Koken met Hugo!

Italiaanse borrelplank: Siciliaanse arancini en plaatpizza

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Italiaanse borrelplank: Siciliaanse arancini en plaatpizza
RTL

Een gezellige borrel met vrienden of familie is natuurlijk niet compleet zonder borrelplank, het liefst natuurlijk mét zelfgemaakte borrelhapjes. Dit keer vult Hugo de plank met twee heerlijke Italiaanse hapjes uit Sicilië: arancini en plaatpizza.

Het recept bestaat uit twee delen. Hugo begint met het maken van de arancini. Verderop in het recept lees je hoe je de Siciliaanse plaatpizza maakt. 

Arancini

  • 12 stuks
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten

  • Olie voor frituren
  • 600 gr. afgekoelde risotto 
  • 2-3 eieren
  • 125 gr. bloem
  • 125 gr. paneermeel 

Extra benodigdheden: pan voor frituren, evt. ijsknijper, keukenpapier

Tip: deze snack is ook ideaal om te maken als je een keertje wat risotto overhoudt van een ander gerecht (zoals deze!).

Bereidingswijze

Stap 1: Verhit olie in een (frituur)pan tot 180 °C.

Stap 2: Maak van de risotto kleine balletjes ter grootte van een pingpongbal. Hier kun je een kleine ijsknijper voor gebruiken.

Stap 3: Neem 3 diepe borden. Roer de eieren los in één, doe de bloem in een ander, en de panko in de derde.

Stap 4: Haal de balletjes eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door de panko. 

Stap 5: Frituur de arancini in circa 5 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

TIP: vul de arancini eventueel met een stukje gorgonzola, taleggio of mozzarella.

Siciliaanse plaatpizza 

  • Pizza voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten + 1 uur rijzen en 25 minuten bakken

Ingrediënten

Pizzadeeg 

  • 500 gr. bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gr.)
  • 1 theelepel zout
  • Circa 300 ml handwarm water

Toppings

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook 
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 5 zongedroogde tomaten (op olie)
  • 1 blik tomatenblokjes 
  • Snuf chilivlokken
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en peper
  • 50 gr. Parmezaan of Pecorino (stuk)

Extra benodigdheden: bakplaat, bakpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Roer met een garde de gist door de bloem. Roer het zout erdoor en voeg het water erbij. Meng en kneed op het werkblad of met een keukenmachine met deeghaak in circa 10 minuten tot een soepel deeg.
Stap 2: Maak een bol van het deeg, doe in een ingevette kom, dek af en laat 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
Stap 3: Maak intussen de saus: Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Verhit een scheut olie uit het blik ansjovis in een pan en bak hierin de ui en knoflook een minuut of 10.
Stap 4: Snijd 4 ansjovisfilets en de gedroogde tomaten fijn en voeg toe. Bak tot de ansjovis is gesmolten.
Stap 5: Voeg de tomaten, snuf chili, een scheut water en oregano erbij en laat 10-15 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
Stap 6: Verwarm de oven voor op 220˚C (onder- bovenwarmte).
Stap 7: Doe het deeg over op een stuk bakpapier. Rek het deeg uit ter grootte van het papier en schuif op de bakplaat.
Stap 8: Verdeel de saus erover. Top met stukjes extra ansjovis en geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas. Sprenkel er nog wat van de ansjovisolie over.
Stap 9: Bak de pizza circa 20 minuten in de oven. 
Stap 10: Haal uit de oven en snijd in stukken. Eet de pizza warm of koud. Allebei lekker.

Tip: laat het deeg op een warme plek rijzen; bijvoorbeeld in de buurt van de verwarming. Op een koude plek zal het langzamer rijzen dan op een warme. De ideale temperatuur voor het laten rijzen is 23-28°C.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKokenEigen Huis & Tuin Lekker Leven