RTL Wonen

Een verkeerde mossel herken je met deze simpele truc

Door Anne Tjon-A-Joe··Aangepast:
Een verkeerde mossel herken je met deze simpele truc
RTL

Als je thuis een mosselavond organiseert wil je natuurlijk niet dat je gasten vergiftigd of ziek naar huis gaan. Van een verkeerde mossel kan je namelijk flink beroerd worden. Voordat je de mosselen aan tafel serveert, is het aan te raden om van tevoren een snelle kwaliteitscheck te doen. Het is namelijk heel gebruikelijk dat er een paar slechte mossels tussen zitten. Zo pik je die er tussenuit:

Bijna het hele jaar door mosselen eten

Eet jij het liefst het hele jaar door mosselen? Dan is er goed nieuws. Vroeger kon je mosselen alleen eten tijdens perioden met een ‘r’ in de maand, oftewel: van september tot en met april. Dit is tegenwoordig niet meer het geval, nu de houdbaarheid verlengd is door de mosselen gekoeld te bewaren. Vandaag de dag eet je mosselen bijna het hele jaar door, namelijk van juli tot en met april! Bovendien is het een lokaal product van Nederlandse bodem en daarom éxtra lekker.

Mosselen sluiten

De eerste stap van het bereiden begint al met een controle. Zodra je de mosselen uit de verpakking haalt en je merkt dat er een aantal beschadigde mosselschelpen tussen zitten, dan moet je deze direct weggooien. De bacteriën van kapotte mossels kunnen je erg ziek maken.

Vervolgens kan je de overgebleven mosselen onder de koude kraan houden. Wanneer de mossel sluit, dan is hij goed. Als de mossel niet sluit, dan is het nodig om ook deze weg te gooien. Koop je ongewassen mosselen van de visboer? Dan is het beter om ze eerst een uur in koud water met veel zout te leggen. Op deze manier verwijder je al het zand en vuil.

Twijfelgeval? Doe de tik-truc! 

Weet je nog niet zeker of de mossel goed is? Geef hem dan een tik op de bolle kant tegen een stevig en stabiel oppervlak. Een eetbare mossel zal in dit geval sluiten. Nu je ze dubbel hebt gecontroleerd hoef je ze alleen nog te bereiden in de pan. Serveer het met een lekkere portie friet of knoflookbrood.

Eet smakelijk!

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
LifehackVoedselVoedingKoken