Planeetredders

Saskia wil duurzamer leven en iedereen mag meekijken: 'Ik kocht veel te veel'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© Angela de VlamingSaskia wil duurzamer leven en iedereen mag meekijken: 'Ik kocht veel te veel'
RTL

Een beter milieu begint bij jezelf. Maar hoe dan? In deze zomerserie laten we zogenoemde 'planeetredders' aan het woord die ieder op eigen wijze hun steentje bijdragen aan een groenere wereld. Deze week: Saskia Sampimon-Versneij zegde in maart haar baan op om zich volledig te kunnen toeleggen op haar zoektocht naar een duurzamer leven. "We hebben vaak geen idee wat ons gedrag doet met de planeet en wat we riskeren voor onze kinderen."

Saskia Sampimon-Versneij (39) baalt. Ze had afgelopen twee weken vrij en ging man David en zoontje Frank twee weken naar Terschelling. Het weer? Heel veel regen. "Op sommige dagen viel er 15-20 mm regen, dat is echt veel." Maar om nou het vliegtuig in te stappen voor zonzeker weer? Nee, dat heeft Saskia al meer dan drie jaar niet gedaan. Dan maar vakantie vieren in de regen.

Zo’n vier jaar geleden ging bij Saskia namelijk de duurzame knop om. Als senior contentproducer bij ABN Amro kreeg ze destijds de opdracht om allerlei video’s en artikelen te maken over duurzaamheid. "Natuurlijk volgde ik ook het nieuws en was ik op de hoogte van klimaatverandering, oneerlijke arbeid, milieuschade door de verwerking van grondstoffen, maar ik had dit tot dat moment nooit gekoppeld aan mijn eigen gedrag. Misschien heel naïef, maar pas toen dacht ik: ik koop veel te veel kleding en andere spullen bij de verkeerde winkels. Daardoor ben ik helemaal onderdeel van het systeem. Dat wil ik helemaal niet meer."

'Vlinderman' Nicky kraakt gemeentegrond om insecten te redden
Lees ook

'Vlinderman' Nicky kraakt gemeentegrond om insecten te redden

Door het zien van zo’n beetje alle klimaatdocumentaires en -series die er op de streamingsdiensten te vinden waren en het lezen van onder meer de boeken De verborgen impact en Hoe gaan we dit uitleggen, werd Saskia gesterkt in haar besluit dat ze haar leven moest veranderen. "Ik kwam erachter dat wanneer iedereen op de wereld zo zou leven zoals ik op dat moment deed, dat we dan ruim vier aardes nodig hebben. Vier! Vooral omdat ik veel (te veel) kocht, maar ook omdat ik best veel vlees at én veel vloog."

Saskia besloot haar 'duurzame zoektocht' aan te pakken als een journalistiek project, door er online verslag van te doen op Instagram en haar eigen website thegreenlist.nl. "Ik ben journalist en contentmaker van beroep dus wat kan ik beter doen dan dat? Ik kan gaan onderzoeken hoe je duurzamer kan leven, hier content van maken en mensen informeren en hopelijk inspireren om hetzelfde te doen."

Fulltime bezig met duurzaamheid

We spoelen even vooruit: nu, in de zomer van 2023, is thegreenlist.nl met 25.000 volgers de grootste groene community van Nederland. Daarnaast is en was Saskia regelmatig op tv te zien als duurzaamheidsexpert bij onder meer Eigen Huis & Tuin en wijlen Koffietijd, heeft ze een podcast én verschijnt in september haar eerste boek 'Niks Nieuws'. In maart van dit jaar zegde ze bovendien haar baan op bij ABN om zich fulltime op dit alles te kunnen storten.

De titel van haar boek 'Niks Nieuws' heeft een dubbele betekenis, zegt Saskia. Aan de ene kant refereert hij aan tweedehands, circulariteit oftewel haar pleidooi om proberen meer te hergebruiken. "In het tweedehandscircuit is zoveel moois te koop. Bovendien zijn er heel veel mooie alternatieven waarmee je wel de luxe hebt van een heleboel dingen zonder dat je ze bezit. Delen is echt het nieuwe kopen."

Nemen te veel, geven te weinig

Aan de andere kant refereert de titel aan het feit dat we eigenlijk alles al weten. Saskia: "Het is niks nieuws dat het niet goed gaat met onze planeet. We weten al jaren dat de aarde opwarmt en vervuilt, omdat we te veel kopen en consumeren. We nemen te veel en geven te weinig terug. En de oplossing? Dat is ook niks nieuws. We hebben alles al, we weten alles al. Alleen zijn we het een beetje verleerd of soms vergeten. Het boek is ook een route naar een duurzamer leven. Dus ook als je dingen wél besluit nieuw te kopen, hoe kun je dat dan het beste doen? De hele lifestyle komt aan bod: kleding, spullen, meubels, elektronica, kinderen, opruimen, beautyproducten, schoonmaken, voeding, energie, autorijden, natuur, water, vakanties, geld."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook ziet Saskia haar boek als een 'dikke shout-out' naar haar online volgers, die haar regelmatig voorzien van waardevolle tips en adviezen. "Ik heb op deze manier zoveel nieuwe, interessante mensen ontmoet. Er is heel veel interactie: zij leren van mij en ik van hen. Zo kreeg ik een keer de tip van een volger dat je nooit meer haarelastiekjes hoeft te kopen, omdat die overal op straat liggen. En sindsdien zie ik ze ook daadwerkelijk liggen, zelfs van die leuke scrunchies. Dat is toch een geweldige tip?"

