Singles' Day

Zij zijn écht happy single: 'Geen gezeur, geen gedoe, niemand die aan me trekt'

Door Roxanne Vis··Aangepast:
© privéfoto'sZij zijn écht happy single: 'Geen gezeur, geen gedoe, niemand die aan me trekt'
RTL

Zaterdag is het Singles' Day, een vooral in China populaire feestdag waarop vrijgezellen hun ongebonden bestaan vieren (en online bakken met geld uitgeven aan traktaties voor zichzelf met speciale Singles' Day-kortingen). Maar is dat wel iets om te vieren, vrijgezel zijn? Natuurlijk, vinden Glancy, Yvonne en Hester. "Ik vind het zo fijn, ik zie bijna alleen maar voordelen."

"In je eentje is het leven misschien wel leuker"

Hester (29) is sinds vier jaar vrijgezel en dat bevalt haar uitstekend.

Hester: "Ik ben echt niet zielig of eenzaam. Al lijken mensen me wel zo te zien."© privéfoto
Hester: "Ik ben echt niet zielig of eenzaam. Al lijken mensen me wel zo te zien."

"Ik heb twee keer een lange relatie gehad, nu ben ik alweer een tijdje alleen. Ik ben nog niemand tegen het lijf gelopen die écht bij mij past en dat vind ik wel prima – ik ben ook niet op zoek. Nadat mijn laatste relatie uitging, op een niet zo leuke manier, was ik eerst onrustig; ik wilde me gelijk weer in een nieuwe relatie storten. Tot een vriendin zei: 'Ga jij nou eerst eens tijd met jezelf besteden'. Dat is heel goed advies geweest.

Ik heb toen bewust de tijd genomen om mezelf beter te leren kennen. Waarom wilde ik zo nodig een nieuwe relatie? Om een leegte op te vullen of om aan de norm te voldoen? Dat laatste speelde wel een rol. Ik heb lang het idee gehad dat ik een partner moest zoeken omdat dat zo 'hoort'. Maar inmiddels heb ik er vrede mee dat ik alleen ben."

"Tuurlijk, ik mis weleens iemand naast me als ik verdrietig ben of het even zwaar heb, of tijdens feestdagen of speciale momenten zoals je verjaardag; het is toch leuk als je dan een partner hebt die je in het zonnetje zet. Ik kan weleens een steek van gemis voelen als ik leuke stelletjes zie lopen, maar dat is nooit dusdanig extreem dat ik denk: laat ik iemand zoeken om die leegte op te vullen."

Krampachtig vastklampen aan iemand 

"Op sociale media lijkt elke relatie perfect, maar dat is in werkelijkheid natuurlijk niet zo. Dat hoor ik vaak genoeg om me heen. Sommige mensen in mijn omgeving blijven zich krampachtig vastklampen aan iemand die ze helemaal niet zo blij maakt. Doe je dat dan uit angst om alleen te zijn? Ik snap het best hoor, maar het is zo zonde. In je eentje is het leven misschien wel leuker. Voor mij geldt dat in ieder geval wel."

"Ik heb het nu heel fijn met mezelf, en daar ben ik blij om. Ik ben veel zelfstandiger geworden en heb veel over mezelf geleerd. Het is soms echt heerlijk. Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen, kan alles zelf bepalen en heb nooit ruzie of gedoe thuis. En straks, met de feestdagen, hoef ik mijn tijd niet te verdelen tussen mijn eigen familie en mijn schoonfamilie. Lekker toch?"

Een aanvulling, geen opvulling

"Ik ben echt niet zielig of eenzaam. Al lijken mensen me wel zo te zien. Ik krijg regelmatig via vrienden iemand voorgeschoteld waar ik dan mee op date zou moeten en hoor ook weleens de opmerking: 'Ik snap niet dat je nog vrijgezel bent hoor'. Zo’n dooddoener. Ik woon in een dorp waar ik als vrijgezelle vrouw bijna een uitzondering ben, kennelijk vinden anderen daar iets van. Ik trek me er tegenwoordig weinig meer van aan, hoor. Iedereen moet zijn leven invullen zoals-ie dat zelf wil – ik doe het zo.

Een relatie heeft heus ook voordelen, en ik zeg niet dat ik er nooit meer aan begin, maar voorlopig heb ik die behoefte niet. Ik ga mijn vrijheid niet opgeven voor zomaar iemand, hij moet het echt waard zijn. Als ik er weer voor ga moet het een aanvulling zijn, geen opvulling."

"Ik ben best vaak opgelucht dat ik geen relatie heb"

Glancy van Elst (48) is al ‘oneindig lang’ vrijgezel en is daar helemaal oké mee.

Glancy: "Het scheelt een hoop suffe irritaties."© privéfoto
Glancy: "Het scheelt een hoop suffe irritaties."

"Mijn laatste relatie – die met de vader van mijn dochter – eindigde zestien jaar geleden. Als je samen een kind hebt is uit elkaar gaan natuurlijk nooit wat je wil, en in het begin vond ik het dan ook best ingewikkeld. Maar inmiddels vind ik het echt heerlijk dat ik vrijgezel ben.

Ik moet altijd lachen als mensen zeggen dat het zo leuk zou zijn als ik weer een man in mijn leven zou hebben. Dan denk ik: hm ja, maar waarom dan precies? Mensen gunnen me kennelijk iets anders, ze kunnen zich niet voorstellen dat ik het in mijn eentje écht leuk heb. Toch is het zo. Ik vind het heel overzichtelijk zo, met alleen mezelf en mijn dochter."

Hartjes, Mariabeelden en edelstenen 

"Ik ben best vaak opgelucht dat ik geen relatie heb. Als vriendinnen me vertellen dat ze aan het daten zijn bijvoorbeeld, en wat voor drama of teleurstelling dat toch elke keer is. Dan denk ik: o nee, vreselijk. Ook als mensen me vertellen over gedoe in hun relatie: heerlijk dat ik dat allemaal niet heb. Ik heb geen partner die kastdeurtjes laat openstaan, zijn vuile was laat slingeren of het dopje niet op de tube tandpasta doet.

Het scheelt een hoop suffe irritaties. En bij de inrichting van mijn huis heb ik geen compromissen hoeven sluiten. Dat is te zien ook: ik hou heel erg van roze, van hartjes, van Mariabeelden en van edelstenen. Mijn huis staat er vol mee en dat maakt me blij."

"Ik ben 'n enorme romanticus en denk nog steeds dat ik bij de groenteboer iemand ga tegenkomen die dezelfde sinaasappel wil pakken."

"Aan de andere kant heeft een handige man in huis ook zo z’n voordelen, puur praktisch gezien. En goed, soms zou het wel fijn zijn als iemand tegen me zei: 'Schat, ga jij maar even zitten, dan kook ik'. Als ik niet lekker in mijn vel zit, kan ik daar weleens naar verlangen. Maar tegelijkertijd is zo’n gevoel dan zo weer weg."

"Het is niet dat ik nooit meer een relatie wil. Als het komt dan komt het, maar ik ga er niet naar op zoek. Datingsites en -apps zijn echt níks voor mij. Ik ben een enorme romanticus en denk nog steeds dat ik bij de groenteboer iemand ga tegenkomen die dezelfde sinaasappel wil pakken als ik en dat er dan violen klinken en rozenblaadjes uit de lucht komen vallen. Maar ik weet ook wel dat dat waarschijnlijk niet gaat gebeuren. En dat is dus helemaal prima."

Stronteigenwijs

"Nee, daten doe ik niet, ook niet alleen voor de seks. Mensen vragen me vaak of ik dat niet mis, en ik snap die vraag heel goed, maar het is al zo lang geleden dat ik niet eens meer weet wat ik mis. Ik haal mijn geluk uit andere dingen.

Ik voel af en toe wel de druk om aan de norm te voldoen, maar ik ben ook weer niet heel gevoelig voor de mening van anderen. Wie heeft bedacht dat je een relatie 'hoort' te hebben? Waarom zou ik daaraan mee moeten doen? Ik ben stronteigenwijs en doe gewoon waar ik zin in heb."

"Ik vier elk jaar 'breukdag', op de dag dat mijn relatie uitging"

Yvonne Bijkersma (45) is sinds vijf jaar 'happy single' en vindt dat zo fijn dat ze denkt dat ze geen relatiemateriaal meer is.

Yvonne: "Ik zie bijna alleen maar voordelen aan vrijgezel zijn."© privéfoto
Yvonne: "Ik zie bijna alleen maar voordelen aan vrijgezel zijn."

"Na achttien jaar samen te zijn geweest met de vader van mijn kinderen, ben ik nu alweer jaren vrijgezel. En dat vind ik zó fijn. Geen gezeur, geen gedoe, niemand die aan me trekt. Ik ben onwijs zelfstandig en vind het heerlijk om mijn eigen dingen te doen. Ik kan gaan en staan waar en wanneer ik wil, hoef niemand verantwoording af te leggen.

Soms kom ik pas om 12 uur mijn bed uit en er is niemand die daar wat van zegt of wat van vindt – zo lekker! Ik hoef met niemand rekening te houden, als ik uitga hoef ik nooit op de klok te kijken omdat er thuis iemand op me zit te wachten. Ik hoef nooit te overleggen over wat we gaan eten, want ík ben degene die dat bepaalt. Ja, zo kan ik nog wel even doorgaan, want ik zie bijna alleen maar voordelen – ik vind het oprecht heerlijk."

Nooit eenzaam

"Ik vier ook elk jaar 'breukdag’, op de dag dat mijn relatie uitging, drink ik gezellig wijn met vriendinnen. Mijn huwelijk was de laatste vijf jaar niet zo leuk meer, op z’n zachtst gezegd. We waren elkaar totaal kwijtgeraakt en maakten op het laatst elke dag ruzie. Het was pijnlijk, maar ook echt een opluchting toen dat voorbij was. Dat is een van de redenen dat ik denk: één keer, maar nooit weer.

De eerste anderhalf jaar was ik nog wel actief op de datingapps, maar nu helemaal niet meer. Ik mis het niet, een partner. Het scheelt denk ik dat ik mijn drie zonen vaak om me heen heb, daardoor voel ik me nooit eenzaam."

"Seks mis ik ook niet. Ik ben geen non ofzo, in mijn relatie was ik er wel fanatiek in, maar aan onenightstands of friends with benefits heb ik geen behoefte. Volgend jaar wil ik misschien wel wat meer gaan daten, gewoon voor de aandacht, om me weer even gezien te voelen als vrouw. Tegelijkertijd is dat niet eerlijk tegenover die mannen. Ik wil geen valse verwachtingen scheppen. Dus ja, ik sta er dubbel in."

Geen relatiemateriaal meer 

"Héél soms, als ik in een dipje zit, mis ik wel die arm om me heen, of iemand om ’s avonds in bed tegenaan te kruipen. Maar die momenten zijn echt zeldzaam. Ik kom ook gewoon geen leuke mannen tegen. Toch geloof ik ergens nog wel in de ware liefde.

Áls ik ooit nog een relatie krijg – wat ik niet verwacht, want ik ben inmiddels zo op mijn vrijheid gesteld dat ik geen relatiemateriaal meer ben en wil zijn – dan zou ik in ieder geval nooit meer gaan samenwonen. No way dat ik mijn eigen plekje opgeef."

Lees meer over
SingleRelatieLiefdeGezinEchtscheiding