Yoga

Beginnen met yoga: wat is het en waarom is het zo goed voor je?

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
Beginnen met yoga: wat is het en waarom is het zo goed voor je?
RTL

In de rubriek ‘Beginnen met yoga’ maken we je door middel van meerdere artikelen wegwijs binnen de wereld van yoga. Wat is het precies? Welke vormen zijn er – en wat maakt het zo populair? Ook geven we tips hoe je het best kunt beginnen. In dit artikel: wat is yoga en waarom is het zo goed voor je?

Wat veel mensen denken – en wat deels ook waar is – is dat yoga een sport of manier van ontspannen is, waarbij je verschillende poses uitvoert op een mat. “In feite klopt dat, maar het is nog veel meer dan dat”, zegt Nanneke Schreurs, oprichtster van haar eigen yogastudio.

'Yoga is eigenlijk een leefstijl'

Volgens Schreurs omvat yoga naast het uitvoeren van die poses, een volledige leefstijl. “Yoga is een filosofie uit India en bestaat uit verschillende onderdelen. De vorm die wij kennen, de fysieke vorm, wordt bij yoga gebruikt om je lichaam sterker en flexibeler te maken, ter voorbereiding op je meditatie. Andere onderdelen van yoga zijn de omgang met je medemens, eetgedrag en mediteren.”

Er zijn verschillende redenen waarom wij, in Nederland, aan yoga doen. “Naast het flexibeler maken van je lichaam, doen mensen het ook graag om meer rust in hunzelf te vinden. Het is een stukje mindfulness. In de meeste yogalessen werk je gericht in het moment en focus je je op ademhaling. Alles wat je tijdens zo’n yogales leert, is ook van grote waarde in het dagelijks leven”, legt Schreurs uit.

“Het is tijdens yoga belangrijk dat je je op één ding focust. Dit leer je in de lessen. In het begin kijk je veel om je heen naar wat anderen doen: hoe staat je buurman? Wat heeft je buurvrouw voor kleren aan? Naar mate je meerdere lessen volgt, leer je vragen en oordelen los te laten en voel je steeds meer wat die houdingen eigenlijk met je lichaam doen.”

De voordelen van mediteren: 'Het geeft rust in je hoofd'
Lees ook

De voordelen van mediteren: 'Het geeft rust in je hoofd'

De focus die je tijdens de lessen aangeleerd krijgt, kun je ook gebruiken op bijvoorbeeld je werk. “Denk maar eens aan taken die je uit moet voeren op een dag. Soms is het moeilijk om langere tijd op één taak te focussen. Als je dit tijdens yoga goed onder de knie krijgt, zul je in het dagelijks leven ook met minder dingen tegelijk zijn en merk je dat het makkelijker is om je gerichter te focussen.”

Maak van inspanning, ontspanning

Yoga leert je rustig te worden. Naast gerichte focus, helpt het ook om te weten hoe je van een inspanning, ontspanning maakt. “We zijn tegenwoordig altijd maar bezig met inspanning. Sporten, werken, deadlines, telefoon, sociale contacten, het gaat maar door. Alles wat we doen is actief. Het is zo veel, dat we soms niet eens meer weten hoe we echt moeten ontspannen. Bij yoga leer je in jezelf te keren. Door bewust de ontspanning op te zoeken en middels je ademhaling de rust op te zoeken”, zegt Schreurs.

Volgens Scheurs zijn er nog veel meer voordelen op te noemen van yoga, zoals beter slapen, calorieën verbranden en het trainen van een sterkere core, afhankelijk van het soort yoga dat je doet.

Ook ziet ze in haar eigen yogastudio veel mensen die lessen willen volgen vanwege rugklachten. “Vooral in deze tijd zit onze rug steeds vaster. Yoga creëert ruimte in je lichaam, waardoor energiebanen beter doorstromen en je losser wordt.”

"Tegenwoordig bestaat bijna alles wat we doen uit handelingen die naar voren zijn gericht. Boodschappen, computeren, fietsen, noem maar op. Dat, terwijl je rug eigenlijk gemaakt is voor allerlei soorten bewegingen. Het is bijvoorbeeld goed om je wervel regelmatig te draaien. Dan blijf je flexibel, maar word je ook sterker.

Een jonge rug maakt je in z’n geheel jonger. In yoga zeggen ze ook wel eens: ‘Je ware leeftijd is af te lezen aan de flexibiliteit van je rug’. Kijk maar eens naar jonge kinderen. Hun rug is altijd flexibel. Iemand met een stijve rug ziet er ook al gauw ouder uit.”

Om te beginnen met yoga, hoef je je echt niet meteen in allerlei verschillende bochten te kunnen wringen. “Sterker nog, juist als je niet flexibel bent, gaat het je veel brengen”, zegt Schreurs. Volgens de yoga-instructrice zijn er veel mensen die denken dat ze alle poses moeten kunnen ‘zoals op het internet staat’, maar daar is niks van waar.

“Iedereen kan yoga. In het begin gaat het misschien wat moeizaam. Dat geeft niks. Ieder lichaam is anders. Het gaat er niet om dat jij perfect in die houding staat, maar om wat het voor jouw lichaam doet.”

Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker Leven