De opvoedkwestie

Yfke is jaloers op de bonusmoeder van dochter: 'Vind hun band ingewikkeld'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© Getty ImagesYfke is jaloers op de bonusmoeder van dochter: 'Vind hun band ingewikkeld'
RTL

Yfke is een alleenstaande moeder. Haar dochter van zes vindt de nieuwe vriendin van haar vader helemaal te gek. Dat vindt Yfke lastig. Hoe gaat ze hiermee om?

Ergens vindt Yfke het kinderachtig van zichzelf. "Mijn ex en ik zijn nu twee jaar uit elkaar, een breuk die mij veel verdriet deed. Sinds een jaar heeft hij een nieuwe vriendin. Onze zesjarige dochter vindt haar helemaal geweldig, als ze bij haar vader is doet ze veel leuke dingen met haar. Mij steekt dit, eigenlijk ben ik ronduit jaloers terwijl ik het tegelijkertijd ook fijn vindt dat deze vrouw lief is voor mijn dochter. Heel ingewikkeld dus. Hoe ga ik hiermee om?"

Renate en haar man werden door hun zoontje betrapt tijdens de seks: 'Gênant'
Lees ook

Renate en haar man werden door hun zoontje betrapt tijdens de seks: 'Gênant'

Dat Yfke deze situatie pijnlijk en lastig vindt, is niet raar, zegt therapeut en postpartumspecialist Tilda Klumpenaar van Frou Frou Begeleiding. "Je hoopt op een leuk mens als bonusmoeder voor je kinderen, maar dat maakt het allemaal niet minder ingewikkeld. Je mag dit moeilijk vinden. Belangrijk is dat je de nieuwe vriendin van je ex niet gaat afkraken. Houd deze gevoelens voor je, want voor een kind is het schadelijk om in een loyaliteitsconflict te belanden." 

"Bovendien wil je ook niet dat als jij een nieuwe partner krijgt, die persoon door jouw ex wordt afgekraakt, zeker niet in het bijzijn van jullie kind. Harmonie is het beste voor iedereen. Dus als deze vrouw goed voor jouw kind is, dan moet je jouw jaloerse gevoelens voor jezelf houden. Gevoelens die er trouwens wel mogen zijn, ook al ben je 'al' twee jaar uit elkaar."

"Richt je op je eigen toekomst en niet op die van jouw ex."

Verdriet en boosheid mogen dus geuit worden, zegt de therapeut. "Lucht je hart bij je vrienden, maar niet bij je dochter. En bedenk dat het ook allemaal niet niks is. In jouw hoofd hoor je nog altijd bij het plaatje van jullie oude gezin.

Na een scheiding verandert dat plaatje, het gezinsleven en de vakanties zijn anders en dan is het gek om daar ineens geen onderdeel meer van te zijn, terwijl een nieuwe partner daar wél bij is. Maar het kost nu eenmaal tijd om andere plaatjes te maken die passen bij jouw nieuwe leven. Richt je dus op jouw eigen toekomst en niet op die van jouw ex."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingEchtscheidingOuderschap