De opvoedkwestie

Nora vindt het moederschap best zwaar: 'Klaag ik te veel?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockNora vindt het moederschap best zwaar: 'Klaag ik te veel?'
RTL

Nora is moeder van een eenjarig dochtertje. Het ouderschap vindt ze pittig, maar haar vriendinnen vinden dat ze niet moet zeuren. Klopt dat?

De gebroken nachten, alle zorgtaken en weinig tijd voor zichzelf: Nora vindt het lastig. "Sinds ik een jaar geleden moeder werd, klaag ik veel volgens mijn beste vriendinnen. Ik vind het moederschap best zwaar, maar zij vinden eigenlijk dat ik niet moet 'zeuren', want dit is toch waar ik zelf voor heb gekozen? Nu durf ik niet meer zo goed dingen met hen te delen, want ik wil niet bekend staan als negatieveling. En misschien klaag ik ook wel te veel. Hoe ga ik met deze gevoelens om?"

Oma heeft lievelingskleinkind: 'Ze trekt niet m'n zoon maar m'n neefje voor'
Lees ook

Oma heeft lievelingskleinkind: 'Ze trekt niet m'n zoon maar m'n neefje voor'

Therapeut en postpartumspecialist Tilda Klumpenaar begint met een relativering. "Wie bepaalt voor jou wat te veel klagen is? Je mag het moederschap zwaar vinden en daar eerlijk over zijn. Maar als je beste vriendinnen dit unaniem aangeven, dan kan dat wel een teken zijn dat je er iets mee moet doen. En dan vooral met het feit dat je het ouderschap zo pittig vindt. Waarom voelt dat zo voor jou? Dat moet je uitzoeken. Vaak zie ik dit in mijn praktijk bij vrouwen die te veel op hun bordje hebben en daarbij te weinig steun krijgen van hun partner. Praat hierover met hem of haar, want hier zit iets scheef."

"Het moederschap staat gelijk aan 1,5 fte. En dit doe je er extra bij, vaak naast je werk en het huishouden."

Belangrijk is dus om te praten over waar dit gevoel vandaan komt, zegt Klumpenaar. "Zoek mensen tegen wie je hier eerlijk over kunt zijn. Zeg ook tegen jouw vriendinnen dat hun opmerkingen jou kwetsen. Je kunt het ook omdraaien en zeggen dat je eigenlijk juist hun hulp nodig hebt. Overleg samen hoe ze jou zouden kunnen helpen om het minder zwaar te maken. It takes a village to raise a child."

"En bedenk: het moederschap staat gelijk aan 1,5 fte. En dit doe je er extra bij, vaak naast je werk en het huishouden. Oftewel, wees niet te streng voor jezelf omdat je het soms moeilijk hebt."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingBabyOuderschap