FOOD

Healthy Question: zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers?

·Aangepast:
Healthy Question: zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers?
RTL

Suiker zorgt ervoor dat voedingsmiddelen lekker en zoet zijn. In bepaalde producten zit al van nature suiker, maar in andere etenswaren voegen we zelf nog wat suiker toe voor de smaak. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze suikers? 

En zijn fruitsuikers gezonder dan toegevoegde suikers?

Geen onderscheid

Nee, het lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige suikers uit bijvoorbeeld fruit of toegevoegde suikers in bijvoorbeeld snoep. Maar volgens het Voedingscentrum betekent dit niet dat de producten ook even slecht zijn.

Natuurlijk

Toegevoegde suikers zijn suikers die fabrikanten aan producten toevoegen om ze een zoetere, lekkerdere smaak te geven of die je zelf toevoegt zoals honing of suiker in je thee of yoghurt. In zowel fruitsuiker als gewone suiker zit glucose en fructose. Bovendien zijn ze allebei van natuurlijke oorsprong, want ook kristalsuiker wordt van rietsuiker gemaakt.

Energie

Alle suikers worden op dezelfde manier door je lichaam verwerkt. Na de vertering komen de suikers voornamelijk als glucose in het bloed. Zo kan het worden gebruikt voor je energievoorziening. Alle suikers bevatten overigens evenveel calorieën. Alleen in vloeibare suiker, zoals honing, zitten wat minder calorieën omdat daar ook water in zit. 

Voedingsstoffen

Suiker in fruit is niet per definitie ongezond, maar ook zeker niet gezonder dan suiker in andere producten. Je lichaam merkt namelijk geen verschil. Toch kun je beter een appel of peer eten in plaats van een koekje of snoepje. Dit komt door de goede voedingsstoffen die in fruit zitten, zoals vitaminen, vezels en mineralen. Bewerkte suikerrijke producten zoals koekjes en snoep hebben deze stoffen niet en zijn daardoor niet gezond. 

Minste fruitsuikers

Maar hoeveel suiker zit er dan in een stuk fruit? Bananen bevatten volgens het Diabetes Fonds per 100 gram 15,5 gram suiker. Bij een mango is dit 13,9 en bij kersen is het 11,5 gram suiker. Mandarijnen (8,2 gram) en sinaasappelen (7,7 gramen) zijn dan ook iets gezonder. Maar je kunt het beste gaan voor aardbeien, want per 100 gram zit daar 'slechts' 5,1 gram suiker in. 

Demi Schoenmakers

Lees meer over
Suiker