RTL Wonen

Dit is dus de reden dat een hond zijn baasje likt

·Aangepast:
© iStockDit is dus de reden dat een hond zijn baasje likt
RTL

De één vindt het schattig en laat het toe, terwijl de ander ervan walgt: honden die hun baasje een lik geven. Maar waarom doen honden dat eigenlijk? En is het gevaarlijk? We leggen het je uit!

Onderdanig

Het likken zit er bij een hond eigenlijk vanaf het begin af aan al in, maar wel om verschillende redenen. Puppy’s likken namelijk de snuit van hun moeder om aandacht, verzorging en vooral eten te vragen. De moederhond reageert hier vervolgens op door halfverteerd voedsel op te braken voor haar pups.

Maar hoe zit het dan bij volwassen honden die hun soortgenoten of hun baasje (of de visite) likken? Dit betekent weer iets heel anders. Hiermee geven ze aan dat ze onderdanig zijn, aan het baasje of de persoon in kwestie. Met een lik in je gezicht geeft hij in feite aan dat hij heel goed begrijpt dat jíj het baasje bent.

Kwijlende kat? Dit betekent het en in deze gevallen moet je ingrijpen
Lees ook

Kwijlende kat? Dit betekent het en in deze gevallen moet je ingrijpen

Niet zo fris én gevaarlijk

Lief is het hoe dan ook, maar fris is het zeker niet! Honden likken namelijk ook hun wonden, omdat dit de genezing zou versnellen. Om deze reden geloven sommige mensen dan ook dat een lik van een hond een geneeskrachtige werking zou hebben. Maar het tegendeel blijkt waar. Een hondentong zit vol met bacteriën die zelfs gevaarlijk voor de mens kunnen zijn, aldus Guy Cornelis, emeritus microbiologie aan de universiteit van het Belgische Namen. 

Dus... hoe lief de hond het ook bedoelt, en hoe graag je ook ‘genezen’ wil worden, toch kun je je hond maar beter niet in je gezicht laten likken!

Fotocredits

Headerfoto: AleksandarNakic - iStock

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Hond