Snel én veilig vlees ontdooien: zo doe je dat!
Als je thuis een diepvries hebt, zal je die wellicht ook gebruiken om vlees in te vriezen. Ideaal als je het langere tijd wil bewaren of als je een voorraad wil inslaan. Klein nadeel: het ontdooien kan best lang duren. Hoe je dit proces versnelt, zonder dat het ten koste gaat van de smaak én zonder dat je de bacteriën de kans geeft om te groeien? We leggen het je uit én vertellen je wat je vooral níét moet doen.
De koelkast
Als je iets wil ontdooien in de koelkast, is het belangrijk om goed in te schatten hoeveel tijd het nodig zal hebben. Stel je wil een halve kilo gehakt ontdooien, dan kan je erop rekenen dat dit zeker een dag nodig zal hebben. Hou er ook rekening mee dat 4 graden Celsius de beste temperatuur is om iets te ontdooien én dat een koelkast niet altijd op alle plekken even koud is. Nadat het product ontdooid is, kun je het een of twee dagen in de koelkast bewaren voordat je het bereidt. Een stuk rood vlees kun je een paar dagen langer bewaren.
In de magnetron
Ben je van plan om iets in de magnetron te ontdooien? Zorg er dan voor dat je het vleesproduct direct na het ontdooien verhit. Het kan namelijk al gedeeltelijk gaar zijn en het voedsel heeft op dat moment de temperatuur bereikt waarop bacteriën kunnen groeien. Let er ook op dat, bij grote stukken vlees, de buitenkant sneller ontdooit dan de binnenkant. Heeft jouw magnetron een ontdooistand? Dan is dat de beste optie! Heb je die niet, gebruik dan áltijd de laagste stand.
In ijswater
De veiligste manier om vlees te ontdooien is in ijswater. Daarnaast is het ook nog eens sneller dan de koelkastmethode, het heeft alleen een beetje meer aandacht nodig.
Dompel het stuk vlees in een luchtdichte verpakking, zoals bijvoorbeeld een diepvrieszakje, in een kom met koud (ijs)water en zet het in de koelkast. Let er goed op dat de verpakking niet lekt omdat er dan bacteriën bij het vlees kunnen komen en kies nóóit voor warm water. Houd de temperatuur van het water in de gaten en vervang of voeg nieuw ijs toe zodra de temperatuur begint te stijgen. Ook bij deze methode hangt de ontdooitijd af van hoe groot het bevroren product is, maar vaak is het vlees al in een paar uur ontdooid.
Let op! Het is dus nooit een goed idee om een ontdooid stuk vlees op kamertemperatuur te laten liggen. Deze temperaturen zijn voor bacteriën ideaal om te groeien. Ontdooi daarom ook nooit een stuk vlees met warme temperaturen!
Fotocredits:
Header: LarisaBlinova