Huizenjacht

Checklist: hier moet je op letten tijdens het bezoeken van de Open Huizen Dag

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
© iStock: Jan van der WolfChecklist: hier moet je op letten tijdens het bezoeken van de Open Huizen Dag
RTL

Op zoek naar een huis, maar vis je keer op keer achter het net tijdens het inplannen van bezichtigingen? Of ben je nog oriënterend of gewoon nieuwsgierig naar dan ene huis dat te koop staat? Grijp dan je kans dit weekend tijdens de halfjaarlijkse NVM Open Huizen Dag op zaterdag 6 april. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten tijdens zo’n openhuizendag? En... wat moet je vooral niet doen en niet vergeten?

Omdat het vandaag de dag verre van vanzelfsprekend is dat je zomaar een bezichtiging voor het huis van je interesse kunt inplannen, kan het bezoeken van een openhuizendag uitkomst bieden. Alle huizen die deelnemen aan deze open dag kun je namelijk gewoon zonder afspraak bezichtigen. Daarnaast is zo'n open dag perfect om op één zaterdag meerdere huizen achter elkaar te bekijken, zodat je daar doordeweeks geen vrij voor hoeft te vragen van je werk! 

Ben je van plan op huizenjacht te gaan tijdens de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 6 april (van 11:00 tot 15:00 uur)? We zetten een aantal handige do's en don'ts op een rij: 

1. Wees goed voorbereid

Ja, een openhuizendag is laagdrempelig en kun je spontaan bezoeken, maar als je serieus op zoek bent naar een nieuwe woning is het verstandig om jezelf goed voor te bereiden. Zo tipt vastgoedplatform Funda dat het slim is om van tevoren een lijstje te maken van huizen die aan jouw wensen of eisen voldoen zodat je je route uit kunt stippelen. Zoek wel even van goed uit of deze huizen allemaal wel meedoen aan de NVM Open Huizen Dag. Dit laatste is namelijk niet altijd het geval, aangezien het geen verplichting is voor de verkopende partij. 

Zet hier overigens niet alleen je absolute droomhuizen op, maar noteer ook een aantal huizen op je ‘reservelijst’ als je toch in de buurt bent. Juist zo’n open dag is ideaal om die 'twijfelhuizen' toch een kans te geven. Al kijk je maar vijf minuten, wie weet verrast het huis je alsnog. 

Bekijk Funda's overzicht van alle huizen die meedoen met de NVM Open Huizen Dag aanstaande zaterdag 6 april. 

2. Ga in gesprek met bewoners en buren

Waar er bij ‘normale bezichtigingen’ geen bewoners bij zijn, is dat bij een openhuizendag wel het geval. De bewoners leiden je rond (of laten jou op je gemak zelf rondneuzen) en kunnen jou alles over het huis en de buurt vertellen. Grijp die kans vooral en vraag naar persoonlijke ervaringen waar de makelaar niet altijd antwoord op kan geven. Denk bijvoorbeeld aan de sfeer en faciliteiten in de buurt, de aansluiting op het openbaar vervoer en de kindvriendelijkheid van de straat. Kom je op straat buren tegen, spreek ook hen eventueel aan. 

3. Blijf zakelijk en wees voorzichtig met je enthousiasme 

Biedt de verkoper je koffie aan? Dan kun je die misschien maar beter afslaan. Zeker als je meerdere huizen wil bekijken kun je je schaarse tijd beter nuttiger besteden en al je aandacht vestigen op het huis zelf. Bovendien wil je ook niet dat het té huiselijk en gezellig wordt. Hierdoor verlies je je aandacht voor de woning én kan het te informeel worden. Mocht je later overgaan op een bod is het wel zo fijn om het zakelijk te houden. 

Ook is het verstandig om je enthousiasme voor je te houden, zelfs als je helemaal weg bent van het huis. Anders verzwak je namelijk je onderhandelingspositie. 

Hemels wonen: 7 kerken die nu te koop staan
Lees ook

Hemels wonen: 7 kerken die nu te koop staan

4. Laat je niet afschrikken als het huis kleiner oogt

Het kan zijn dat het huis in de realiteit kleiner oogt dan je verwacht had. Zeker als het huis nog bewoond wordt, staan er meer spullen en prullaria in huis dan op de foto’s te zien zijn. Ook kan het bij de populairdere huizen tijdens zo’n open dag  erg druk zijn, waardoor je soms met wel twintig tot dertig man rondloopt in een huis. Het kan dan lastig zijn daar doorheen te prikken, maar probeer dit toch te doen. Probeer daarnaast ook niet achter de andere kijkers aan te lopen, maar zoek eerst de rustige kamers op om een neutrale indruk te krijgen. 

Daarnaast heeft het ook geen zin om je eigen bestaande meubels in gedachten al in het huis te plaatsen en je af te vragen of dat allemaal wel gaat passen. Dat laatste zou namelijk geen dealbreaker mogen zijn. Kleine tip: met maatwerkmeubels en creatieve oplossingen past het bijna altijd! 

5. Proef alvast de sfeer in de buurt

Ben je enthousiast over het huis? Ga dan ook nog even op onderzoek uit in de buurt. Loop een rondje door de omliggende straten of het nabijgelegen park, bekijk wat voor horecagelegenheden er zijn (en probeer die ook gelijk uit!) en bekijk ook gelijk even hoe de parkeergelegenheid in de buurt is. 

Heb je hier tijdens de openhuizendag geen tijd voor? Kom dan op een later moment nog eens terug om de sfeer te proeven. Denk daarbij ook na over welk moment je daarvoor uitkiest. Een zaterdagmiddag tijdens een mooie lentedag zal bijvoorbeeld een stuk levendiger en gezelliger overkomen dan een regenachtige dinsdagochtend.

© iStock: andresr

6. Maak notities en noteer positieve én negatieve punten 

Zeker wanneer je meerdere huizen achter elkaar bezoekt, is het slim om per huis wat aantekeningen te maken. Schrijf hierbij niet alleen de positieve, maar ook de negatieve punten op. Als je dit niet doet kan het zomaar gebeuren dat je na afloop de voor- en nadelen niet meer exact aan het juiste huis kunt linken. Bovendien zal je ook niet de eerste zijn die zo verliefd raakt op een huis dat je de negatieve (maar toch wel erg belangrijke) punten helemaal vergeet. 

7. Vergeet de buitenkant niet 

Tijdens zo'n open dag ben je toch al gauw geneigd meteen naar binnen te stappen. De kans is immers groot dat de deur letterlijk open staat. Maar vergeet ook vooral niet de buitenkant goed te bekijken. En dan hebben we het niet zozeer over de tuin, maar over de voor- en achtergevel. Bekijk de kozijnen (check op houtrot!), het schilderwerk, de dakgoot, de gevel en het dak. 

Werp daarbij ook nog even een blik op het huis van de directe buren. Als je ziet dat dit huis nogal vervallen is, zegt dat misschien ook iets over de constructie die bij rijtjeshuizen bij elkaar door kunnen lopen en dus ook van invloed zijn op jouw potentiële toekomstige woning. 

8. Vergelijk en bezoek je favoriet opnieuw 

Alle huizen van je lijstje bezocht? Dan wordt het tijd om de som op te maken en de huizen met elkaar te vergelijken. Springt er één (of misschien meerdere) echt uit? Dan kun je via de aankoopmakelaar proberen een één-op-één bezichtiging in te plannen, zodat je het huis wat rustiger kunt bekijken en meer inhoudelijke vragen over het huis en de buurt kunt stellen. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Woningmarkt