Etiquette

De vijf spelregels van... hooikoorts

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels van... hooikoorts
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van hooikoorts.

De situatie

Dit weekend mogen we misschien wel met zonder jas naar buiten. Hoezee! "Een groot gevolg van de stijgende temperatuur is dat hooikoorts weer voelbaar gaat worden", zei bioloog Arnold van Vliet al tegen EditieNL. Hoe zorg je nou dat je dit woeste pollenseizoen zonder al te veel niesschaamte doorkomt?

De spelregels

1. Neem altijd een neuslengte voorsprong

'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid' leerden we eind vorige eeuw. En zo is het ook met hooikoorts. Geef jezelf een neuslengte voorsprong door voor ieder uitje de hooikoortsradar te checken. Dan zie je precies welke pollen er op welke dag in je neus proberen te poeren. En wanneer je dus het beste kunt binnenblijven.

Effect extreem temperatuurverschil: hooikoortspatiënten krijgen lastig weekend
Lees ook

Effect extreem temperatuurverschil: hooikoortspatiënten krijgen lastig weekend

2. Wees geen hooikoortstwijfelaar

En dan gaat het natuurlijk over de toegenomen niesfobie en hoestschaamte die zich al even wellustig vermenigvuldigt als dat vermaledijde coronavirus zelf. Je proest in je elleboog en blijft bij klachten zoveel mogelijk thuis, maar een heel seizoen door het raam naar buiten staren is ook niet te doen. Het RIVM maakte daarom vorig jaar al een handig filmpje om de symptomen uit elkaar te houden. Ideaal ook om te delen met je twijfelende visite.

3. Lekker blijven luchten

Het liefst houd je al die kriebelpollen lekker buiten natuurlijk. Maar ja, tegen corona is het juist belangrijk om regelmatig goed te luchten. Wat te doen? Alexander Provins van Blueair: "Gun jezelf een goede luchtreiniger. Als de pollen rondvliegen dan is het voor mensen met hooikoorts zaak om deze buiten te houden. Een raampje open zetten voor frisse lucht is er dan helaas niet bij. Met een luchtreiniger zorg je dat de luchtkwaliteit binnenshuis toch op peil blijft en bovendien de pollen verwijdert die toch zijn binnengeglipt. Hierdoor zijn 99 procent van de pollen binnen 20 minuten uit de kamer en heb je minder last van je allergiesymptomen."

4. Spuit overal die pollen uit

Het is al hartstikke goed dat jij zoveel mogelijk pollen buiten de deur houdt en bij de eerste zonnestraal met bril de wijde wereld in trekt, maar wees je er ook van bewust dat huisgenoten even goed pollen mee naar binnen kunnen brengen. Dus douche niet alleen jezelf voordat je gaat slapen, maar ook je hond die zo heerlijk langs de bosjes schuurde met zijn vacht. En geef je kat als het even kan een natte lap over de rug. Ook slim: droog je was niet buiten, want dan draag je die kriebelaars de hele dag direct onder je neus.

5. Waai uit aan zee

Wil je toch graag genieten van het heerlijke uitwaaiweer, kies dan voor een dagje strand. Het is volgens Arts & Zorg wetenschappelijk bewezen dat er in het binnenland meer stuifmeel in de lucht zit. Zoek dus je lentepret aan zee, want dan geniet je volop zonder telkens onderbroken te worden door een kriebelende neus of traanogen. Van de zee knap je immers altijd op.

Lees meer over
SpelregelsEtiquetteHooikoortsLente