Married At First Sight

Succesvol gaykoppel; de ingrediënten voor de perfecte match

·Aangepast:
Succesvol gaykoppel; de ingrediënten voor de perfecte match
RTL

Hoe match je een homokoppel? Gaat dat hetzelfde als bij een heterokoppel? Voor bioloog Patrick van Veen was dit in eerste instantie wel een uitdaging. Niet omdat hij niet geloofde in een succesvol homohuwelijk, maar omdat er op wetenschappelijk gebied nog niet veel onderzoek naar gaykoppels is verricht.

In de serie ‘Zo vind jij de perfecte match’ legt gedragsbioloog Patrick van Veen van ‘Married At First Sight’ uit waar je op moet letten bij het vinden van de ideale partner. Deze keer zoomt Patrick in op het matchingsproces van homokoppels.

Feit of fabel in de liefde: trekken tegenpolen elkaar aan?
Lees ook

Feit of fabel in de liefde: trekken tegenpolen elkaar aan?

Tijd voor onderzoek

In seizoen twee van ‘Married At First Sight’ gingen de experts voor het eerst aan de slag met het matchen van twee homoseksuele mannen. Daar ging een hoop onderzoek aan vooraf; meerdere succesvolle gaykoppels hebben meer dan vijftig vragen beantwoord om de experts meer inzicht te geven in de sleutel tot succes. Bij het onderzoek werd er dieper ingegaan op het moment van trouwen. Waarom juist dat moment? De reden hiervan is dat de liefde binnen een relatie alle kanten kan opgaan en je elkaar echt niet altijd even leuk vindt. Maar op zo’n trouwdag zit – over het algemeen – het wel snor met de liefde.

 

Overeenkomsten

Uit het onderzoek kwam naar voren dat bij succesvolle homokoppels de leeftijden van de partners vaak niet veel van elkaar verschilden; het gemiddelde leeftijdsverschil was slechts twee jaar! Daarnaast viel op dat de meeste partners elkaars schoenen konden uitwisselen. Ook bij de schoenmaat zaten de partners dus in dezelfde categorie. Zo gold dit eigenlijk voor alle fysieke kenmerken; van BMI tot lengte… van grote fysieke verschillen was er geen sprake.

Verschillen

Een opmerkelijk verschil bleek het verschil in persoonlijkheid te zijn; waar de één juist dominant was, was de ander dan vaak juist volgzaam. Op een simpele vraag als ‘wie rijdt de auto?’ werd vaak geantwoord dat één van de partners dat deed. Vaak is dit de jongste van de twee. Deze partner maakt ook keuzes zoals wat er aanschaft kan worden voor het interieur en welke kleur de nieuwe bank krijgt. De oudere partner neemt juist vaker veel verantwoordelijkheid over de zakelijke kant. Deze partner werkt misschien meer en houdt de financiën bij.

 

Hoe match je dus een homokoppel? Net als bij een heterokoppel: door veel te passen en meten! En de ervaring leert ons natuurlijk ook: twee partners die enorm verschillen in smaak voor het interieur of allebei bestuurder willen zijn, levert een hoop moeilijkheden op. En daar is natuurlijk geen één huwelijk bij gebaat.

Wil je meer zien van gedragsbioloog Patrick van Veen? Kijk dan iedere dinsdagavond om 20.30 naar 'Married At First Sight' bij RTL 4 of kijk de aflevering alvast vooruit bij Videoland.