Koken met Hugo!

Mexicaanse kip met zwarte bonen en maissalsa

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Mexicaanse kip met zwarte bonen en maissalsa
RTL

Vandaag duikt Hugo de Mexicaanse keuken in en zet een aantal heerlijke gerechten op tafel. Je kunt de gerechten perfect met elkaar combineren of los van elkaar bereiden in combinatie met een ander gerecht uit de Mexicaanse of Midden-Amerikaanse keuken. Laat je verrassen door de verschillende smaken van deze smakelijke gerechten.

Het recept bestaat uit drie delen. We beginnen met het bereiden van de Mexicaanse kip. Verderop in het artikel lees je hoe je de zwarte bonen en de maïssalsa maakt. Omdat niet alle ingrediënten uit het traditionele recept overal te verkrijgen zijn heeft Hugo er zelf een kleine twist aan gegeven. Net even anders, maar zeker smaakvol! 

Mexicaanse kip 

  • Hoofdgerecht voor 6 personen
  • Bereiding: circa 40 minuten

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 bos koriander
  • 600 gr. kipfilet 
  • Zout en peper
  • 3 tenen knoflook
  • 1 kleine rode paprika
  • Neutrale olie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen kaneel
  • 1½ theelepel gemalen koriander
  • 2 tomaten
  • 1 volle eetlepel pindakaas
  • 2 eetlepels bruine rozijnen
  • 1-3 chipotles 
  • 15 gr. sesamzaad
  • 50 gr. pure chocolade (90% cacao)

Bereidingswijze

Stap 1: Pel en snijd 1 ui grof. Snijd de korianderstelen grof, bewaar het blad. 

Stap 2: Doe de kipfilet met de ui, korianderstelen, flink wat zout en peper in een kleine steelpan. Zet onder water. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes pocheren. 

Stap 3: Pel en snipper de andere ui. Pel en snijd de knoflook. Maak de paprika schoon en snijd in blokjes.

Stap 4: Verhit een scheut olie in een pan en fruit de ui, knoflook en paprika. De paprika mag wat kleur krijgen.

Stap 5: Voeg de specerijen toe en bak 1 minuut mee.

Stap 6: Snijd de tomaten in blokjes en bak mee tot het vocht wat verdampt.

Stap 7: Snijd de chipotles fijn. Voeg de pindakaas, rozijnen en chipotles erbij.

Stap 8: Haal de kip uit de pan. Voeg 500 ml van de kippenbouillon toe aan de saus. Laat de saus 20 minuten zachtjes koken. 

Stap 9: Rooster het sesamzaad lichtbruin in een droge koekenpan.

Stap 10: Laat de chocolade in de saus smelten en pureer de saus. Verdun de saus eventueel met meer bouillon of water.

Stap 11: Snijd de kip in stukken of plakken en verwarm in de saus. 

Stap 12: Serveer de kip met de saus en rijst. Bestrooi het gerecht met sesam.

TIP: als je saus over hebt, kun je deze goed invriezen en de volgende dag serveren met bijvoorbeeld gegrilde kip en taco’s.

Zwarte bonen

  • Bijgerecht voor 4 personen 

Ingrediënten

  • 1 kleine rode ui
  • Neutrale olijfolie
  • 400 gr. gekookte zwarte bonen (blik)
  • Zout

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd de ui fijn. Verhit een royale scheut olie in een pan en fruit de ui tot het zacht is.

Stap 2: Voeg de bonen erbij en verwarm. Breng op smaak met zout.

Maissalsa 

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 kleine rode ui
  • 1 bos koriander
  • 1 blik mais (340 gr.)
  • 1 limoen
  • Zout

Bereidingswijze

Stap 1: Pel en snipper de ui.

Stap 2: Snijd de koriander grof.

Stap 3: Meng de ui, koriander en mais in een kom en breng op smaak met limoensap en zout.  

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKokenEigen Huis & Tuin Lekker Leven