Slotakkoord

Henriëtte wil betekenisvol leven: 'Mijn droom is dat iedereen een thuis heeft, en schuldenvrij is'

·Aangepast:
Henriëtte wil betekenisvol leven: 'Mijn droom is dat iedereen een thuis heeft, en schuldenvrij is'
RTL

De dood hoort bij het leven, al schuiven we ‘m graag zo lang mogelijk voor ons uit. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Henriëtte (60) uit Lisse is directeur-bestuurder van Kansfonds, een stichting die zich inzet voor mensen zonder thuis. Voor haar slotakkoord heeft zij een opvallende plaat in gedachten.

 Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid? 

"Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Naast het Ave Maria, want als trouwe katholiek wil ik die ook laten horen, hoop ik ook dat dit prachtige nummer van Claudia de Breij wordt gedraaid. Hierin staat de geborgenheid en vertrouwen in tijden van onrust en onzekerheid centraal, een thema dat me aan het hart gaat. Hoe vaak ik dit nummer nu al heb gehoord, ik kan het nooit droog houden. Die boodschap: heb vertrouwen in de medemens, blijf ik zo mooi vinden. 

Als het mijn tijd is, wil ik graag vanuit de hemel naar beneden kijken wanneer deze mooie woorden worden gespeeld. Ik geloof wel in het hiernamaals, dat geeft me een goed gevoel."

Sterre: 'Dat jij het beste bent dat iemand ooit heeft gehad, is het enige wat telt'
Lees ook

Sterre: 'Dat jij het beste bent dat iemand ooit heeft gehad, is het enige wat telt'

Wat zegt het nummer over je leven? 

"Ik kom uit een gezin van vijf, een heel veilige jeugd met hard werken. Katholiek opgevoed, dus dat betekent omzien naar elkaar. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, er zijn voor de ander is ook groeten, of een pannetje soep brengen als iemand ziek is. Altijd een luisterend oor bieden is me met de paplepel ingegoten. Ik heb het getroffen met vier broers en zussen.

Nu zet ik me via mijn werk in voor mensen die die veiligheid en geborgenheid niet kennen. Eerder in de schuldhulpverlening, daar heb ik gezien wat schulden doen met je stressniveau en je vertrouwen in een ander. Ik wil betekenisvol zijn. Ik zit in commissies, zorg voor mijn moeder en heb een baan bij Kansfonds, waar we structurele oplossingen bedenken voor mensen zonder thuis. En daarnaast wil ik ook nog sporten of eventjes niets doen. Het is schipperen met de tijd."

"Laatst sprak ik een man die een paar maanden in een auto sliep. Hij zat bij een koor en kwam daar soms uitgehongerd aan."

"Hoeveel mensen precies dakloos zijn, weet niemand. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doet een schatting, maar bijvoorbeeld kinderen, vrouwen en arbeidsmigranten worden daarin niet of onvoldoende meegenomen. Zorgelijk, want iedereen heeft een thuis nodig, een veilige basis van waaruit je kunt bouwen aan je leven. Juist dat vind ik zo mooi aan dat nummer van Claudia de Breij." 

Verschil maken voor iemand 

"Ik zet me graag in voor vrouwen die bij vrienden op de bank moeten logeren na een scheiding, voor mensen die uit nood in een caravan of hun auto moeten wonen en voor jongeren die hulp nodig hebben met de borg voor een kamer. Laatst sprak ik een man die een paar maanden in een auto sliep. Hij zat bij een koor en kwam daar soms uitgehongerd aan. Hij sprak er niet over, want de schaamte was groot, maar uiteindelijk hielp wel dat sociale netwerk hem erdoorheen. Dat is niet vanzelfsprekend, want mensen oordelen snel, maar het maakt zo’n verschil voor iemand. 

Dit soort persoonlijke verhalen raken me iedere keer weer, en het maakt me dankbaar voor mijn eigen familie en netwerk. En voor de kansen die ik heb gehad. Die heeft niet iedereen en daarom zet ik me graag in voor iedereen die hulp nodig heeft. Omzien naar elkaar, daar draait het om."

Waar droom je van? 

"Dat iedereen een thuis krijgt. Een dak boven het hoofd en geld om rond te komen. Dat we allemaal schuldenvrij zijn, en mee kunnen doen in de maatschappij. Er is zoveel eenzaamheid, maar ook onmacht. Het gevoel van 'ik doe ertoe' is zo belangrijk, en als jij gehinderd wordt door geldzorgen dan wordt het lastig om mee te doen in de maatschappij. Daar staat lang niet iedereen bij stil. Met schulden laat je je kind nooit naar een verjaardagsfeestje gaan, omdat er geen geld is om die vriendjes terug te vragen op jouw eigen feestje."

Wat is je guilty pleasure?

"Vooropgesteld: ik vind dat je moet genieten van leven, het maakt niet uit wat anderen daarvan vinden. Maar als ik dan écht iets moet noemen: ik geniet bijvoorbeeld enorm van het lezen van luchtige niemendalletjes op vakantie, zoiets als een streekroman. Lezend in de zon kan ik daarmee echt mijn hoofd leegmaken en landen in het moment. Thuis pak ik dan wel weer de stevige literatuur op, maar op vakantie heeft mijn hoofd ook echt even vrij."

Wat is jouw Slotakkoord?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordMuziekDoodArmoedeSchuldenWoningmarktFamilie