Nieuws

Waarom vrouwen vallen voor bad boys: ‘Het voelt als een verslaving’

·Aangepast:
Waarom vrouwen vallen voor bad boys: ‘Het voelt als een verslaving’
RTL

Ze zijn fout, soms zelfs crimineel, maar waarom blijven sommige vrouwen toch altijd op dit soort bad boys vallen? Weekend Magazine vroeg het aan ervaringsdeskundige Mieke en gedragsdeskundige Frank Verberne.

Mieke (38) had twee keer een relatie met een foute man.

“Toen door mijn eerste vriendje mijn hart was gebroken, viel ik voor een foute man. Een type wat ik tijdens het uitgaan ontmoette en waarvan iedereen wel leek te weten dat het geen zuivere koffie betrof. Altijd in de weer met meerdere vrouwen, twee telefoons op zak en duistere zaakjes waarmee hij zijn geld verdiende. Drugsgebruik hoorde daar ook soms voor. Dat hij voor mij viel, vond ik toen bijzonder, maar achteraf denk ik dat ik het gewoon aantrok. Een kwetsbare vrouw die ook open stond voor dit soort mannen.

Aan de andere kant denk ik dat ik ook zelf dit soort types uitzocht. Ik wist ergens wel dat een relatie met ze nooit echt serieus kon worden. Dat voelde gek genoeg heel veilig, want zo kon ik nooit weer teleurgesteld worden. Als ik mijn hart niet gaf, werd ‘ie ook niet gebroken.”

'Er was altijd die spanning, een strijd haast: kiest hij vandaag voor mij of voor een van zijn andere minnaressen?'

De relatie met die foute man voelde haast als een verslaving, vertelt Mieke: “Er was altijd die spanning, een strijd haast. Gaat hij vandaag voor mij kiezen of neemt hij een van zijn andere minnaressen? Want dat is wat mij betreft een van de kenmerken van de foute man: je bent vrijwel nooit de enige. Als hij voor mij koos, was mijn stemming haast euforisch, een overwinning.

Koos hij me niet, dan werd ik boos. Soms was er ook een periode radiostilte en dacht ik dat het voorbij was tussen ons. Maar opeens was hij er dan weer en trok hij vervolgens alles uit de kast om me voor zich te winnen. Lieve berichtjes, etentjes en bergen aandacht. En hoewel ik wist dat het niet zo was, gaf hij me op die momenten het gevoel dat ik de enige voor hem was. Uiteindelijk ging ik dan toch weer overstag. Dat mechanisme van trekken en afstoten werkt als een soort drugs. Maar toen ik erachter kwam dat hij het nóg meer vrouwen deed dan de drie waarvan ik wist, ben ik er toch mee gestopt.”

De relatie met deze eerste foute man duurde bij Mieke zo’n anderhalf jaar. En de eerst volgende keer viel ze weer voor een bad boy: “Je zult denken dat ik na die eerste keer beter zou moeten weten, maar toch viel ik voor de tweede keer voor een foute man. Waarom? Ik weet het niet, misschien toch weer de spanning. Net als die eerste was ook dit een man uit de kickbokswereld. Aantrekkelijke, gespierde kerels die er ook in de slaapkamer voor zorgden dat ik goed aan mijn trekken kwam.

'Hij liep over straat met een kogelvrij vest en ik liep daar dan vrolijk naast'

De broer van deze man was geliquideerd, daarom droeg hij altijd een kogelvrij vest; hij was bang dat hem hetzelfde zou overkomen. Ik liep daar dan blij naast, bijna een jaar lang. Pas achteraf heb ik me gerealiseerd dat mij ook iets had kunnen overkomen. In die tijd hoopte ik misschien stiekem dat ik deze man zou kunnen temmen, hem zo zou kunnen veranderen dat hij voor mij koos. Dat was zijn plan natuurlijk helemaal niet. Dit soort mannen wil zich niet binden en gebruikt vrouwen als een speeltje.”

In haar omgeving wist niemand eigenlijk dat Mieke relaties had met dit soort mannen: “Nee, dat vertelde ik aan niemand. Mee naar huis nemen, naar mijn ouders deed ik al helemaal niet. Ik vond het daar ook niet serieus genoeg voor. Er was wel een vriendin die ervan wist, maar die heeft me nooit gewaarschuwd. Dat verbaast me niet, want zij had ook vriendjes uit dezelfde scene, net van dat soort foute mannen. Zij wist ook niet beter.”

