Binnenland

Een op drie ontmaagdingen komt onverwacht

Door RTLNieuws.nl··Aangepast:
Een op drie ontmaagdingen komt onverwacht
RTL

Voor veel jongeren komt de eerste keer seks onverwacht. Zij beschermen zich daardoor vaak minder goed tegen soa's en zwangerschappen. Dat zegt Soa Aids Nederland.

De eerste keer seks komt voor 38% van de jongens en 31% van de meisjes onverwacht, blijkt uit onderzoek onder 8000 jongeren onder de 25 jaar.

Daarnaast verschillen jongens en meisjes in hun beleving van de eerste keer. Een op de vier meisjes vertelt dat ze de eerste keer vervelend vond, tegenover een op de 20 jongens. Een opvallend cijfer, omdat het laten genieten van de ander onder jongens de meest genoemde reden is voor seks.

Spijt van ontmaagding

29% van de meisjes zegt in mindere of meerdere mate spijt te hebben van haar eerste keer seks, tegenover 16% van de jongens. Van de meisjes had 22% nog even willen wachten met hun eerste keer, tegenover 8% van de jongens.

Gemiddeld hebben jongeren voor het eerst geslachtsgemeenschap als ze 17,1 jaar oud zijn. Dat is nagenoeg hetzelfde als zeven jaar geleden. Ook beschermt het merendeel van de ondervraagden, net als in 2005, zich goed tegen soa's.

Homo's eerder uit de kast

Jongeren komen volgens het onderzoek steeds eerder uit de kast. De leeftijd dat jongens voor het eerst aan iemand vertellen dat ze op seksegenoten vallen, is in 6 jaar tijd gedaald van bijna 17,8 naar 16,6 jaar. Bij meisjes is dit gedaald van 16,3 naar 15,9 jaar.