Koken met Hugo!

Borrelplank met sesamsticks, kebabspies én rauwkost met een lekkere dip

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Borrelplank met sesamsticks, kebabspies én rauwkost met een lekkere dip
RTL

Het is vrijdag én dat betekent dat het tijd is voor de wekelijkse borrelplank. Dit keer met het thema: Fata Morgana, een van de bekendste attracties uit de Efteling. Hiervoor maakt Hugo sesamsticks, kebabspies en rauwkost met en lekkere dip. De hapjes zullen, naast de goede smaak, ook een optische traktatie te worden.

Hugo's borrelplank bestaat uit drie onderdelen: we beginnen met de rauwkost met Sheherazade’s roze dip, erna volgt het recept voor de sesamsticks en we sluiten af met de kebab.

Rauwkost met Sheherazade’s roze (hummus)dip 

  • Voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 100 gr. gekookte biet (het liefst zelf gekookt)
  • 1 teentje knoflook
  • 130 gr. gekookte kikkererwten
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel tahin
  • citroensap naar smaak
  • olijfolie extra vergine
  • 30 gr. pistachenoten
  • zout en peper
  • rauwkost (zoals komkommer, radijs, bleekselderij, witlof, eetbare violen)

Extra nodig:

  • hakmolentje

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de biet grof en pel de knoflook. Pureer de biet, knoflook, kikkererwten, komijn en sesampasta tot een glad mengsel. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Nu heb je een heerlijke roze hummus. 

Stap 2: Schep in een iets diep bord. Houd de lepel in het midden van het bord en draai het bord, zodat je een kuil in het midden maakt. Schenk hier wat olijfolie in.

Stap 3: Pel en hak de pistachenoten grof en strooi over de hummus

Stap 4: Snijd de komkommer in plakken. Halveer de radijzen en laat een stukje steel eraan. Trek de witlofblaadjes los.

Stap 5: Geef de rauwkost en eetbare bloemen bij de hummus.

Ali Baba’s sesamsticks

  • 10 stuks
  • Bereiding: circa 40 minuten

Ingrediënten:

  • 50 gr. roomboter
  • 1 ei
  • 200 gr. witte kaas of feta
  • een halve bos munt
  • een halve bos peterselie
  • zout en peper
  • een half pak filodeeg (à 225 gr.)
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 2 eetlepels sesamzaad (evt. zwart en wit sesamzaad gemengd)

Extra nodig:

  • bakplaat met bakpapier
  • bakkwast

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 160°C.

Stap 2: Smelt de boter in een steelpan.

Stap 3: Klop het ei los in een kom. Verkruimel de kaas erboven.

Stap 4: Snijd de munt en peterselie fijn. Meng met de kaas en het ei. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: Neem een vel filodeeg. Verdeel kaas over de breedte van het deeg, houd 1 cm van de randen vrij.

Stap 6: Rol het deeg tot de helft dicht, vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol het vervolgens verder op tot het einde van het deeg.

Stap 7: Leg de rollen, met de naad naar beneden, op de bakplaat en bestrijk met gesmolten boter.

Stap 8: Bak de sesamsticks in de oven in 15 tot 20 minuten krokant. Bestrijk de warme sticks met honing en strooi er sesam overheen.

Kebab van de sultan

  • Snack voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 500 gr. kipgehakt
  • 1 ei
  • 1 teen knoflook
  • een halve bos munt
  • een halve bos koriander
  • 2 theelepel ras el hanout
  • circa 60 gr. tot 80 gr. paneermeel
  • neutrale olie
  • optioneel: eetbaar goudpoeder

Extra nodig:

  • spiesen
  • grillpan
  • bakkwast

Bereiden:

Stap 1: Doe het kipgehakt in een kom en voeg het ei toe.

Stap 2: Pel en rasp de knoflook boven de kom.

Stap 3: Hak het muntblad en de koriander fijn. Bewaar wat takken voor het garneren.

Stap 4: Voeg de gehakte kruiden bij het gehakt. Kruid met de ras el hanout, zout en peper.

Stap 5: Voeg het paneermeel toe, begin met 60 gram en test of het gehaktmengsel houdt aan de spies.

Stap 6: Vorm het gehakt stevig rondom een spies.

Stap 7: Verwarm een grillpan. Bestrijk de spiesen met olie.

Stap 8: Rooster de kebab in de grillpan circa 5 minuten per kant. Draai niet onnodig veel aan de spiesen.

Stap 9: Haal de spiesen uit de pan en leg op een schaal. Bestrijk de spiesen eventueel met goudpoeder en strooi er de achtergehouden verse kruiden over.

Meer recepten? 

Kijk voor meer recepten van Hugo op rtl.nl/recepten!

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptEigen Huis & Tuin Lekker Leven