Koken met Hugo!

Coq au vin en krielaardappels met peterselie én tarte tatin

Door Bo Wories··Aangepast:
Coq au vin en krielaardappels met peterselie én tarte tatin
RTL

Denk je aan een klassieke Franse maaltijd, dan denk je aan… coq au vin! En als toetje? Natuurlijk: tarte tatin! Op deze klassieke donderdag gaat Hugo helemaal Frans. Hij maakt coq au vin met krielaardappeltjes en peterselie, en sluit af met een verrukkelijke omgekeerde appeltaart. Zin in een echte smaaksensatie uit la douce France? Bekijk hieronder het recept en de video waarin Hugo je stap voor stap meeneemt. Bon appétit!

Coq au vin 

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 40 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg. kipstukken (poten, dijen of drumsticks)
  • Zout en peper
  • 60 gr. roomboter
  • 100 gr. ontbijtspek 
  • 2 tenen knoflook
  • 1 borrelglas cognac (50 ml)
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 laurierblad
  • 3 takken tijm
  • 500 ml. rode wijn (bv Pinot noir)
  • 300 ml. kippenbouillon
  • 200 gr. zilveruitjes of kleine sjalotten
  • 250 gr. champignons

Bereidingswijze

Stap 1: Bestrooi de kip met zout en peper. 

Stap 2: Verhit 40 gram boter in een braadpan en bak de kip aan. 

Stap 3: Snijd het spek in blokjes, pel en plet de knoflook en bak met de kip in de pan.

Let op: Zet als je gaat flamberen je afzuigkap uit en hang niet met je hoofd boven de pan om ongelukken te voorkomen. Gebruik liefst een lange aansteker, bij een hoge pan is de vlam hoger dan bij een wijde pan.

Stap 4: Voeg de cognac toe en flambeer de kip. 

Stap 5: Voeg, als de vlam gedoofd is, de bloem toe en bak 1 minuut. 

Stap 6: Voeg de laurier, tijm, wijn en de bouillon erbij, zodat de kip onderstaat. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag.

Stap 7: Snijd de champignons in kwarten. Pel de uitjes of sjalotten. Laat kleine uitjes heel of snijd de sjalotten in parten.

Stap 8: Verhit de overige boter in een koekenpan en bak de uitjes en champignons bruin. Voeg bij de kip in de pan.

Stap 9: Laat het gerecht 2 tot 3 uur zachtjes stoven, tot het kippenvlees van het bot valt. 

Snelle coq au vin met aardappel-knolselderijpuree
Lees ook

Snelle coq au vin met aardappel-knolselderijpuree

Krielaardappels met peterselie

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 800 gr. krielaardappels
  • 25 gr. roomboter
  • 1 bosje krulpeterselie
  • Zout 

Bereidingswijze: 

Stap 1: Doe de aardappels in een pan, zet net onder water breng aan de kook en kook in circa 10 minuten gaar. 

Stap 2: Giet af. Voeg de boter met wat zout toe en hussel. 

Stap 3: Hak de peterselie fijn en meng erdoor.

Tarte tatin 

  • Dessert voor 6 personen
  • Bereiding: circa 1 uur 

Ingrediënten:

  • 50 gr. roomboter
  • 100 gr. suiker 
  • Snufje zout 
  • 7-9 kleine appels van gelijk formaat 
  • 5 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
  • Bloem voor uitrollen
  • 125 ml. crème fraîche

Extra nodig: ovenvaste dichte taartvorm of tarte tatin-vorm 24 cm of vuurvaste lage braadpan of een bord met iets opstaande rand

Bereidingswijze: 

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: Laat de boter op het vuur in de vorm smelten. Voeg de suiker en het zout toe. Laat in circa 5 minuten karamelliseren tot een goudbruine karamel. 

Stap 3: Schil intussen de appels. Halveer en snijd de klokhuizen eruit. 

Stap 4: Leg de appelhelften met het snijvlak naar beneden voorzichtig in de karamel. Bak circa 5 minuten op laag vuur. Keer de appels om en bak nog 5 minuten. 

Stap 5: Bestuif intussen het werkblad met bloem en rol het deeg uit. Steek of snijd een cirkel van 26 cm uit het deeg. 

Stap 6: Leg het deeg op de appels, duw met een lepel de randen in de vorm, zodat de appels toegedekt zijn. Bak de taart 30-35 minuten in de oven. 

Stap 7: Laat de tarte tatin 5 minuten afkoelen na het bakken en keer dan voorzichtig om op een bord met opstaande rand. Doe dit voorzichtig, de karamel is erg heet. Serveer de tarte tatin warm met een lepel crème fraîche. 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisFroukje de BothEigen Huis & Tuin: Lekker LevenEigen Huis & Tuin Lekker Leven