Ierse paddenstoelenstoof en aardappelpuree met bieslook & chocoladepuddinkjes

Vandaag reizen we af naar Ierland. Hugo maakt een heerlijke Ierse paddenstoelenstoof met aardappelpuree én Ierse chocoladepuddinkjes toe!
Het recept bestaat uit drie delen. We beginnen met de Ierse paddenstoelenstoof. Verderop in het recept lees je hoe je de aardappelpuree met bieslook bereidt. Ten slotte lees je hoe je de Ierse chocoladepuddinkjes maakt.
Ierse paddenstoelenstoof
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
- 350 gr. champignons
- 200 gr. gemengde paddenstoelen
- 2 uien
- 400 gr. pastinaak
- 30 gr. roomboter
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel bloem
- 1 laurierblad
- 200 ml paddenstoelenbouillon
- 200 ml stoutbier

Bereidingswijze
Stap 1: Snijd de champignons in dunne plakjes. Scheur of snijd de andere paddenstoelen in stukken. Rooster alle paddenstoelen in een braadpan 3-5 minuten.
Stap 2: Pel en snipper de uien. Schil de pastinaak en snijd in stukken van ongeveer 3 cm.
Stap 3: Voeg de boter bij de paddenstoelen en voeg de ui en pastinaak toe. Bak tot de uien zacht zijn.
Stap 4: Voeg de tomatenpuree toe, roer door en voeg dan ook de bloem toe. Roerbak 1-2 minuten.
Stap 5: Voeg het laurierblad toe, doe de bouillon en het bier erbij. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan en stoof circa 15 minuten.
Stap 6: Verdeel de stoof over borden en serveer met aardappelpuree.
Aardappelpuree met bieslook
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappel
- 50 gr. roomboter
- 50 ml slagroom
- 1 eetlepel fijne mosterd
- Zout en peper
- Bieslook
Extra benodigdheden: stamper

Bereidingswijze
Stap 1: Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken.
Stap 2: Zet de aardappels onder water en kook in circa 20 minuten gaar.
Stap 3: Giet de aardappels af.
Stap 4: Voeg de roomboter, slagroom, mosterd, zout en peper toe aan de aardappels en stamp tot een gladde puree.
Stap 5: Snijd de bieslook fijn en roer door de puree.
Ierse chocoladepuddinkjes
- Nagerecht voor 6 personen
- Bereiding: circa 10 minuten + 18 minuten bakken
Ingrediënten
- 150 gr. roomboter + extra voor invetten
- 200 gr. pure chocolade 70%
- 90 gr. lichtbruine basterdsuiker
- Snuf zout
- 3 eieren
- 70 ml stout bier
- 2 eetlepels clotted cream of crème fraîche
Extra benodigdheden: 6 eenpersoons ovenschaaltjes (ramekins) 9 x 5 cm, handmixer

Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C (onder- bovenwarmte) met een bakplaat erin. Vet de ovenschaaltjes in.
Stap 2: Laat in een steelpan de boter met de chocolade smelten.
Stap 3: Doe de suiker, zout en eieren in een grote mengkom en mix tot een lichte, luchtige massa.
Stap 4: Spatel voorzichtig het chocolademengsel en het bier erdoor. Schep het mengsel in de schaaltjes.
Stap 5: Zet de schaaltjes op de hete bakplaat en bak circa 18 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat een minuut staan.
Stap 6: Dien warm op en serveer met de clotted cream.