Geld en Werk

Ton raakte zijn baan kwijt door alcohol: 'Een collega opende uiteindelijk mijn ogen'

Door RTL Nieuws / Madelon Meester··Aangepast:
© PrivéfotoTon raakte zijn baan kwijt door alcohol: 'Een collega opende uiteindelijk mijn ogen'
RTL

Van zijn 19de tot en met zijn 42ste was Ton Delisse (48) alcoholverslaafd. Door zijn werk in de horeca kon hij het lange tijd verbergen, maar op het laatst werd hij vier keer achter elkaar ontslagen. "Ik kon niet meer, ik was op."

Een alcoholverslaving is vaak lastig te herkennen. Pas als de verslaving in een ver gevorderd stadium is, zijn de signalen overduidelijk, zegt Trimbos-medewerker Eva Ehrlich tegen RTL Nieuws. Ook Ton Delisse wist zijn verslaving lange tijd verborgen te houden. "Ik werkte in de horeca. In het Brabantse is het normaal om als horecapersoneel te drinken. En als je verslaafd bent, ben je goed in manipuleren."

ZIE OOK: Wat als je bij een collega alcoholverslaving vermoedt? 'Ga het gesprek aan'

Ton begon te drinken op zijn 19de. "Ik kom uit een disfunctioneel gezin", vertelt hij. "Mijn moeder was schizofreen en mijn vader alcoholist en een workaholic. Ik vertoonde vluchtgedrag en ik ben verslavingsgevoelig geboren, is later uit onderzoek gebleken. Als ik ging drinken, kon ik nooit eens twee drankjes pakken. Ik moest altijd doordrinken, tot ik zat was."

'Wat drink jij veel'

Ton kreeg geregeld van collega's te horen: wat drink jij veel. Maar niemand greep echt in. "Op het laatst had ik tijdens het oberen moeite met praten, ging afrekenen me moeilijk af, kwam ik te laat op werk, verzorgde ik mezelf niet meer en noem maar op. Er werd veel achter mijn rug gepraat. Dat was ook logisch: ik was een arrogante kwal geworden. Had een grote mond als ik dronk en collega's hadden weinig tegen me in te brengen."

In die periode werd Ton vier keer achter elkaar ontslagen. Het was zijn laatste baas, ook een vriend, die uiteindelijk ingreep. "Hij zei: het gaat niet meer, je zuipt altijd, hier houdt het op. Hij heeft, samen met mijn vrouw, mijn ogen geopend."

24 flesjes per dag

Na 23 jaar elke dag drinken, soms wel 24 flesjes bier per dag, zocht Ton eindelijk hulp. Na 8 weken afkicken bij Jellinek Minnesota in Amstelveen was hij clean. "Ik heb nu al 5 jaar, 8

Miniatuurvoorbeeld

maanden en 28 dagen geen druppel meer gedronken. Ik hou de dagen bij en elke ochtend zeg ik tegen mezelf: vandaag drink ik niet."

Het had Ton geholpen als hij eerder door zijn omgeving met zijn drankgebruik was geconfronteerd. "Openheid, eerlijkheid en confronteren zijn belangrijk bij een verslaving", zegt Ton, die nu sportcoach voor verslaafden is. "Zo doe ik het in mijn werk nu ook: gewoon confronteren, punt. Kill the stigma, geen medelijden tonen: nooit."

Arrogante kwal

Nog elke dag is Ton blij dat hij van de drank af is. "Toen ik in de kliniek kwam, woog ik 106 kilo. Toen ik eruitkwam nog 85. Ik ren inmiddels weer halve marathons en lichamelijk zal ik nooit meer mijn oude sportniveau bereiken, maar ik kan alles weer. En het fijnste: ik ben niet meer de arrogante kwal die ik was, maar heb mezelf weer teruggevonden."

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
JellinekGezondheidAlcoholische drankenGeldAlcoholmisbruikNederland