Slotakkoord

Koop: 'Ik zie al voor me hoe iedereen op 'Hey Jude' langs m'n kist loopt'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© privéfotoKoop: 'Ik zie al voor me hoe iedereen op 'Hey Jude' langs m'n kist loopt'
RTL

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Koop (65) is gepensioneerd, maakt elke zondagochtend het radioprogramma 'Waarheen, Waarvoor' op radio NH en woont in IJsselstein.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Hey Jude van The Beatles."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"The Beatles, daar ga ik niet omheen. Ik ben een groot liefhebber. Zeer groot zelfs. Hey Jude is muzikaal heel mooi, en past qua tekst ook precies bij wie ik ben. Take a sad song and make it better. Zo probeer ik zelf ook in het leven te staan. Je kunt niet wachten tot iemand je bij de hand neemt, je moet het zelf doen. Hoe zwaar het soms ook is. Ik geloof ook niet in 'verwerken' of verdriet 'een plekje geven'. Onzin.

Dat verdriet zal je hele leven bij je blijven, maar dat betekent niet dat je er altijd verdrietig van wordt. Soms wel, en dat mag ook, maar je kunt er altijd voor kiezen om het kopje niet te laten hangen. Dat doe ik ook. Op moeilijke momenten ga ik wandelen, dan krijg ik vanzelf goede stofjes. Of stel mezelf de vraag: hoe gaat het vandaag met je? Dat geeft weer wat hoop. Dat gevoel zit ook in dit liedje. Ik zie al helemaal voor me hoe alle mensen op het refrein langs mijn kist lopen. En gelukkig duurt het nummer ruim zeven minuten, dus het kan druk worden."

Charlottes laatste nummer zegt: 'We zijn hier op aarde voor 'n tijdelijk avontuur'
Lees ook

Charlottes laatste nummer zegt: 'We zijn hier op aarde voor 'n tijdelijk avontuur'

Wat zegt het over je leven?

"Ik werkte jaren bij de AVRO in allerlei managementrollen. Ik dacht dat ik dat wilde, of beter, dat dat zo hoorde. Maar nadat mijn vader overleed, heb ik gevraagd of ik twee weken mocht meelopen met de uitvaartbegeleider, zo indrukwekkend vond ik dat vak. Het voelde zo warm en bekend. Ik kwam opgefokt uit de radiowereld en kwam thuis in de uitvaartwereld.

De laatste tien jaar van mijn leven heb ik op die manier een andere wending aan mijn werkende leven gegeven en dat is het beste wat ik heb kunnen doen. Nu ben ik met pensioen en is mijn liefde voor radio weer terug met een programma over de dood. Bij Radio NH ben ik daar in 2018 mee begonnen en sindsdien praat ik iedere zondagochtend met iemand over muziek en de dood."

"Die ommezwaai aan het eind van mijn carrière heeft me veel geleerd, zoals: luisteren. Ik was iemand die altijd, zoals zovelen, meteen in oplossingen dacht, maar meestal wil iemand gewoon iets kwijt. Gehoord worden. Zelfs zes keer hetzelfde verhaal vertellen, kan een functie hebben. Ik heb geleerd dat nederigheid een groot goed is. Ik moest blijkbaar boven de 55 zijn om te ontdekken dat de ideeën van anderen vaak nog wel beter kunnen zijn dan die van mezelf.

Lichamelijk was het zwaar om te doen, de telefoon ging ook 's nachts en dat voelde ik dagen later nog. Geregeld werkte ik wel 15 uur per dag, maar het was zo vervullend dat het 't allemaal waard was. En de belangrijkste les die ik leerde is meteen een dijk van een cliché, maar even goed waar: je weet nooit of later komt. Dus wat je ook wil, doe het nu."

Waar luister je het liefst naar muziek?

"Overal. Met mijn koptelefoon op, onderweg, in huis: mijn vrouw en ik hebben zelden geen muziek aan. Een radiozender, of Spotify of een podcast. In mijn radiowerk heb ik altijd met muziek te maken, dus ik denk voor iedere uitzending na welke nummers ik die zondag wil laten horen. Dat graven naar liedjes en hoe ze in elkaar zitten, vind ik heerlijk. Het is een jeukwoord, ja, maar ik heb absoluut een passie voor muziek. Zoals Paul McCartney, die dit weekend 81 werd, en nu als een van de eerste muzikanten met een demo van nieuw werk van John Lennon komt, met behulp van AI. Dat is toch prachtig?"

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

"Mijn favoriete playlist heet 'Mooi' en gaat van klassiek tot griek. Altijd wanneer ik een mooi nummer hoor, pak ik Shazam en zet ik ‘m erbij. Dan heb ik nog een lijst met alle liedjes van The Beatles, in de volgorde waarin ze die nummers hebben uitgebracht, op basis van de Engelse releaselijst. Dat is best een werk, ja. Daarnaast heb ik nog een paar andere lijstjes, met ambient muziek en de Dik Voormekaar Show bijvoorbeeld.

Wat is je guilty pleasure?

"Ich bin wie du van Marianne Rosenberg. Kitscherig, maar ik word er vooral heel blij van. Ik vind veel leuk, maar Marianne is altijd een hit. Heerlijk om het gemoed weer op te schudden."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordDoodThe BeatlesMuziekRadio