Reizen

Wel of niet boeken voor de zomervakantie? 'Wij wagen de gok'

Door Roxanne Vis··Aangepast:
© privéfoto'sWel of niet boeken voor de zomervakantie? 'Wij wagen de gok'
RTL

We staan te trappelen om weer op vakantie te mogen, maar zijn nog wat afwachtend met boeken, merken reisorganisaties. Wat is wijsheid nu de zomervakantie nadert? Het nog even aankijken, of toch maar boeken, met alle risico’s van dien? Atty, Daniëlle en Susan deden het laatste. "Ik maak me niet druk."

Eerder deze week werd bekend dat Spanje de poorten weer opent voor toeristen. Vanaf juni laat het land weer bezoekers toe, mits ze een digitaal 'coronapaspoort' kunnen overleggen om aan te tonen dat ze ofwel gevaccineerd zijn, of recent negatief getest, of het virus al eens onder de leden hebben gehad.

Goed nieuws voor Daniëlle Werner (50), die al een rondreis door Spanje had geboekt. Begin juli vliegt ze, als alles meezit, samen met haar kinderen (14 en 16) voor twee weken naar het zuiden. De accommodaties zijn bijna allemaal vastgelegd, de vliegreis ook. Bang dat ze straks haar geld kwijt is als er een nieuwe golf uitbreekt, is ze niet. "De hotels kunnen we kosteloos annuleren, bijna tot de dag van aankomst, en voor de vliegtickets heb ik een verzekering afgesloten. Mocht het opnieuw de verkeerde kant op gaan, dan krijgen we gewoon ons geld terug."

Met coronapaspoort ben je over twee maanden welkom in Spanje
Lees ook

Met coronapaspoort ben je over twee maanden welkom in Spanje

Daniëlle: "Mensen zijn nog wat terughoudend; niemand boekt zonder voorbehoud."© privéfoto
Daniëlle: "Mensen zijn nog wat terughoudend; niemand boekt zonder voorbehoud."

Dat verzekeren raadt ze haar eigen klanten ook aan. Daniëlle heeft een reisbureau (Approved by Daniëlle), waar sinds een aantal weken weer flink wat boekingen binnenkomen voor de zomer. "Normaal begint dat al in januari, maar ik merk nu dat mensen nog wat terughoudend zijn. Niemand boekt zonder voorbehoud. Al mijn klanten willen er zeker van zijn dat ze hun geld terugkrijgen, mocht de reis vanwege corona niet kunnen doorgaan. Dat vind ik ook verstandig, want het gaat soms om grote sommen geld."

Opvallend: normaal gesproken boekt driekwart van de klanten van Daniëlle een verre reis, maar dit jaar heeft ze nog geen enkele reis buiten Europa verkocht. "Alleen voor 2022 durven mensen het aan om verre reizen te boeken. Dat is ook wel uitzonderlijk, dat ze dat een jaar van tevoren al doen."

'Durf niet opnieuw te boeken zonder voorwaarden'

Susan: "Het is jammer, je kunt je er niet op verheugen als het zo onzeker is."© privéfoto
Susan: "Het is jammer, je kunt je er niet op verheugen als het zo onzeker is."

Susan Ruiter (51) was er ook vroeg bij met het boeken van haar vakantie. Vorig jaar juli zouden zij en haar partner met vrienden naar Zweden gaan op een fly-drive, maar toen gooide het virus roet in het eten. Ze kregen een voucher voor de aanbetaling en besloten die gelijk te verzilveren voor dit jaar. "Ook om de reisbranche te steunen, we dachten er goed aan te doen."

Alleen: ze hadden de reis geboekt via D-reizen. En D-reizen ging eerder dit jaar failliet. "In eerste instantie dachten we dat er niets aan de hand was, omdat D-reizen voor ons bij een andere, Zweedse organisatie had geboekt. Maar de autohuur blijkt wel op naam van D-reizen te staan, waardoor het toch een pakketreis van D-reizen is. Nét lullig." Ze zocht contact met de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), die garant staat om de door het faillissement getroffen reizigers schadeloos te stellen. Maar hoe dat zit bij een al verzilverde voucher, is volgens Susan onduidelijk. "We zijn een van de vele gedupeerden, dus we moeten op onze beurt wachten. We hebben geen idee of de reis in juli kan doorgaan en of we anders onze aanbetaling à 1100 euro terugkrijgen of nog voor de restantbetaling moeten opdraaien."

