De opvoedkwestie

Carla's kleinkinderen zijn de baas in huis: 'Is toch niet de bedoeling?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockCarla's kleinkinderen zijn de baas in huis: 'Is toch niet de bedoeling?'
RTL

Carla is oma van twee kleinkinderen die ze geregeld ziet. Ze zet alleen soms vraagtekens bij de manier waarop haar dochter de kinderen opvoedt. Kan ze daar iets over zeggen?

Zeker eens per week waait Carla aan om haar dochter en kleinkinderen even te zien. Dan valt haar altijd iets op: "Ik zie dat mijn dochter heel lief is voor de kinderen, maar soms denk ik wel eens dat ze een beetje té lief is. De kinderen komen overal mee weg en het lijkt wel alsof zij de baas in huis zijn. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Kan ik hier iets van zeggen?"

Nynke en man gaan scheiden: 'Dochter (10) inlichten over 'de ander' van papa?'
Lees ook

Nynke en man gaan scheiden: 'Dochter (10) inlichten over 'de ander' van papa?'

Deze clash in opvoedstijlen is iets wat Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching in haar praktijk vaker ziet: "Veel ouders van nu hebben vroeger van hun ouders – de tegenwoordige grootouders - een autoritaire opvoeding gehad. Nu zijn we juist geneigd om kinderen veel inspraak en uitleg te geven, en vooral te kijken voor hún behoeften. Soms slaat dit door in pamperen. Dan raakt de balans kwijt en bepalen kinderen inderdaad erg veel in huis."

"Ouders moeten beseffen dat het niet erg is om soms 'nee' te zeggen tegen hun kind. Kinderen hoeven ook niet alles leuk te vinden, ze moeten juist leren om te kunnen omgaan met teleurstellingen en om zelf problemen op te lossen."

"Geniet ervan dat de opvoeding niet meer jouw verantwoordelijkheid is."

Dat het voor een oma soms lastig kan zijn dat de dingen tegenwoordig anders gaan, kan Bobeldijk zich voorstellen: "Als de juf vroeger boos op je was, kreeg je thuis nog eens extra op je donder. Nu gaan ouders op school verhaal halen. Tijden zijn veranderd, en dat kan even slikken zijn."

Op je tong bijten

"Maar als je hier als grootouder iets van zegt en je je met de opvoeding van je kleinkinderen gaat bemoeien, dan kan jouw dochter zich aangevallen voelen. Zij doet het op háár manier en daar heeft ze recht op. Dus bijt soms op je tong en geniet ervan dat de opvoeding niet meer jouw verantwoordelijkheid is."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingOma