Koken met Hugo!

Japanse schnitzels van tofu, een salade met misodressing én een aardappelsalade

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Japanse schnitzels van tofu, een salade met misodressing én een aardappelsalade
RTL

De gerechten van vandaag nemen je helemaal mee naar Japan. Hugo maakt een tofu katsu, een aardappelsalade én een salade met misodressing. Dit gerecht smaakt niet alleen zalig, het is ook geschikt voor vegetariërs. Geen zin in een saai AVG'tje? Dit recept is iets voor jou!

Het menu van vandaag bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de tofukatsu, oftewel de Japanse schnitzel. Daarna vind je het recept voor de salade met misodressing en tot slot zie je het recept voor de aardappelsalade.

Tofukatsu

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 400 gr. stevige tofu
  • vocht van 1 blik kikkererwten (aquafaba)
  • 50 gr. bloem
  • 50 gr. panko
  • 2 eetlepels zwart sesamzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • neutrale olie om in te frituren
  • 1 citroen

Extra nodig:

  • keukenpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de tofu over de lange kant in vier gelijke plakken. Breng de tofu op smaak met zout en laat even staan terwijl je de rest van de ingrediënten klaarzet. Zo trekt het zout in de tofu en breng je het ook vanbinnen op smaak.

Stap 2: Giet de kikkererwten af en vang het vocht op, bewaar de kikkererwten voor de aardappelsalade.

Stap 3: Doe het kikkererwtenvocht – ook wel aquafaba genoemd – in een diep bord en doe de bloem in een ander diep bord. Doe de panko, het zwarte sesamzaad en kurkuma in een derde diep bord. Breng de aquafaba, bloem en het pankomengsel op smaak met zout.

Stap 4: Haal elke plak tofu eerst door de bloem, dan door de aquafaba en daarna door het pankomengsel.

Stap 5: Verhit een laag van 1 cm olie op hoog vuur in een koekenpan. Zet, als de olie op temperatuur is, het vuur iets lager en bak de tofu in een paar minuten aan iedere kant goudbruin en knapperig. Doe dit eventueel in delen, als de tofu niet tegelijk in de pan past.

Stap 6: Haal de tofu uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met een partje citroen.

Salade met misodressing

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel wit sesamzaad
  • 1 eetlepel zwart sesamzaad
  • 2 eetlepels witte miso
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels mirin
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • Scheutje water
  • 1 krop lollo rosso (rode sla)
  • een halve komkommer
  • 2 bosuien

Extra nodig:

  • slacentrifuge

Bereidingswijze:

Stap 1: Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.

Stap 2: Meng de miso, sojasaus, mirin, rijstazijn en beide kleuren sesamzaad in een grote kom met een garde. Klop goed, zodat alle miso is gemengd en er een gladde dressing ontstaat, verdun eventueel met een scheutje water.

Stap 3: Pluk en was de slabladeren. Maak droog in de slacentrifuge.

Stap 4: Halveer de komkommer overlangs. Schraap met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd de komkommer in dunne halve maantjes.

Stap 5: Snijd de bosui in dunne ringen. Maak de groenten aan met de dressing en serveer.

Tip: Deze dressing is ook lekker over warme of lauwwarme groente zoals sperziebonen, taugé of paksoi.

Japanse aardappelsalade

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 400 gr. iets kruimige aardappels
  • een halve komkommer
  • 1 blik kikkererwten (van 400 gr)
  • 6 eetlepels (vegan) mayonaise
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel mirin
  • zout en peper
  • 1 bosui

Bereiden:

Stap 1: Snijd de aardappels in blokjes van 1 bij 1 centimeter en leg ze in water met een snuf zout. Breng het aan de kook en kook in ongeveer 10 minuten gaar. Giet het af en laat even uitwasemen.

Stap 2: Halveer de komkommer overlangs. Schraap met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd de komkommer in dunne halve maantjes.

Stap 3: Snijd de bosui in fijne ringetjes. Houd wat groen achter voor decoratie.

Stap 4: Meng de aardappel, bosui, komkommer en kikkererwten met de mayonaise, rijstazijn en mirin. Proef en breng op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptEigen Huis & Tuin Lekker Leven