Ze vreest dat het weer niet doorgaat dit jaar. "Het is jammer, je kunt je er niet op verheugen als het zo onzeker is. Vorig jaar hadden we ons al helemaal ingelezen en voorbereid, maar nu wachten we daar maar even mee." Mocht de vakantie weer in het water vallen, dan hopen ze dat het in Nederland mooi weer is, zodat ze in eigen land eropuit kunnen. En ach, een vakantie die niet doorgaat, relativeert Susan, waar hebben we het over?

"Er zijn mensen die veel erger zijn getroffen door de crisis, wat dat aangaat valt het bij ons nog mee." Bovendien ze hebben toch íéts om naar uit te kijken: een vakantie naar de Ardèche, eind september. "Dat kunnen we tot een week van tevoren kosteloos annuleren. Ik zou niet opnieuw de gok durven nemen om te boeken zonder deze voorwaarden."

'Je kunt wel wachten, maar dan zit straks alles vol'

Atty: "Ik maak me nog niet druk."© privéfoto
Atty: "Ik maak me nog niet druk."

In tegenstelling tot Susan rekent Atty van de Brake (58) er wel op dat ze deze zomer in Zweden zit. Als alles meezit, stappen zij en haar man half juli in de (elektrische) auto richting het noorden. Via Duitsland en Denemarken op naar Stockholm. Musea bekijken, fietsen huren, lekker uit eten. Een deel van de hotels hebben ze al geboekt. "Natuurlijk, het was even een overweging: krijgen we straks ons geld terug als het allemaal niet door kan gaan? Maar de meeste hotels snappen dat gelukkig, dus bij de meeste hoef je niet van tevoren te betalen en zijn de annuleringsvoorwaarden versoepeld. Daarom hadden we er toch wel vertrouwen in. Je kunt wel wachten, maar dan is straks weer alles vol en dan heb je nog niks. We nemen de gok."

Ze kozen bewust voor Zweden, waar de coronamaatregelen een stuk minder streng zijn en waren dan in Nederland. "Voor mijn gevoel gaan ze daar op een wat gezondere manier om met het virus. Dat sprak ons enorm aan." Atty en haar man zijn nog niet opgeroepen voor een vaccinatie en als de oproep nog op tijd komt, weet Atty niet of ze zich wel wil laten inenten. Mogen ze dan wel de grens over?

Niet zo streng

"Dat is het grootste vraagteken van deze reis, moeten we straks in elk land waar we doorheen reizen een vaccinatiebewijs of negatieve test laten zien? En hoelang is zo’n test dan geldig? Moet het in elk land opnieuw? We hopen dat het allemaal niet zo streng zal zijn straks. Vorig jaar liep het aantal besmettingen ook terug in de zomer, ik ga ervan uit dat dat nu weer gebeurt. Ik maak me nog niet druk, ik kijk er vooral enorm naar uit om weer op vakantie te kunnen."

Nu nog terughoudend, maar 'golf aan inhaalboekingen' verwacht

We kunnen niet wachten om weer op vakantie te gaan, maar zijn toch nog wat terughoudend met boeken, merken reisorganisaties ANWB en TUI. "We zien dat zo’n 70 procent van de vakantiegangers nog even afwacht tot het kabinet meer duidelijkheid geeft over vakanties in het buitenland", laat ANWB-woordvoerder Markus van Tol weten. TUI verwacht een 'golf aan inhaalboekingen' zodra er meer duidelijkheid komt, zegt woordvoerder Petra Kok. "Dat zal waarschijnlijk nog zijn met een combinatie van testen en vaccinatiebewijzen, maar de enorme belangstelling die er al is voor de testreizen (voor de proefvakantie van zaterdag, 1 mei, schreven zich 68.000 mensen in, red.), laat zien dat we bereid zijn om wat ongemakken voor lief te nemen om maar weer op vakantie te kunnen."

Natuur, rust en ruimte

Bij de reizen die wel al worden geboekt, ziet de ANWB dat mensen de steden mijden. "Landen als Noorwegen en Oostenrijk, met veel natuurschoon, gooien hoge ogen. Mensen willen natuur, rust en ruimte, gecombineerd met sportieve elementen als fietsen en wandelen." Bij TUI zijn vooral de bekendere Europese bestemmingen in trek, zoals Spanje, Griekenland, Turkije. Verre bestemmingen worden wel veel bekeken, maar nog nauwelijks geboekt, met uitzondering van de Antillen.

Beide reisorganisaties proberen aarzelaars over de streep te trekken met soepele annuleringsvoorwaarden, extra zekerheden en repatriëringsbeloftes. Veel landen zijn op dit moment nog dicht voor vakantiegangers uit Nederland. De Nederlandse overheid raadt buitenlandse vakanties in ieder geval tot 15 mei af.

Lees meer over
VakantieReizenReisadviesCoronamaatregelenCoronacrisis in Nederland