Etiquette

De vijf spelregels van... een mondkapje dragen

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
De vijf spelregels van... een mondkapje dragen
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels van een mondkapje dragen.

De situatie

In Amsterdam en Rotterdam zijn ze verplicht: mondkapjes. En ook op andere plekken gaan er steeds meer stemmen op dat een mondmasker moet. In het openbaar vervoer is het sowieso een eis en ook middelbare scholieren zitten veelal gekapt in de klas. Maarre, wat zijn de mores eigenlijk, van zo’n mondkap?

De spelregels 

  1. Plastic is niet zo fantastic

In den beginne hadden we ze het liefst zo medisch mogelijk, maar grootgebruikers weten inmiddels beter: kunststof ademt echt niet lekker. Beter bestel je dus een stoffen exemplaar, of je knutselt ‘m zelf. Kun je meteen een kek design uitkiezen, of een foto van mooie rode lippen erop laten drukken.

De vijf spelregels…. met familie op vakantie
Lees ook

De vijf spelregels…. met familie op vakantie

2. Kappen met slingeren 

Zit je weinig in het OV en ben je sowieso nogal op jezelf, dan is een wegwerplapje natuurlijk prima. Voor een uurtje (vooral met airco) is het prima te doen met zo’n blauwwit gaasje. Maar neem de naam wegwerplapje niet te letterlijk. ALSJEBLIEFT. Op het perron, naast de pont en op straat wemelt het van de lichtblauwe propjes met twee elastiekjes. Waarom? In Nederland staat op iedere vierkante meter ongeveer een prullenbak en zo niet, dan stop je hem met hetzelfde gemak in je broekzak. Weggooien doe je thuis toch?

3. Let op emotieverstoppertje

De dames en heren van Psychologie Magazine onderzochten het effect van mondkapjes dragen op communicatie en ontdekten dat het knap lastig is om emoties goed te herkennen wanneer je mond bedekt is. "Vooral positieve emoties laten zich minder makkelijk lezen met het dragen van een mondkapje", weet hoogleraar Agneta Fischer van de Universiteit van Amsterdam. "Bij heel sterke emoties heeft gezichtsbedekking weinig invloed", stelt ze. "Wanneer iemand breeduit lacht, zie je dat nog wel aan de ogen en hoor je het in de toon van de stem." Maar bij subtielere varianten, zoals een glimlach, wordt het lastiger. En daar bestaan dan ook nog eens veel soorten van. Zo is een verontschuldigende glimlach niet te zien onder een mondmasker. "Hierdoor interpreteer je een situatie eerder negatief."

4. Pas op met smokkelwaar 

Eten met een kapje voor, dat kan natuurlijk niet. En dat blijkt voor sommigen een keurig excuus om het masker op de kin te hangen en de mond een speelkwartiertje te geven. Kan. Maar de vraag is: moet je die banaan, gevulde koek, hamburger echt nú eten, of kan dat ook straks als de reis erop zit? 

5. Aanspreken? Ja graag 

En ja ben je nu met familie, vrienden of vreemden op pad en weigeren zij een kopkappie te dragen (of op te houden), dan mag je ze daar zonder pardon op wijzen. Voor hun gezondheid en de jouwe. Zonder vingertje, maar met een goeie grap werkt vaak het beste. ‘Corona is in de aanbieding zie ik, wil jij er ook een?’ is vaak al genoeg.

Lees meer over
SpelregelsEtiquetteMondkapje