RTL Wonen

Zo kun je op een duurzame manier schoonmaken

Door Tosca Walstock··Aangepast:
Zo kun je op een duurzame manier schoonmaken
RTL

Schoonmaken is een steeds terugkerend karwei waar je niet onderuit komt. Hoe regelmatiger je deze taak uitvoert, hoe makkelijker het blijft om alles schoon te houden. Door te letten op de producten die je gebruikt én hoe je schoonmaakt, blijft jouw huis fris en fruitig zonder dat je het milieu onnodig hoeft te belasten.

Agressieve schoonmaakmiddelen niet altijd nodig

Schoonmaakmiddelen zoals chloor en chemische opstoppingsmiddelen zijn erg belastend voor het milieu. Daarbij is het vaak onnodig om deze hardnekkige producten te gebruiken. Pas ook op voor schoonmaakproducten met vluchtige organische stoffen (VOS) zoals glasreiniger, spiritus, luchtverfrissers en spuitbussen met drijfgas of lachgas. De stoffen in deze producten dragen bij aan de vervuiling van de lucht, zonde!

Natuurlijke alternatieven

Azijn en citroen zijn zuurhoudende schoonmaakproducten die zich goed lenen voor veel klusjes. Het zuur verwijdert zeepresten en kalkaanslag zonder dat je het milieu belast óf de luchtkwaliteit in je huis verergerd. Ook baking soda is een milieuvriendelijk schoonmaakproduct waar je veel kanten mee op kan.

Meestal heb je dus geen chloor, spiritus of andere agressieve producten nodig. Hardnekkige kalkaanslag kun je prima verwijderen met schoonmaakazijn, de ramen en spiegels kun je wassen met een beetje afwasmiddel en ook voor je toilet heb je geen chloor nodig: dit product desinfecteert wel maar reinigt en ontkalkt het toilet niet. Gebruik voor je toilet dus een milieuvriendelijke sanitairreiniger, bijvoorbeeld een met het Europese Ecolabel.

Let op de verpakking

Door in de winkel goed te letten op de productverpakkingen, kun je duurzame producten inkopen die net zo effectief zijn als agressieve schoonmaakmiddelen. De keurenmerkwijzer van Milieu Centraal geeft aan welke producten weinig tot geen schadelijke stoffen bevatten. Bij agressieve of chemische schoonmaakproducten zie je een waarschuwing op de verpakking staan. Producten met het ‘Milieugevaarlijk-symbool’ kun je beter vermijden.

Dit zijn de onopgemerkte energieslurpers in huis
Lees ook

Dit zijn de onopgemerkte energieslurpers in huis

Werk met beleid

Houd je altijd aan de aanbevolen dosering op de verpakking. Als het oppervlak niet heel vies is, kun je het meestal ook goed schoonmaken met minder dan de aanbevolen dosering. Probeer daarom regelmatig schoon te maken, in plaats van het vuil te laten opstapelen. Zo heb je minder schoonmaakproducten nodig én daarmee beperk je het verpakkingsafval.

Beperk wegwerpproducten

Ga zo weinig mogelijk te werk met reinigingsdoekjes. Microvezeldoekjes zijn net zo effectief in het reinigen en je kunt ze voor een lange periode blijven gebruiken. Op de lange termijn scheelt dit veel in afval. Je kunt ook je afval beperken door te kiezen voor hervulbare producten.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:

Bron: Milieu Centraal

Fotocredits

Header: Anna Puzatykh

Lees meer over
SchoonmakenDuurzaamheid