Landelijke staking

Ov-staking rond Schiphol verboden door rechter

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Ov-staking rond Schiphol verboden door rechter
RTL

De landelijke ov-staking die voor komende dinsdag is aangekondigd, mag in het gebied rond Schiphol niet doorgaan. Dat heeft de rechter bepaald. De landelijke staking kan wel doorgaan.

Volgens de rechter is er een reëel risico voor de openbare orde in het drukste deel van het land. "Schiphol moet per trein bereikbaar zijn." 

Lelylaan en Sloterdijk

Er moet dinsdag tussen 05.00 uur en 21.00 ieder kwartier een trein van Schiphol naar Amsterdam Centraal en vice versa rijden. De treinen stoppen ook op de stations Lelylaan en Sloterdijk.

Vakbond FNV noemt de uitspraak van de rechter 'pijnlijk voor de mensen die daardoor aan de slag moeten'. Toch is het ook een overwinning voor de vakbonden. Schiphol had namelijk een algeheel verbod op de staking geëist.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Door de noodvoorziening wordt voorkomen dat grote groepen reizigers op Schiphol stranden en er onveilige situaties ontstaan. Maar, zo waarschuwt de NS, de noodpendel is beslist niet voldoende voor normale reizigersaantallen en is 'specifiek bedoeld voor noodzakelijke Schipholreizen'.

Kort geding

Schiphol spande vanochtend een kort geding aan tegen de vakbonden om de aangekondigde ov-staking rondom de luchthaven te voorkomen. De afgelopen dagen heeft de luchthaven overleg gevoerd met de bonden, maar dat heeft tot vanochtend tot niets geleid, tot frustratie van de vakbonden.

"We hebben Schiphol een maand geleden al ingelicht over de landelijke ov-staking en aangeboden om een veiligheidsoverleg te houden. In plaats van in de afgelopen maand al te anticiperen op deze staking, besloot Schiphol tot het laatste moment te wachten en nota bene op zondagochtend, als de rechtbanken gesloten zijn, een kort geding aan te spannen", zegt Mheen van der List van vakbond FNV.

Vakbond over uitspraak ov-staking: 'Pijnlijk, maar ook een overwinning'
Lees ook

Vakbond over uitspraak ov-staking: 'Pijnlijk, maar ook een overwinning'