'Ik was onzeker, gunde mezelf niets beters dan zo'n foute man. Dat maakte me een makkelijke prooi'

Achteraf heeft Mieke er wel een verklaring voor waarom zij op dit soort types viel: “In eerste instantie vond ik dat het me overkwam, dat ik er zelf niks aan kon doen dat ik bij dit soort mannen terecht kwam. Maar nu ik erop terugkijk, zie ik wel degelijk een patroon bij mijzelf: mijn eigenwaarde was door die eerste liefdesbreuk behoorlijk laag geworden. Ik was een onzeker meisje. En ik gunde mezelf op dat moment niet veel beters dan zo’n foute man, ik deed dat mezelf aan. Ik denk toch dat ik bang was om alleen te zijn en nam dan maar genoegen met minder. Deze mannen deden ook nooit beloftes, dus ik kon ook minder snel weer teleurgesteld raken, denk ik.”

Toch is Mieke teruggekomen van de foute mannen. De tweede relatie heeft ze zelf ook uiteindelijk beëindigd. De man in kwestie bleef nog lang bellen, zelfs toen Mieke al een relatie kreeg met haar nieuwe vriend. Ze heeft dat genegeerd, want ze werd dit keer echt verliefd. Op een man die wel goed voor haar is: “Buiten de spanning en de seks, had zo’n foute man in the end toch maar weinig te bieden. Toen het voor de tweede keer voorbij ging, heb ik mezelf heel bewust voorgenomen om nu te kiezen voor iemand met wie ik wel een fijne toekomst kan opbouwen. Ik kwam daarna mijn huidige vriend tegen, een trouwe, lieve man die hooguit tijdens het uitgaan wel eens een pilletje gebruikt, meer niet. Hij is oprecht en eerlijk in onze relatie, heeft het beste met me voor. Nee, de spanning mis ik niet. Ik voel me veel rustiger in deze relatie en dat is veel fijner.

Ik heb inmiddels mezelf goed leren kennen. Ik weet dat ik een enorme pleaser ben en hoge eisen aan mezelf stel. Daarom was ik een makkelijke prooi voor die foute kerels. Maar ik ben meer van mezelf gaan houden en gun mezelf daarom een betere, leukere relatie.”

'Vrouwen zoeken een man die ze iets laat voelen'

Frank Verberne (o.a. gedragskundige en liefdesexpert) weet uit zijn praktijk meer te vertellen over het onderwerp ‘de foute man’

Waarom vallen vrouwen op foute mannen?

“In tegenstelling tot andere, bravere mannen, zijn deze bad boys ongelooflijk goed in flirten. Ze weten hoe ze aantrekkingskracht kunnen opwekken bij vrouwen. Dat heeft te maken met emoties. Vrouwen zoeken vaak een man die ze iets laat voelen, dat kan positief maar ook negatief zijn. Als die man daar heel goed in is en daar ook misbruik van maakt, is het een player. Die vrouw kan er eigenlijk weinig aan doen, ze worden gewoon ingepakt.”

Meen je dat nou, het is toch altijd een keuze?

“Ja, dat is waar. Je moet als vrouw ook beseffen dat je onder invloed staat van zo’n man. Vrouwen die vaak op foute mannen vallen, zien dat als iets wat ze overkomt. Waar ze geen controle over hebben.”

Wat zegt het over een vrouw als ze op dit soort mannen valt?

“Waarschijnlijk dat ze in het verleden gekwetst is door een andere man. Dat kan een ex-partner zijn, maar je hoort ook wel eens dat het te maken kan hebben met een vaderfiguur in het leven. Het kan ook te maken hebben met een laag zelfbeeld. Dat ze haar zelfwaardering af liet hangen van een bepaalde man. Ze vindt zichzelf minder waard en zoekt naar de bevestiging daarvan in relaties. Mensen willen hun bestaande ideeën graag bevestigd hebben. ‘Hij heeft me gedumpt omdat ik niks waard ben, dus ik zoek daarvan bevestiging.’ Geen goed idee natuurlijk. Ik vraag me ook af of ze al over de vorige relatie heen is, en of ze daar niet nog steeds verdriet of boosheid bij voelt.”

Hoe herken je een foute man?

“Mensen om je heen hebben daar een prima radar voor. Ze waarschuwen je vaak ook. Maar als je verliefd bent, heb je een roze bril op. Dan kijk je niet meer objectief. Het is daarom een goed idee om signalen uit je omgeving niet te negeren.”

Wat vind je ervan als een vrouw op een foute man valt?

“Als een vrouw tegen me zegt: ik zoek een man voor huisje boompje beestje, dan is een foute man geen goede keuze. Dan willen ze zo’n man veranderen naar hun eigen ideaal. Doordat ze verliefd zijn, negeren ze het feit dat de foute man fout gedrag vertoond of relaties heeft met meerdere vrouwen tegelijkertijd. Dat zij de vrouw is die hem kan veranderen, is namelijk vaak een illusie.”

Door Merel Brons