Koken met Hugo!

3 makkelijke ontbijtrecepten: granola met walnoot en banaan, havermoutrepen en wentelteefjes

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
3 makkelijke ontbijtrecepten: granola met walnoot en banaan, havermoutrepen en wentelteefjes
RTL

Uitgebreid ontbijten in het weekend met een tafel voor gezonde lekkernijen klinkt als muziek in de oren toch? Toch heb je dat zo geregeld met deze drie makkelijke ontbijtrecepten. Daarnaast kun je de havermoutrepen natuurlijk ook gebruiken als snack voor tussendoor, win-win!

We zetten drie heerlijke en makkelijke ontbijtrecepten op een rij. We beginnen met de granola met walnoot en banaan. Verderop lees je hoe je de havermoutrepen (Flapjacks) maakt en tot slot lees je hoe je de wentelteefjes met gebakken appel maakt.

Granola met walnoot en banaan

  • Vegan ontbijtgerecht
  • Bereiding: circa 10 minuten + 30 minuten bakken en afkoelen

Ingrediënten 

  • 200 gr. walnoten 
  • 2 overrijpe bananen
  • 1 sinaasappel
  • 350 gr. fijne havervlokken (havermout)
  • 2-3 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • 3 eetlepels maple syrup of agavesiroop
  • Snufje zout
  • 60 gr. gedroogde abrikozen

Extra benodigdheden: bakplaat met bakpapier, afsluitbare pot

Bereidingswijze 

Stap 1: Verwarm de oven voor op 170°C (onder- en bovenwarmte). 

Stap 2: Hak de noten grof. Pel en prak de bananen fijn. Rasp de schil van de sinaasappel.

Stap 3: Meng in een kom alle ingrediënten, behalve de abrikozen, goed door elkaar. 

Stap 4: Spreid uit over de bakplaat en bak circa 30 minuten in de oven. Schep halverwege het bakken een keer om.

Stap 5: Laat de granola afkoelen in de oven. Snijd de abrikozen in stukjes en meng erdoor. 

Stap 6: Bewaar in een afsluitbare pot. 

Havermoutrepen – Flapjacks 

  • Vegan koek, 6-8 stuks
  • Bereiding: circa 35 minuten 

Ingrediënten

  • 250 gr. grote vlokken havermout 
  • 125 gr. plantaardige boter + extra voor invetten 
  • 110 gr. lichte basterdsuiker  
  • 4 eetlepels stroop 
  • 50 gr. krenten 
  • Zout 
  • 1 theelepel gemberpoeder 

Extra benodigdheden: keukenmachine, ovenschaal 23 cm x 23 cm 

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 170°C (hetelucht). Vet de bakvorm in en leg bakpapier in de schaal. 

Stap 2: Maal de havermout, boter, suiker, stroop, krenten, het zout en gemberpoeder in de keukenmachine. Maal tot het een geheel vormt, maar niet te lang dat de vlokken klein worden. 

Stap 3: Verdeel het mengsel in de schaal en druk goed aan. Bak de flapjacks 20-25 minuten af. 

Stap 4: Haal uit de oven, laat volledig afkoelen in de schaal en snijd vervolgens in repen. 

TIP: Smelt eventueel wat pure chocolade en schenk dat over de flapjacks.

Wentelteefjes met gebakken appel 

  • Vegan ontbijtgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten 

Ingrediënten

  • 3 kleine zoetzure appels 
  • Plantaardige boter
  • 4 eetlepels suiker
  • ½ theelepel kardemom
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 ml vloeibare eivervanger 
  • 175 ml amandelmelk
  • 4 sneetjes (oudbakken) brood

Bereidingswijze

Stap 1: Verwijder de klokhuizen en snijd de appels in smalle partjes.

Stap 2: Verhit 20 gram boter in een koekenpan en bak de appels bruin. Voeg 2 eetlepels suiker en de kardemom toe en bak tot de suiker gekarameliseerd is.

Stap 3: Klop intussen de eivervanger los met 1 theelepel kaneel en de amandelmelk. Leg de boterhammen erin zodat ze iets zacht worden. 

Stap 4: Verhit een klont boter in de pan en bak de wentelteefjes een paar minuten per kant. Meng de overige suiker en kaneel.

Stap 5: Voeg op het laatst een beetje kaneelsuiker toe aan de wentelteefjes, draai ze nog een keer om en bak tot ze goudbruin gekarameliseerd zijn. 

Stap 6: Halveer de wentelteefjes. Snijd schuin doormidden. Leg op de borden of op een schaal.

Stap 7: Schep de appels op de wentelteefjes en serveer direct.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo Kennis