Liefdesles

Geeske is alleen en gelukkiger dan ooit: 'Ik blijk mijn favoriete gezelschap'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den Ende Geeske is alleen en gelukkiger dan ooit: 'Ik blijk mijn favoriete gezelschap'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Zelfliefde? Schmelfliefde. Dat dacht Geeske (44) altijd. Ze vond het maar een modewoord, doorgedramd door magazines. Totdat ze voelde hoe lekker het was. En hoe nodig.

"Sinds mijn scheiding, nu negen jaar geleden, ben ik bewust alleen. Eerst vooral uit noodzaak. Ik wilde na een paar jaar met ruzie, onzekerheid en uiteindelijk verhuizen, vooral rust. Voor mezelf en voor mijn gezin. Een fijne nieuwe basis bouwen. Het deed me goed. Met het kabbelende leven kwam ook mijn zelfvertrouwen. Ik deed het toch maar, zo in mijn eentje. 

Mijn twee dochters gaan om het weekend naar hun vader, en verder doe ik het op eigen houtje. Zonder alimentatie, zonder oppasoma’s en -opa’s. De eerste twee jaar kwam mijn zus nog wel eens langs, zodat ik de deur uit kon, maar inmiddels zijn de meiden blij toe als ze even alleen thuis zijn."

Franks vriendin woont 200 km bij hem vandaan: 'Hoe voegen we onze levens samen?'
Lees ook

Franks vriendin woont 200 km bij hem vandaan: 'Hoe voegen we onze levens samen?'

"Die luwe jaren hebben me goed gedaan. De weg naar zelfliefde was lang. Ik ben als kind veel gepest en was daardoor enorm onzeker. Dat het me ook niet lukte om mijn gezin bij elkaar te houden, deed daar nog een schepje bovenop. De rust gaf echter ook ruimte om te zien wat er wel goed gaat, en wat ik nu werkelijk fijn en belangrijk vind. 

We hebben het gezellig thuis, met z’n drieën. Natuurlijk hebben die meiden wel eens ruzie, maar nooit lang. We lachen met elkaar, donderdagavond is onze vaste filmavond en op zondag ontbijten we uitgebreid. Ik heb me jarenlang verstopt en klein gemaakt, maar in onze drie-eenheid is mijn aanwezigheid gewenst en wordt mijn liefde gewaardeerd. Zelfs tussen de puberbuien door."

Anderen waren altijd beter, mooier en slimmer

"Ik was altijd bang om te falen, maar in mijn eigen fijne basis floreer ik juist. Ik voel weer hoe ik er ook van houd om te zingen en in de belangstelling te staan. Ik vond andere mensen altijd beter, mooier, slimmer dan mezelf. 

Totdat ik mijn vader verloor. Ik realiseerde me dat het leven zo voorbij kan zijn en besloot om me over mijn angsten heen te zetten. Op zijn afscheid zong ik zijn lievelingsnummer. Het was niet vlekkeloos, maar wel echt. Daar voelde ik voor het eerst hoe ik gegroeid was, de afgelopen jaren. Ik ontdekte dat je niet kunt streven naar perfectie, omdat het niet bestaat. Want wie bepaalt wat perfect is?"

"Nu sta ik dus met zelfliefde en zonder schaamte in het leven en ga ik in mijn eentje naar concerten, naar een restaurant en naar de film. Afgelopen zomer ben ik zelfs in mijn eentje op vakantie geweest, toen mijn dochters met hun vader mee waren. Ik ga niet wachten op iemand die misschien met mij op pad wil, ik ga zelf."

Ten top genieten 

"Schotland stond al jaren op mijn lijstje, maar vriendinnen wilden liever naar de zon en mijn dochters wilden vooral strand en wifi. Met een huurauto reed ik van hotel naar hotel door de Hooglanden. Fleetwood Mac en Queen uit de speakers, de zon op mijn gezicht. Een stapel boeken en een fotocamera op de achterbank, en stoppen waar ik maar wilde. Genieten ten top. Ik blijk mijn favoriete gezelschap."

"Wat doet de mening van een ander ertoe als je zelf helemaal content bent?"

"Een nieuwe liefde is geen verboden terrein hoor, zo is het ook niet. Je weet immers nooit hoe het loopt. Maar op zoek ben ik niet. De afgelopen jaren heb ik meer liefde gevoeld dan in de dertig jaar daarvoor, en dat koester ik. 

Zelfliefde zit ‘m vooral in dat je het goed hebt met jezelf en niet alleen in wat je afdwingt voor jezelf. Dat dacht ik altijd, met die 'me-time'-trutjes. Magazines vol met gezichtsmaskers en zelfzorg, en spa’s en nagelsalons. Ineens werd zelfzorg hip."

Iemand voor extra feestvreugde 

"Terwijl, het gaat om dat je het goed hebt met jezelf, ongeacht de omstandigheden. Wel of geen man, wel of geen optredens, wel of geen kinderen. Want dat maakt dat falen niet bestaat. Wat doet de mening van een ander ertoe als je zelf helemaal content bent? 

In mijn eentje heb ik het sowieso naar mijn zin. Er mag best iemand aanschuiven om de feestvreugde te vergroten, maar zo niet? Ook goed. Ik ben namelijk al oké."

De naam Geeske is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesEchtscheidingGezinSingleVakantieGelukSchotland