Niet radicaal genoeg

Vanuit die online gemeenschap krijgt Saskia soms ook commentaar dat ze niet radicaal genoeg zou zijn. "Toegegeven: ik ben ook een stuk milder dan velen die met duurzaamheid bezig zijn. Zo ben ik geen veganist, ik ben een flexitariër. En ben ik niet iemand die op een vrije woensdagmiddag zelf wasmiddel gaat staan koken. Daar ben ik te druk voor. Bovendien ga ik ook niet beloven dat ik nooit meer ga vliegen. Mijn droomvakantiebestemming is nog altijd Thailand, dus daarvoor zal ik toch echt nog een keer in het vliegtuig moeten stappen. Ik zoek dan wel uit hoe ik die reis zo duurzaam mogelijk kan maken, maar toch. En ja, daar vinden veel volgers wel wat van."

"Als ik stress heb, kan ik de mist ingaan. Dan ben ik nog wel eens geneigd de makkelijke weg te kiezen."

Tegelijkertijd is deze mildheid en de eerlijkheid waarmee ze verslag doet, volgens haar de reden dat haar platform geliefd is bij velen. "Ik begrijp hoe het is om uit die oude wereld te komen en helemaal niet met duurzaamheid bezig te zijn en over te stappen naar een nieuwe wereld waarin je beseft dat je oude gedrag écht niet meer kan. Die overgang gaat niet altijd vlekkeloos. Ook ik ga wel eens de mist in. Wanneer? Als ik stress heb. Dan ben ik nog wel eens geneigd om de makkelijke weg te kiezen."

Promoten van niet-duurzame dingen

Toch hoopt ze dat haar goede voorbeeld, nóg meer doet volgen. "Er zijn te veel mensen die de link tussen klimaatverandering en hun eigen gedrag nog steeds niet leggen. Ik volg zelf online ook veel influencers, die vaak meerdere schattige kinderen hebben, heel veel vliegen en allerlei niet-duurzame dingen promoten. Dan denk ik: als je eens zou weten wat dit alles doet met de planeet en wat je riskeert voor je kinderen, dan zou je dit niet meer doen. Ik geloof niet dat dit onwil is, maar ze plaatsen zichzelf buiten het probleem, zoals ik vroeger ook deed."

Als Saskia hardop mag dromen over de toekomst dan ziet ze daarin een 'groener geluid' in de media. "Mensen zeggen vaak tegen me: wat zit jij in een interessant niche. Dan denk ik: niche? Het zou helemaal geen niche moeten zijn, daarvoor is dit onderwerp veel te belangrijk."

Groene stoel

En dus moet er volgens haar standaard een groene stoel aan talkshowtafels komen, en niet alleen aandacht voor het onderwerp als er weer eens een natuurramp is. Nee, structurele, liefst positieve aandacht. "Online, in bladen en op tv moet er veel meer ruimte komen voor duurzame boodschappen. Daar wil ik heel graag mijn steentje aan bijdragen."

'Niks Nieuws' is vanaf half september te koop via thegreenlist.nl.

Wat kun jij doen?

  • "Als je op zoek bent naar iets, begin je zoektocht eens wat vaker in de kringloopwinkel. Ze hadden daar echt alles. Van een appelboor tot tapasschaaltjes, je kunt het zo gek niet bedenken. En ook nog eens voor heel weinig geld. Bij veel kringloopwinkels kun je trouwens ook mooie kleding scoren."
  • "Gebruik eens linzen of oesterzwammen in je pasta Bolognese in plaats van gehakt. Het is ook heel leuk om thuis oesterzwammen te kweken op koffiedik in een emmer."
  • "Voordat je een nieuw kledingstuk of iets anders nieuws wil aanschaffen, neem even pauze. In die pauze ga je bedenken of dit wel écht nodig hebt. Je zult zien: heel vaak is het antwoord op die vraag 'nee'."
  • "Zoek je een leuk uitstapje voor het hele gezin? Kijk dan eens op de website van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of van de Waddenvereniging. Met een enthousiaste vrijwilliger ga je dan op pad en hoor je interessante verhalen. Zo heb ik weleens een ziltplukwandeling gemaakt en ben ik met een bootje door de Weerribben gevaren. Ook leuk: op het rapport van mijn zoontje Frank (8 jaar) stond dat hij zoveel weet over het klimaat en de natuur. Dat komt onder meer door deze uitjes."
Lees meer over
PlaneetreddersRecyclingNatuur & MilieuBiodiversiteitWebsiteKledingReizen