Asking for a friend

Ferdy: 'Kan ik nou beter mijn neus snuiten of ophalen?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockFerdy: 'Kan ik nou beter mijn neus snuiten of ophalen?'
RTL

De r zit overduidelijk weer in de maand en dus loopt half Nederland te snotteren. Ook Ferdy heeft al weken last van een hardnekkige verkoudheid. Omdat hij veel tegenstrijdige adviezen krijgt wil hij nu écht uitsluitsel: moet hij blijven snuiten of kan hij beter zijn neus ophalen?

Ferdy geeft toe: het is een beetje een onsmakelijke vraag. Maar nu hij dit jaar voor de zoveelste keer snipverkouden is, wil hij toch een keer professioneel advies van een huisarts. "Ik krijg veel tegenstrijdige adviezen nu ik verkouden ben. Bovendien voelt ophalen tegennatuurlijk omdat ik dan juist het idee heb dat ik de ziektemakers in mijn lichaam houd. Daarnaast vind ik het onsmakelijker dan snuiten. En omdat ikzelf met een verkoudheidje niet naar een dokter stap, wil ik het voor eens en voor altijd weten: wat is gezonder: je verkouden neus snuiten of ophalen?"

Rubriek: Asking for a friend 

In deze nieuwe wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, een verloskundige, een diëtist of een psycholoog, mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen. 

Lieke: 'Waarom kom ik aan als ik stress heb?'
Lees ook

Lieke: 'Waarom kom ik aan als ik stress heb?'

Huisarts Marnix van der Leest ziet inderdaad dat er op dit moment heel veel mensen lopen te snotteren. "Hoewel we vorig jaar tijdens deze periode nog volop bezig waren met de zorg rond het coronavirus, zag ik als huisarts nog maar weinig mensen met oorontstekingen, verkoudheden of keelpijn. Op dit moment zoeken weer veel mensen met deze klachten contact met onze praktijk."

Maar het antwoord op de vraag van de snipverkouden Ferdy? Van der Leest: "Het beste is om je neus op te halen. Dat is de natuurlijke richting waarop de neus de hele dag het slijm afvoert. Op die manier stuur je het slijm via je keel naar je maag en rekent het maagzuur daar af met eventuele ziekteverwekkers. Het gevoel van Ferdy dat hij dan juist die ziekteverwekkers een kans geeft, klopt dus niet."

Onze expert: Marnix van der Leest is huisarts in Leusden. Recent bracht hij het boek 'Huisarts op recept' uit.© privéfoto
Onze expert: Marnix van der Leest is huisarts in Leusden. Recent bracht hij het boek 'Huisarts op recept' uit.

"Snuiten geeft veel eerder problemen. Ben je verkouden en snuit je je neus, dan kunnen de bacteriën en virussen in je bijholtes terechtkomen. Dat kan eventueel leiden tot een bijholteontsteking, in dat geval heb ik naast je verkoudheidsklachten ook drukkende pijn in je gezicht. Dat kan erg pijnlijk zijn en als je pech hebt vrij lang duren", zegt Van der Leest.

Af en toe snuiten 'als je neus leegloopt', kan volgens de huisarts echter geen kwaad. "Daarnaast is het ook aan te raden om neusspray te gebruiken. Daarmee zorg je dat het slijm ontzwelt en kun je de boel openmaken en krijg je meer lucht."

Zorg er wel voor dat je neussprays waar het stofje xylometazoline in zit, niet te lang gebruikt, waarschuwt Van der Leest. "We raden aan de spray niet langer dan een week te gebruiken. Door het stofje xylometazoline kan het neusslijmvlies na die tijd beschadigd raken, waardoor je neus juist nog meer verstopt gaat zitten. Een neusspray met zoutoplossing is dan een goed alternatief, die mag je langer gebruiken."

De kans bestaat bovendien dat je – bij langdurig gebruik – 'verslaafd' raakt aan neusspray, zoals Lisa Smits, die afgelopen zomer haar verhaal deed aan RTL Nieuws.

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidVerkoudheid