Huis nog niet vol

Janneke Jelies sluit gezinsuitbreiding nog niet uit: 'Het blijft kriebelen'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© KRO-NCRVJanneke Jelies sluit gezinsuitbreiding nog niet uit: 'Het blijft kriebelen'
RTL

Voor velen is het al een uitdaging om voor zichzelf te zorgen, laat staan voor een heel groot gezin. Janneke Jelies, bekend van het NPO-programma 'Een Huis Vol Emigreert', kan daar alleen maar van genieten. Met negen kinderen op de teller blijft het stiekem kriebelen naar meer.

"Mocht er nog een kindje komen, is dat altijd welkom."

De familie Jelies uit Tollebeek zijn vorige zomer met het hele gezin naar Spanje geëmigreerd. Moeder Janneke en vader Johan hebben in totaal 9 kinderen, een hond Bella en een kat Sprokkel. Het gezin is bekend geworden van de tv-serie Een Huis Vol, maar hun Spaanse avonturen zijn nu ook elke week te volgen in de spin-off Een Huis Vol Emigreert. 

Met negen kinderen valt er bij de familie Jelies altijd wel wat te beleven. Hun oudste dochter Jennie is inmiddels 17 jaar en hun jongste dochter Johni is 2 jaar. Je zou zeggen dat je dan als vader en moeder je handen wel vol hebt, maar toch is het huis nooit vol genoeg. 

Janneke Jelies uit Een Huis Vol grijpt in na kritiek op haar man
Lees ook

Janneke Jelies uit Een Huis Vol grijpt in na kritiek op haar man

“De kriebel voor nog een kindje is er nog steeds en blijft waarschijnlijk altijd", geeft Janneke eerlijk toe in een interview met KEK Mama. Hoewel ze niet meer bewust voor nog een extra kleintje willen gaan, blijft de deur altijd op een kiertje staan. "Mocht er nog een kindje komen, is dat altijd welkom." 

Bewust kiezen voor een tiende kindje, voelt voor Janneke egoïstisch tegenover de oudere kinderen. "Wat ze zeggen over kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen is echt waar. Ik merk dat het verschil tussen de oudste en de jongste wel heel groot is nu en dat ik er voor de oudste kinderen moet zijn.”

De verhuizing heeft de hele familie goed gedaan, vertelt Janneke. Het drukke leven in Nederland heeft plaatsgemaakt voor een ontspannen sfeer in Spanje. "In Nederland had ik de klok, hier heb ik de tijd. Ik moest altijd haasten, nu maak ik me niet meer zo druk", legt ze uit. "Ik ben veel relaxter geworden in het huishouden. Het is hier geen smerige bende hoor, maar ik kan het veel beter van me afzetten."

En of ze ooit nog terug willen naar Tollebeek, bij Urk? "Nee! Ik denk niet dat we hier ooit nog weggaan. Als ik om me heen kijk, zie ik hoe goed we het hebben. De kinderen hebben hier alle ruimte: zo heeft Johan een kleine casita voor ze gebouwd, ze kunnen in een caravan slapen als ze dat willen. Ze hebben alle vrijheid en zijn altijd buiten. Daar droomt ieder kind toch van?”

Sinds een paar weken ploft Nederland op vrijdagavond op de bank met een bak popcorn voor het eerste seizoen Een huis vol emigreert. De familie Jelies is inmiddels gesetteld, maar zitten niet stil. Zo zijn ze druk bezig met een nieuw, zakelijk avontuur:

Lees meer over
Familie JeliesEen Huis Vol