Koken met Hugo!

Japanse okonomiyaki (groentepannenkoek) en salade met pindadressing

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Japanse okonomiyaki (groentepannenkoek) en salade met pindadressing
RTL

Ooit gehoord van okonomiyaki? Dat is de Japanse variant van een groentepannenkoek. Hugo is er gek op en laat zien hoe je dit zelf maakt. Voor daaroverheen maakt hij veganistische okonomiyakisaus en als bijgerecht serveert hij er een salade met pindadressing bij.

Dit menu bestaat uit drie onderdelen. Eerst vind je het recept voor de Japanse okonomiyaki en daaronder lees je hoe je vegan okonomiyakisaus maakt. Tenslotte lees je onderaan de pagina het recept voor het bijgerecht: de salade met pindadressing.

Japanse Okonomiyaki (groentepannenkoek)

  • Hoofdgerecht: 2 pannenkoeken (voor 4 personen)
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 120 gr. bloem
  • 140 gr. maiszetmeel 
  • 2 eieren
  • Zout
  • 2 iets kruimige aardappels
  • ¾ spitskool
  • 4 lente-uien
  • 5 eetlepels gefrituurde uitjes
  • Neutrale olie
  • Japanse mayonaise (of gewone uit tube/fles)
  • (vegan) okonomiyakisaus

Extra benodigdheden: een grove rasp en eventueel een mandoline

Japanse groentepannenkoek - okonomiyaki
Japanse groentepannenkoek - okonomiyaki

Bereidingswijze:

Stap 1: Roer in een kom een beslag van de bloem, het maiszetmeel, ei en 90 ml water. Breng op smaak met zout.

Stap 2: Rasp de aardappel en meng door het beslag.

Stap 3: Snijd, eventueel met behulp van de mandoline, de spitskool in dunne reepjes. Snijd de lente-ui fijn en houd wat groen apart.

Stap 4: Voeg de kool, lente-ui-wit en gebakken uitjes toe aan het beslag.

Stap 5: Verwarm een scheut neutrale olie in een grote koekenpan. Voeg de helft van het gevulde beslag toe aan de pan en druk plat. Zet het vuur laag en bak circa 5 minuten.

Stap 6: Zet het vuur hoog en bak nog circa 3 minuten.

Stap 7: Keer de pannenkoek (evt. met behulp van een deksel of bord) en bak nog 5 minuten.

Stap 8: Schuif de pannenkoek uit de pan op een plank en spuit er lijntjes mayonaise en okonomiyakisaus op. Bak op dezelfde manier nog een pannenkoek.

Stap 9: Snijd de okonomiyaki in repen en vervolgens in vierkantjes. Bestrooi met het groen van de lente-ui.

Tip: in Japan snijden ze de okonomiyaki in hapklare stukken, die makkelijk met stokjes gegeten kunnen worden.

Vegan okonomiyakisaus

  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 6 eetlepels tomatenketchup
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels balsamicoazijn

Extra benodigdheden: een spuitflesje

Bereidingswijze:

Stap 1: Meng alle ingrediënten in een steelpan.

Stap 2: Verwarm dit op het vuur en laat een paar minuten inkoken tot een stroperige saus.

Stap 3: Laat afkoelen en giet over in een spuitflesje.

Salade met pindadressing

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 1 bosje radijzen
  • 1 venkel
  • 1 winterpeen
  • 2 limoenen
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 50 gr. geroosterde pinda’s
  • 1 bosje dille

Extra benodigdheden: een julliennerasp

Bereidingswijze:

Stap 1: Maak de groenten schoon. Snijd de radijzen in parten, de venkel in dunne, kwart ringen en de peen in reepjes.

Stap 2: Doe de groente in een kom en pers de limoenen erbovenuit. Laat even staan.

Stap 3: Meng de pindakaas, sesamolie en sojasaus met een scheutje water.

Stap 4: Hak de pinda’s en de dille fijn.

Stap 5: Maak de salade aan met de dressing en bestrooi met pinda’s en dille.

Salade met pindadressing
Salade met pindadressing
Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisFroukje de BothReceptKokenEigen Huis & Tuin Lekker Leven