Lifestyle

Onderzoekers waarschuwen: allergie-informatie op etiket klopt vaak niet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOnderzoekers waarschuwen: allergie-informatie op etiket klopt vaak niet
RTL

Nederlanders met een voedselallergie krijgen allergische reacties door verkeerde of onvolledige waarschuwingen op etiketten. Dat zorgt voor levensbedreigende situaties.

Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO, waarover het AD schrijft. De onderzoekers volgden een jaar lang 157 patiënten met een allergie voor bijvoorbeeld pinda’s, noten en melk.

ZIE OOK: Ophef om allergiescène in kinderfilm: 'Het is niet grappig, maar angstaanjagend'

46 procent kreeg één of meer allergische reacties, vaak omdat de informatie op etiketten ontbrak of niet klopte. Zes patiënten kwamen op de spoedeisende hulp terecht.

Algemene waarschuwing

In vier van de tien producten zaten volgens de onderzoekers allergenen terwijl deze op het etiket niet als ingrediënt vermeld stonden. Een ander probleem is dat veel producten algemene waarschuwingen op de verpakking zetten.

Er staat dan bijvoorbeeld 'kan sporen van ... bevatten' of 'is gemaakt in een fabriek waar ook ... wordt verwerkt'. De onderzoekers zeggen dat patiënten de waarschuwingen daarom vaak negeren. Het ontbreken van de waarschuwing zou net zo'n groot probleem zijn als het negeren ervan.

Pinda-allergie voorkomen door eten van pinda's

Op een speciale pindapoli in Delft krijgen jonge kinderen met een grote kans op een pinda-allergie pinda's te eten. Op die manier wordt een allergie voorkomen.
Lees meer over
UMC UtrechtTNOGezondheidVoedselallergieVoedsel