Liefdesles

Thom en Ronald waren 31 jaar monogaam: 'Tot we Mihai tegenkwamen'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den EndeThom en Ronald waren 31 jaar monogaam: 'Tot we Mihai tegenkwamen'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Thom en Ronald (beiden 64) zijn al 31 jaar gelukkig samen, wanneer ze overvallen worden door een gezamenlijke liefde voor Mihai (36). Na vier dagen woonden ze samen en sindsdien zijn ze geen 'couple' maar een 'throuple'.

"Met open relaties en polyamorie heb ik helemaal niets. Echt niet. Ronald en ik kennen elkaar al meer dan dertig jaar en zijn 25 jaar getrouwd. En overtuigd monogaam, al die tijd. Ik weet dat dat ongeloofwaardig klinkt voor twee mannen, maar het is echt zo.

Toch kwam er tien maanden geleden iemand bij in ons hart. Mihai, een Roemeen die 28 jaar jonger is en net als wij in Spanje woont. Vooroordelen buitelen over elkaar: het leeftijdsverschil is te groot, hoe kan een relatie met drie ooit werken, zijn wij niet gewoon zijn sugardaddy's? Maar nee, dit is liefde. We kunnen zelf ook niet uitleggen wat er is gebeurd, ineens was het er gewoon."

Lesley moet wennen aan een vaste relatie: 'Gelukkig heeft hij een berg geduld'
Lees ook

Lesley moet wennen aan een vaste relatie: 'Gelukkig heeft hij een berg geduld'

"We ontmoetten Mihai op een borrel voor gay expats in Valencia. Geen datinggedoe, gewoon om vrienden te maken. Hij stond alleen, dus ik liep naar hem toe voor een praatje. Uren later stonden we nog steeds te praten met z'n drieën. 'Wat is dit?' vroegen we ons hardop af. Geen geflirt, maar meteen een verbondenheid.

Het weekend erna was er een poolparty en daar was Mihai ook. In het begin hielden we wat afstand, maar na een uur stonden we toch alweer bij elkaar handjes vast te houden enzo. En maar praten, praten, praten. Meteen de diepte in. Wat willen we? Wat niet? Waar zijn we bang voor? Een paar dagen later moesten Ronald en ik onze hond in laten slapen, die al vijftien jaar bij ons was. Een vreselijk verdrietig moment en Mihai kwam meteen na zijn werk. Dat was fijn, onze band was sterk. Zelfs na zo'n korte tijd."

Vrienden reageerden kritisch

"Voor Ronald en mij was het heel eng om onze mooie relatie open te stellen voor iemand. En toch voelde het ook alsof het vanzelf ging. Gek was het ook, dat er na 31 jaar ineens een vreemde man in je slaapkamer staat. Op dat vlak hebben we het heel rustig aan gedaan. Praten was het belangrijkst, dat moet ook wel. Alles wat we voelen, gooien we meteen op tafel.

Ze blijft maar roepen dat hij niet deugt, dat hij uit is op ons geld, maar er is bij ons niets te halen"

Mensen in onze omgeving keken raar op en stelden veel kritische vragen. We zijn er zelfs onze meest dierbare vriendin door verloren. Ze bleef maar roepen dat Mihai niet deugt, en dat hij uit is op ons geld. Maar hier is niks te halen. Hij is degene met een baan, wij zijn al met prepensioen, dus als het hem om geld te doen was, dan was het al wel klaar. 

'Leer hem dan kennen,' zeiden we, maar dat wilde ze niet. Na drie maanden hebben we de trekker uit die vriendschap getrokken, want het was elke dag drama en dat was het voor ons niet waard. Wat Ronald, Mihai en ik delen is mooi en liefdevol, dat laten we niet los voor het oordeel van een ander. Mijn zus en tante wilden er ook niks van weten, maar die draaien inmiddels wel bij gelukkig. Onze vrienden hier in Spanje zijn wel enthousiast, die zien hoe we stralen."

'Trouwen kan niet'

"De enige manier om dit te laten werken is gelijkwaardigheid, daarom delen we alles. We hebben meteen een plekje in de kast gemaakt voor Mihai en zijn belangrijkste spullen in de kamer gezet. Ook hebben we ons testament aangepast. Ons huis is hypotheekvrij en is voor hem wanneer wij er allebei niet meer zijn, anders heeft hij niks. Het is niet Thom en Ronald, met Mihai, we zijn echt samen met z'n drieën. Trouwen kan niet, maar de liefde vieren wel. Daarom hebben we onlangs onze 'commitmentmoon' gevierd, met een ceremonie en een prachtige taart die Ronald en ik bij ons huwelijk in '99 niet hadden."

"Nu heb ik twee mannen. Ik houd van hen allebei. De liefde is anders, maar even waardevol. We vinden liefde, vertrouwen en geborgenheid bij elkaar. En we lachen veel samen. Ronald en ik waren al volmaakt gelukkig en de liefde die we vonden met Mihai is een verrassende aanvulling. Zoiets kun je niet zoeken, dit overkwam ons gewoon. Soms vind ik het wel lastig hoor, dan denk ik: wat moet zo'n jongen nou met twee 64-jarigen? Maar ja, het is geen kwestie van zoeken of willen, het is er gewoon. 

Wanneer we nu op een feestje zijn en aandacht krijgen, is hij juist degene die het meest jaloers is, terwijl Ronald en ik dat voor het eerst helemaal niet zijn. Puur fysiek zouden we niet eens op hem vallen, want hij is skinny en zit vol met tatoeages, en hij rookt. Hoe het over vijf jaar is, weten we ook niet. Maar dat weet je nooit toch? Wat we wel weten is wat er nu is en daar hoeven niet veel over na te denken, alleen maar te voelen. Liefde, dat is het."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesRelatieManEditie NL Link in bio