Liefdesles

Tom en Elles laten elkaar zoveel mogelijk vrij: 'Van je werk neem je toch ook vakantie?'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den Ende Tom en Elles laten elkaar zoveel mogelijk vrij: 'Van je werk neem je toch ook vakantie?'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Waar sommige stellen geen nacht zonder de ander kunnen, verkeren Tom (49) en zijn vrouw Elles moeiteloos weken buiten elkaars aanwezigheid. En laat nou juist die vrijheid hun recept zijn voor een goed huwelijk.

"Al tijdens onze eerste ontmoeting op een studentenfeest zei ik tegen Elles dat ik haar leuk vond. Meer dan leuk, maar dat ze wel moest weten dat ik een half jaar stage ging lopen in Brazilië, dus dat ze nergens op moest rekenen. In plaats van dat ze een terugtrekkende beweging maakte, wilde ze alles over mijn stageplannen weten. 

We hielden contact, ook vanuit São Paulo, altijd vanuit nieuwsgierigheid. Nooit zei ze: ik mis je. Wel: ik kijk ernaar uit je weer te zien. Die volstrekt natuurlijke benadering, vrij van ego en angst, vond ik uiterst verfrissend. Elles weet zo goed wie ze is en wat ze waard is, dat maakt haar nog altijd aantrekkelijk. Ze leunt niet, ze hoeft niks, ze draagt zichzelf."

Asha brak vaak haar eigen hart: 'Hoopte dat ik gered zou worden'
Lees ook

Asha brak vaak haar eigen hart: 'Hoopte dat ik gered zou worden'

"In de ruim 25 jaar dat we elkaar nu kennen hebben we allebei periodes in het buitenland doorgebracht, met en zonder elkaar. Soms voor werk of voor studie, vaak ook voor de reis zelf. Nooit was ons weerzien een vraag, altijd een gegeven. 

Mijn belevenissen en inzichten wil ik als eerste met Elles delen, en er is niemand die zo goed de juiste vragen kan stellen als zij. Geen 'mooi' of 'wat kostte het', maar vragen als 'wat deed het met je, wat bleef je bij?' Elles en ik zijn allebei volstrekt tevreden met ons leven, en ik vind het mooi dat we elkaar moeiteloos loslaten en altijd weer terug opzoeken."

"Ik vind het mooi dat we de kinderen leren dat we een eigen leven hebben naast het gezinsleven."

"Ook sinds we kinderen hebben. Onze zoon heeft net eindexamen gedaan, onze dochter gaat als het goed is over twee jaar studeren. Opvoeden is een team effort. Wanneer ik op reis ga, voor mezelf, hoef ik daarvoor geen 'rente' te betalen binnen het gezin en Elles op haar beurt ook niet. 

Ik vind het mooi dat we de kinderen leren dat we een eigen leven hebben naast het gezinsleven. Dat we individuen zijn, en niet alleen papa en mama."

Blijven verlangen

"Wij bezitten het talent om te blijven verlangen. In de liefde en in ons leven. Onze afspraken en plannen zijn niet in beton gehouwen, maar wel oprecht. Een aantal jaar geleden dacht Elles even dat ze verliefde gevoelens had voor een cursist bij haar tekenclub. Haar wens om het uit te zoeken begreep ik, hoe spannend ik het zelf ook vond. 

Terwijl, wat is het risico? Dat ze weg zou gaan? Hartenpijn? Wellicht. Maar ik kon toch moeilijk vinden wat zij zou moeten voelen? Je hebt er geen zeggenschap over. Een paar weken lang was ze bijna dag en nacht bij die vrouw, en dat was feitelijk niet anders dan dat ze in haar eentje een wandeltocht maakte door Spanje. We spraken elkaar geregeld, onze connectie was niet anders dan anders en ook nu verheugden we ons allebei op het weerzien."

"Als alles er mag zijn, elk gevoel en elke behoefte, dan blijft de liefde bloeien. Vrienden verklaarden me voor gek. 'Dat zou die van mij echt niet mogen', riep iemand. Ach, die reacties ben ik wel gewend. Een van de eerste reacties op mijn reisplannen of die van Elles is: 'en je gezin dan?'

Maar dat gezin draait gewoon door. Van je werk neem je toch ook vakantie? Ik begrijp oprecht niet waarom zoveel mensen denken dat ze zich aan elkaar moeten vastklampen, of regels moeten hebben over wie er wat gunt. Liefde laat zich immers het beste voelen in vrijheid en vertrouwen."

"Dit najaar ga ik vier weken naar Japan. Een land dat ik dolgraag wil zien, maar Elles' interesse niet heeft. Waarom zou ik die droom dan laten varen? Alleen omdat we hem niet samen delen? Ik ga net zo lief met haar, maar wel vrij van compromissen.

Zo zitten we gelukkig allebei in elkaar en dus ga ik alleen. Ik verheug me nu al, en misschien nog wel het meest om al mijn belevenissen nadien aan Elles te vertellen."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesRelatieLiefdeVakantieReizenGezin