Naar de Europese zon

We durven voorzichtig zomervakantie in buitenland te boeken, maar is dat wel slim?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWe durven voorzichtig zomervakantie in buitenland te boeken, maar is dat wel slim?
RTL

Het nieuws dat Spanje deze zomer weer buitenlandse toeristen welkom heet, klinkt veel Nederlanders als muziek in de oren. Steeds meer mensen durven het aan een zomervakantie in Zuid-Europa te boeken. Is dat slim en hoe pak je dat goed aan?

Wij Nederlanders zijn opvallend optimistisch over een vliegvakantie naar het buitenland, blijkt uit een representatieve peiling van creditcardmaatschappij ICS. 53 procent van de Nederlanders denkt dat het dit jaar al veilig is om binnen Europa op vliegvakantie te gaan.

Een kleine groep heeft inmiddels de daad bij het woord gevoegd of gaat dat binnenkort doen: 15 procent van de Nederlanders boekt een vliegvakantie voor deze zomer. 

Kreta, Algarve, Balearen

Het loopt nog niet storm, maar jazeker, er wordt weer geboekt, bevestigt ANVR, de brancheorganisatie van reisorganisaties. Die ziet een 'geleidelijke stijging' van de boekingen.

Zo ziet vakantie-aanbieder Sunweb de afgelopen weken elke dag het aantal boekingen voor de zomer harder oplopen. Begin april zelfs een stijging van 40 procent ten opzichte van de week ervoor. De topbestemmingen: Kreta, Algarve, Balearen, Rhodos en Zakynthos. De klanten van Corendon kiezen vooral voor Griekenland, Turkije en Curaçao. 

"Maar we zitten nu misschien pas op 20 procent van wat normaal aan vakanties geboekt wordt", zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam namens de hele branche. "Mensen zijn terughoudend, zoeken houvast." 

De coronapersconferentie van 3 mei zorgt wellicht voor meer houvast. Dan gaan premier Rutte en minister De Jonge iets bekend maken over de periode van na 15 mei. Nu is het advies nog 'reis niet naar het buitenland en blijf thuis'. Na die datum gaan we terug naar het 'oude' systeem van vorig jaar, waarbij ieder land apart een reisadvies krijgt.

Eindelijk die vakantie plannen? 'Kans dat Nederlanders niet welkom zijn'
Lees ook

Eindelijk die vakantie plannen? 'Kans dat Nederlanders niet welkom zijn'

De komst van het coronapaspoort voor reizen binnen de EU zal ook helpen, denkt ANVR-voorzitter Oostdam. Dat paspoort wordt waarschijnlijk een app op je mobiel waarmee je de douane aan de grens of op het vliegveld kunt laten zien dat je coronavrij bent. De app laat een groen vinkje zien als je bent ingeënt of als je een recente negatieve pcr-testuitslag hebt.

"De vraag is nog wel even hoe Europese landen met buitenlandse toeristen zullen omgaan", waarschuwt Joyce Donat van de Consumentenbond. "Ik denk dat veel landen inderdaad zullen zeggen: je bent welkom met zo’n paspoort. Spanje en Griekenland hebben dat al gezegd. Maar bedenk wel wat corona ons heeft geleerd: de situatie van vandaag kan morgen weer anders zijn. Stel er komt een nieuwe, heftige variant van het coronavirus Europa binnen, dan staat alles weer op losse schroeven."

Flexibele boekingsvoorwaarden

Als voorman van ANVR probeert Oostdam de situatie van de zonnige kant te bekijken. "We praten nu op basis van wat we nu weten. Negen weken later, als de zomervakantie begint, is de situatie waarschijnlijk totaal anders. Dan zullen meer landen aan de Middellandse zee bekend hebben gemaakt dat ze buitenlanders willen ontvangen en heeft bijna iedere volwassen Nederlander een eerste prik gehad. Daar durf ik wel vanuit te gaan." 

Reisorganisaties houden deze zomer meer rekening met de onvoorspelbaarheid van het virus, benadrukt hij. "De meeste bieden flexibele boekingsvoorwaarden zodat je op een makkelijke manier iets anders kunt doen of je geld kunt terugkrijgen."  

Trip naar de Europese zon boeken voor de zomer? Dit moet je weten

De Consumentenbond zegt niet: doe het niet. Maar Joyce Donat noemt wel wat dingen waar je rekening mee moet houden.

  • Als je boekt bij een vliegmaatschappij, lees de voorwaarden. Wat kost het om om te boeken? De bedragen verschillen nogal per maatschappij.
  • Welke coronaregels gelden in het land van jouw bestemming en wat moet je bij je hebben als je op reis gaat? Kijk op deze handige websites reopen.europa.nlklm.traveldoc.aero of reiswijzer van ANWB om daar achter te komen. 
  • Boek een vliegreis direct bij de luchtvaartmaatschappij, dan zijn de lijntjes korter als het fout gaat.
  • Ook slim: maak van je vliegreis een pakketreis, door er ten minste één hotelnacht aan te koppelen. Dan ben je bijvoorbeeld verzekerd voor repatriëring. Je kunt zelf een pakketreis maken of via een reisbureau boeken.
  • Coronatesten kunnen je vakantie flink duurder maken. Een pcr-test kost al gauw 100 euro per persoon. Ook voor de terugweg heb je wellicht zo'n test nodig.
  • Zorg dat je kort tevoren kunt annuleren en zoek uit of de reisorganisatie, de camping of het hotel met vouchers werkt of niet. Dan is dat geen verrassing meer.
  • Reken niet te veel op je annuleringsverzekering: alleen wie zelf in het ziekenhuis belandt met corona, maakt nog een kans een succesvolle claim in te dienen. 
  • Staar je niet blind op reclames van reisorganisaties die zeggen dat je makkelijk kunt annuleren. Soms staat in de kleine lettertjes dat het alleen zes weken van tevoren gratis kan. Maar je wil nog een week tevoren kunnen afzeggen. 
  • Ga je met de auto, wees je bewust van grenscontroles. Rij je bijvoorbeeld naar Hongarije, dan moet je veel landen door en grenzen over. Laten ze overal toeristen binnen? Ga kort tevoren de route heel goed na, er wil nog wel eens wat veranderen in coronatijd.  
  • Kijk ook even naar de coronasituatie in het land van bestemming. Is niet alles dicht? En als dat wel zo is, heb je dan nog een leuke vakantie of kun je net zo goed voor je tentje in Nederland zitten?
Op dit moment wordt reizen naar het buitenland nog ontraden, maar zijn er wel testvakanties. Het is genieten van zon, zee, strand, maar binnen de hekken van het Griekse resort.
Lees meer over
ANVREuropese UnieZomerVakantieGeldVerzekeringenReisorganisatieToerismeSpanjeGriekenland