Werken en zorgen tegelijk

Kinderen thuis door besmetting in klas: een ramp voor sommige ouders

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtKinderen thuis door besmetting in klas: een ramp voor sommige ouders
RTL

Ouders die werken, maar waarvan de kinderen niet naar school kunnen omdat een klasgenootje positief is getest, hebben vaak moeite om alles te bolwerken. "Thuis komt alles nu op mij neer."

"Vrij nemen omdat je kinderen thuis moeten blijven, dat durf ik niet eens te vragen, want het antwoord weet ik al", zegt Dana. "Collega's hebben wel eens een poging gewaagd, maar ze kregen 'nee' te horen."

Werkdruk is al zo hoog

Dana werkt als pedagogisch medewerker bij een kinderdagverblijf en veel van haar collega's zijn ziek, waardoor de werkdruk voor haar en de collega's die niet ziek zijn nog hoger is.

Dana zit inmiddels helemaal klem. "Onbetaald verlof opnemen kan niet en vakantiedagen heb ik niet meer."

Kinderen thuis? Bij veel bedrijven kunnen werknemers dat goed regelen
Lees ook

Kinderen thuis? Bij veel bedrijven kunnen werknemers dat goed regelen

Veel gepuzzel en minder inkomen

Dat leverde onlangs veel gepuzzel op voor Dana en haar man. Hun dochter van 9 moest in thuisquarantaine, omdat er klasgenootjes positief getest waren op corona. Maar ook Dana's man kan eigenlijk niet thuisblijven. Hij is zzp'er en het werk dat hij doet kan niet vanuit huis.

Uiteindelijk is hij toch maar thuisgebleven voor hun dochtertje en voor hun zoontje van 6. "Want je kunt kinderen niet de hele dag alleen laten." Maar dat Dana's man maar thuis bleef, levert wel weer andere zorgen op, want het leidt bij hem tot minder inkomen, aldus Dana.

Het naar huis sturen van de kinderen is voor veel meer zzp'ers een probleem, beaamt Cristel van de Ven, voorzitter van VZN, de Vereniging van Zelfstandigen Nederland. Dat is de koepel van een aantal belangenbehartigers voor zzp'ers in Nederland. "Als je zzp'er bent en buiten de deur werkt, dan kun je wel vrij nemen, maar je hebt geen inkomsten."

'Ik kan wel thuiswerken, maar daardoor komt alles op mij neer'

Werk in de thuiszorg met corona

Maar ook als je een vaste baan hebt, kan het heel lastig zijn om iets te regelen, vertelt Cindy (niet haar echte naam). Ze werkte in de thuiszorg en haar zoon van 5 kreeg 's nachts hoge koorts. Ze kon hem vanwege de koorts niet naar de opvang brengen en een andere oplossing was er niet.

Zowel haar ouders als haar zus zitten namelijk thuis met corona en omdat ze net is verhuisd, kent ze nog niet zoveel mensen wie ze om hulp kan vragen.

'Inmiddels andere baan'

Cindy wilde haar kind niet de hele dag alleen laten, dus zei ze op haar werk dat ze niet kon komen. Daarbij speelde ook mee dat ze in verband met de mogelijkheid dat haar zoontje corona had niet naar haar kwetsbare thuiszorgcliënten wilde gaan.

Toch verwachtte Cindy's baas dat ze kwam werken, anders hoefde ze niet terug te komen. "Als je een baan hebt, dan weet je dat kinderen ziek kunnen worden", kreeg ze nog wel te horen van haar leidinggevende. Met andere woorden: je regelt maar iets. Dezelfde dag bleek Cindy’s zoontje corona te hebben. Inmiddels heeft ze een andere baan, bij een andere werkgever.

'Je wil ook wel eens rust voor jezelf'

Maar ook al kun je in goed overleg met je werkgever wel regelen dat je thuis kunt werken, als het werk dat toelaat uiteraard, dan nog is het lastig om alle ballen in de  lucht te houden, weet Inge Sluiter.

Zij en haar man hebben twee kinderen, van 4 en 7. "Bij elke snottebel moeten ze nu dus thuisblijven en er moet getest worden bij de GGD". Inge kan wel thuiswerken, maar haar man niet, omdat hij servicemonteur is.

"Alles komt dus op mij neer en ik mag mij dus in alle bochten wringen om voldoende te werken", zegt Inge. "Maar ga maar eens werken met 2 kinderen van 4 en 7 thuis, die samen vrij druk zijn, dat is dus niet te doen." Haar chef is coulant, en zegt het prima te vinden als ze desnoods 's nachts werkt. "Maar je wilt af en toe ook rust voor jezelf creëren", zegt Inge.

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandCovid-19ArbeidsmarktLockdownSchoolkind