'Doen niet genoeg voor klimaatakkoord Parijs'

Complete top Shell verantwoordelijk gehouden in klimaatzaak

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP Ben Stansall / AFPComplete top Shell verantwoordelijk gehouden in klimaatzaak
RTL

De Britse milieuorganisatie ClientEarth komt met een rechtszaak tegen alle 13 topbestuurders van Shell. Onder hen zijn vier Nederlanders. Het is voor het eerst dat directeuren en commissarissen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Shell doet te weinig om zich voor te bereiden op de energietransitie, vindt ClientEarth. De top moet er juist voor zorgen dat het klimaatbeleid van Shell, ook in het belang van het bedrijf zelf en daarmee de aandeelhouders, in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs, aldus de milieuorganisatie.

Kan Shell de omslag van fossiel naar groen maken?
Lees ook

Kan Shell de omslag van fossiel naar groen maken?

'Hele top verantwoordelijk'

Daarom houdt ClientEarth het complete bestuur van Shell verantwoordelijk. 

Onder de topbestuurders zijn vier Nederlanders: ceo Ben van Beurden en verder drie 'non-executive directors', wat vergelijkbaar is met commissaris. Het gaat bij de laatste drie om oud-Aholdtopman Dick Boer, Bram Schot (voormalige topman van Audi) en Gerrit Zalm (oud-minister van Financiën en ex-topman van ABN Amro).

Aandeelhouder

ClientEarth is aandeelhouder van Shell en het wijst erop dat volgens de Britse wet het topmanagement ervoor moet zorgen dat een bedrijf goed is voorbereid op de toekomst. Maar dat is niet genoeg gebeurd, aldus ClientEarth, dat spreekt van 'mismanagement'. 

We geloven dat er voldoende redenen zijn om te zeggen dat de top van Shell het aanzienlijke en voorzienbare klimaatrisico waarmee het bedrijf te maken niet goed heeft gemanaged, aldus Paul Benson, de advocaat van ClientEarth. Hij spreekt van het risico op misleiden van beleggers en de markt in het algemeen

'Shell loopt het gevaar de kant uit te gaan van Kodak'

Stranded assets

Shell maakt nu wel winst, maar het is het niet goed voorbereid op de onvermijdelijke overgang naar een tijd waarin de uitstoot naar nul teruggebracht moet zijn, zegt ClientEarth. Dat betekent dat Shell het risico loopt om te blijven zitten met voorraden van olie en gas die niet meer gewonnen kunnen worden en daardoor massaal zal moeten afschrijven op die voorraden, aldus de milieuorganisatie.

ClientEarth zegt niet te willen dat kortetermijnwinsten de levensvatbaarheid op de lange termijn bedreigen. Het maakt voor Shell zelfs de vergelijking met Kodak, dat er niet in slaagde zich aan te passen aan de opkomst van digitale fotografie en zich bleef richten op fotorolletjes.

Klimaatakkoord Parijs

In het klimaatakkoord van Parijs van 2015 staat dat de opwarming van de aarde moet worden beperkt tot 2 graden en bij voorkeur 1,5 graad.

In Nederland werd Shell vorig jaar veroordeeld tot het aanscherpen van de eigen klimaatdoelen. De rechtbank in Den Haag wees de meeste eisen van Milieudefensie en andere eisers toe en droeg het olie- en gasbedrijf op de CO2-uitstoot die het veroorzaakt de komende jaren met 45 procent te verminderen ten opzichte van 2019.

Die verlaging moet in 2030 zijn gerealiseerd. Shell ging in beroep. De verwachting is dat het gerechtshof de zaak op zijn vroegst in het voorjaar van 2023 zal behandelen.

Eigen uitstoot vs uitstoot door producten

Shell zegt dat het de klimaatdoelen van Parijs onderschrijft en in 2050 'netto nul' broeikasgassen wil uitstoten. Het bedrijf wil de eigen uitstoot halveren tegen 2030. Dan gaat het om de installaties en gebouwen van het bedrijf.

Het verminderen van de uitstoot die wordt veroorzaakt door de producten van Shell, zoals aardgas en benzine, valt daar echter niet onder. Volgens Shell is overheidsingrijpen nodig tegen klimaatverandering. "Deze uitdagingen kunnen niet worden opgelost door juridische procedures."

Lees meer over
ShellClientEarthKlimaatKlimaatakkoord ParijsMilieuvervuilingDuurzaamheidEnergietransitieGroot-Brittannië