Koken met Hugo!

Vlaamse stoemp met Luikse gehaktballen

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Vlaamse stoemp met Luikse gehaktballen
RTL

Hugo reist vandaag af naar de zuiderburen. België dus! Hij serveert overheerlijke Luikse gehaktballen met daarbij een stoemp, oftewel stamppot in het Vlaams. Dus maak je klaar om aan de slag te gaan!

Het recept bestaat uit twee delen: Luikse gehaktballen en spinaziestamppot. We beginnen met de gehaktballen en verderop in het artikel vind je de benodigde ingrediënten en bereidingswijze van de stamppot.

Luikse gehaktballen

  • Bijgerecht voor 4 personen  
  • Bereidingstijd: circa 55 minuten

Ingrediënten:

Gehaktballen

  • 1 bos bieslook
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 500 gr. half-om-halfgehakt
  • 1 ei
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
  • 30-50 gr. paneermeel of broodkruim van 2 boterhammen
  • zout en peper
  • roomboter

Jus

Extra benodigdheden:

  • eventueel hakmolentje of keukenmachine

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de bieslook en peterselie fijn.

Stap 2: Meng in een kom het gehakt, ei, nootmuskaat, helft van de bieslook en de gehakte peterselie. Voeg paneermeel, zout en peper toe en kneed met je handen door elkaar. Gooi de massa een paar keer terug in de kom en rol er met natte handen kleine gehaktballen van.

Stap 3: Smelt een klont boter in een koekenpan. Bak hierin de gehaktballen in 5 minuten rondom bruin aan op middelhoog vuur en leg ze daarna apart op een bord. 

Stap 4: Smelt opnieuw een klont boter in de koekenpan en fruit hierin de uiringen 5 minuten.

Stap 5: Blus af met een scheutje rode wijnazijn. Voeg de appelstroop en 250 ml kokend water toe. Verkruimel het bouillontablet boven de pan. Roer goed door en schraap de aanbaksels van de gehaktballen daarbij los van de bodem.

Stap 6: Leg de gehaktballen in de saus, doe de deksel op de pan en laat 20 minuten sudderen.

Spinaziestamppot - spinaziestoemp

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1200 gr. iets bloemige aardappels
  • 4 eieren
  • 100 ml volle melk
  • 30 gr. roomboter
  • zout en peper
  • 500 gr. spinazie
  • ½ theelepel nootmuskaat

Extra benodigdheden:

  • fijne rasp

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil de aardappelen. Snijd in gelijke stukken en kook in circa 20 minuten gaar.

Stap 2: Breng de eieren in een pan water aan de kook en kook de eieren in 7 minuten hard. Laat schrikken met koud water en pel de eieren.

Stap 3: Verwarm de melk tot het lauwwarm is. 

Stap 4: Giet de aardappelen af en voeg de melk, boter, zout en peper toe en stamp tot een puree. Schep de spinazie door de puree. Schep op de borden

Stap 5: Snijd de eieren in parten, leg op de stamppot en maak af met de nootmuskaat.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken