Dit kun jij doen

Is er dan niks positiefs over het klimaat te zeggen? Gelukkig wel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Is er dan niks positiefs over het klimaat te zeggen? Gelukkig wel
RTL

Nog meer regen, nog meer extreem weer, nog meer overstromingen en nog meer dieren en planten sterven uit. Rond de koffieautomaat staan je collega's te klagen over alle ellende met het klimaat, maar met deze punten heb jij toch iets positiefs en hoopvols te vertellen.

'Het tij is niet meer te keren, de wereld is verloren!'

Gert Polet, bioloog, geograaf en werkzaam bij het WNF heeft het grote klimaatrapport dat IPCC gisteren publiceerde hoofdschuddend gelezen. Maar hij is zeker niet moedeloos, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Uit onderzoek blijkt ook dat als we nú de uitstoot van broeikasgassen drastisch beperken, de schade nog beperkt kunnen houden. Dat geeft me wel hoop."

130 klimaatexperts, 37 landen, één signaal: 'De wereld slaat op hol'
Lees ook

130 klimaatexperts, 37 landen, één signaal: 'De wereld slaat op hol'

Volgens Polet is het tij dus nog te keren. Maar hoe dan? "We kunnen het binnen de perken houden, door op elektriciteit over te stappen en fossiele brandstoffen de rug toe te keren. Het kan dus wel, maar er moet dan héél veel gebeuren."

'Ugh, dan moet ik zeker vegetariër of veganist worden?'

Goed nieuws voor de verstokte vleeseter: het is niet nodig om als samenleving helemaal vegetarisch te gaan eten. Daar zitten wel een paar spelregels aan vast, vertelde Louise Fresco van de Wageningen Universiteit eerder aan RTL Nieuws: "Het is wel nodig dat volwassenen minder vlees gaan eten, maar kinderen en bejaarden hebben wel wat vlees nodig. Daarnaast is de rol van dieren belangrijk. We kunnen voedselverspilling bijvoorbeeld tegengaan door restjes aan de kippen te geven."

Maar ook goed nieuws voor mensen die wél wat minder vlees willen eten: de markt voor vleesvervangers groeit, waardoor steeds meer grote bedrijven (KFC, McDonald's, HEMA, Subway, Burger King) ook op die hype duiken en je dus niks meer hoeft te missen.

'Al die klimaatregels kosten mij als burger een grote bak met geld!'

"Verspil wat minder en hergebruik wat meer", gaf Fresco ons mee. Dat gaat op voor bijna alles en lijkt het allemaal klein, maar het zijn juist de kleine dingen waar je zelf mee kan bijdragen. En die je niet meteen een grote bak met geld hoeven te kosten.

Je kunt minder vlees eten of je huis beter isoleren (oké, dat is duur, maar je kunt er ook veel geld van de overheid voor krijgen), minder eten weggooien of meer seizoens- en streekgroenten kopen en je kunt misschien eens nadenken over een alternatieve manier om te reizen.

Zo maak je je eigen klimaatregels

We maakten eerder een lijst met dingen die je thuis kunt doen voor het klimaat én hoe je daar geld mee bespaart. Als opfrisser een korte samenvatting:

  • Vijf minuutjes douchen per dag is meestal lang zat, en je bespaart nog geld ook

  • Trek thuis een trui aan, doe de meeste deuren in je huis dicht en zet je kachel overdag niet veel hoger dan 19 graden. Als je niet thuis bent of 's nachts is 15 graden ook best comfortabel. Ja: ook daar hou je geld mee in je portemonnee.

  • Als je een nieuwe lamp nodig hebt: koop een ledlamp. Die gaan vijftien keer langer mee en verbruiken minder energie. Je raadt het misschien al: je spaart er geld mee uit.

  • En als laatste: draai lekker grote wassen op een zo laag mogelijke temperatuur. Kost minder water, energie én geld.

  • Gooi wat minder eten weg. De gemiddelde Nederland gooit 41 kilo per jaar aan eten weg. Hier staan zeven tips om die verspilling tegen te gaan.

'Grote bedrijven en andere landen vervuilen zo veel, wat ik doe maakt niks uit!'

Het is heel makkelijk om naar de regering of het buitenland te wijzen. Maar als burger kun je ook beter nadenken over wat je kan doen, of juist kan laten. Dat zegt onderzoeker Peter Kanne van onderzoeksbureau I&O Research.

Volgens Kanne kijken bezorgde burgers voor oplossingen vooral naar de overheid en het bedrijfsleven. "Ze verwachten minder effect van hun eigen gedrag en passen dat dan ook maar mondjesmaat aan", zei hij tegen RTL Nieuws.

En Nederland is natuurlijk bij lange na niet de enige die wat doet aan het klimaat.

Om de druk van de Amazone af te halen wordt de soja voor bijvoorbeeld vleesvervangers volgens het Voedingscentrum duurzaam geteeld in andere Europese landen en Canada. Bij Jamaica wordt er koraal aangeplant door duikers, in de hoop de zee te redden. Er zijn Zwitserse plannen om een enorm aantal bomen aan te planten. En een oorspronkelijke bewoonster van Noord-Amerika roept de wereld op om water net zo te beschermen als mensen.
 

De Zweedse Greta Thunberg werd in 2018 bekend omdat ze als eerste ter wereld begon met spijbelen voor het klimaat. Maar ze is niet de enige.
Lees meer over
IPCC [Intergovernmental Panel on Climate Change]KlimaatveranderingKlimaatVegetarismeVeganisme