te kiezen voor een plantenpot met een drainagegat (of door zelf een gat te boren) én door hydrokorrels onderin de pot toe te voegen zorg je dat het overtollige water altijd weg kan lopen. 

Hoeveel water de bougainvillea nodig heeft, ligt aan de grootte en de plek waar hij staat. Is hij erg groot en staat hij op een warme, zonnige plek, dan heeft hij elke dag behoefte aan een scheut water, mits er geen regen is gevallen. Daarnaast is het ook belangrijk om deze plant regelmatig plantenvoeding mee te geven, waardoor hij nog mooier zal bloeien en sneller zal groeien.

Dit is een artikel van